Издателска къща КИБЕА: Тялото, умът, душата, духът

Издателска къща КИБЕА е създадена през 1991 година от Димитър Златарев с фокус върху ключовите аспекти на човешката личност: тяло, ум, сърце и дух. Името е производно от Кибела – фригийската богиня, Велика майка на боговете, чийто култ бил почитан и в днешните български земи. Визията на издателството е свързана с популяризирането на новаторски идеи, в които всеки човек да открие своя път за себереализация.

Дълго време името на КИБЕА е свързвано предимно с литературата за психологическа самопомощ. Поглед към каталога ни днес показва, че предлагаме качествени заглавия не само в сериите „Познай себе си“, „Здраве“, „Знание“ и „Личности“, но и чудесни художествени и детски книги, които ни донесоха множество награди. Най-високите си официални отличия получихме за издания в сферата на културата и културното наследство.

С логото на КИБЕА днес се свързват култови автори като Луиз Хей, Уейн Дайър, Екхарт Толе, Дейл Карнеги, Дон Мигел Руис, Джо Диспенза, Антъни Робинс, Гал Сасон и десетки други. Но портфолиото ни „тежи“ и с енциклопедични заглавия като „Естетика на модерното изкуство“ (проф. Димитър Аврамов) и „История на красотата“ (Умберто Еко), със серията „Наследство“, с триизмерните ни шедьоври (хартиени и дигитални). В каталога на КИБЕА са знаковите творби на Ерик Фром („Да имаш или да бъдеш“), Оскар Уайлд („Портретът на Дориан Грей“) и редица други титани на мисълта и словото. Първото българско издание на енциклопедичния античен трактат „Витрувий. За архитектурата“ ни донесе за втори път „Златен лъв“ – най-високото отличие на Асоциация „Българска книга“.

КИБЕА е пионер на българския книжен пазар – и не само заради смелостта да наложи ню ейдж литературата, често бъркана с т.нар. езотерична. Ние издадохме първата поредица с добавена реалност (Augmented reality). След въвеждането на 9% ДДС върху книгите през юли 2020 година светкавично намалихме всички цени. Започнахме да отбелязваме Международния ден на книгодаряването (14 февруари) тогава, когато в България никой не беше чувал за него.

Честа практика днес са срещите ни с автори. Традиционни – присъствени, или онлайн, те предлагат досег с любимия писател, съвременен мъдрец или светъл ум, готов да разтълкува и аргументира своите виждания и подход, да отговори на въпроси, които вълнуват мислещия кибейския почитател, и да го насърчи в търсенето на Пътя.

През всичките години на съществуването си КИБЕА остава вярна на своята издателска съвест и политика. Подбираме внимателно и отговорно заглавията, които публикуваме. Не се колебаем да предприемем непопулярни стъпки и да поемем търговски риск, ако интересите на читателя и добрият вкус го изискват.