Информационното поле и цветната естетика на черното

Информационното поле и цветната естетика на черното

 

За „Савската царица, Лилит и гарванът“ на М. Алмалех

И в Савската царица, както и във Валкирия широко семантично пространство е резервирано за образа на гарвана, обичайно транскрибиран като унищожение, смърт, вестител на злото. Когато разглежда библейските персонажи обаче, проф. Мони Алмалех държи фокуса си на изследовател върху общата картина. Влече го тънката информационна черна нишка, която проследява употребата на отделните термини за цвят най-вече в свойството им да изграждат текстови и макротекстови връзки. Семантик и херменевт, модерен езиковед и хуманист, той вижда и тълкува в цвят пластовете от смисли и послания във и отвъд свещените текстове. Интригува изследването на  информационната плътност на черното/ тъмнината, заявена като „по-високото равнище на доближаване до Единия Бог отколкото светлината“. Знаковата система на цветовете в трудовете на проф. Алмалех за Библията – и в „Савската царица…“ конкретно, са своеобразен обектив, през който да разчетем многобройните житейски сюжети, разказващи за любов, пороци и житейски страсти.

Дали гарванът „грачи“ само „грозно, зловещо“, или това е христоматиен рефлекс на колективното ни българско поетично съзнание? Дали черното винаги означава смърт и траур? Дали Лилит е само стряскащ нощен женски демон, прелъстителка на мъже и детегубителка? Защо внушителната осанка на чернокожата Савска царица провокира толкова спорове и разнопрочити и т.н., и т.н.

За кого е книгата? Аргументираното интерпретиране на свещените текстове ще заинтригува не само обичайните заподозрени: богослови, библеисти, хуманитаристи, изследователи на цвета и семиотици, но и графични дизайнери и рекламисти. Савската царица … ще привлече любознателния читател с вкус към цветното научно познание, толерантно към интердисциплинарните области на хуманитаристиката.

Дарина Цветкова

Повече за книгата прочетете тук.

Категория: 

Още от Мнения за книги

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА