Майкъл Фрейн: Свободата на словото винаги е в опасност

Свободата на словото винаги е в опасност, защото хората във властта искат да крият от публичността своите действия. Разбираемо е. Всяка власт има отрязани краища, където прави неща, които са от полза, но не и по правилата и затова искат да ги пазят далеч от хората. Това е и работата на журналистиката – да ги покаже наяве.

Това каза в интервю за е Мисия България британският писател Майкъл Фрейн.

С преводите си от руски език, той среща британските читатели с театралните произведения на А.П. Чехов. Работил е като репортер и колумнист на „Гардиън“ и „Обзървър“. Негови журналистически статии от „Обзървър“ са събрани в сборника „Пътувания със сценарист“ (2009). Автор на повече от шест романа и редица комични и трагикомични театрални постановки, днес Майкъл Фрейн е на почти 83 години. В София представя на българската публика романа „Стремглаво“ („Headlong”).

За Би Ай Ти Майкъл Фрейн отдели и време за кратък разговор с Илия Вълков.

„Журналистиката е опит да се опише как изглежда светът. Много е трудно да бъде направено. Светът е едно сложно място и да го разбереш е трудно“, категоричен е Фрейн.

Според него добрата журналистическа работа е като доброто художествено писане.

„Със сигурност включва не само прецизност и честност, но и много въображение, включва възможността да се поставиш в обувките на някой друг и да разбереш света от тази гледна точка. Да погледнеш към света по различен начин, по такъв, какъвто не е видян към този момент“, подчерта още писателят.

Фрейн вижда промяната в съвременната журналистика във факта, че вече се пише за проблемите на хората – брачни проблеми, семейни и финансови.

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА