Великото дело на живота ти

Великото дело на живота ти

Откъси от книгата

Но засега ето един експеримент. За момент спрете да че­тете и си задайте следните въпроси: пълноценно ли живея точно сега? Проявявам ли всичко, което мога да проява? Черпя ли от безмерната съкровищница, която знам, че нося в себе си? Съкровищницата на гения? Осъществявам ли мисията си? Готов ли съм да положа всички усилия, за да предложа гениал­ните си дарби си на света?

Честно казано, когато лично аз си задавам тези въпроси, се чувам да си отговарям (пристъпвайки от крак на крак): „Ами да, тъкмо съм в процес на създаване на нов план, който отно­во ще ме накара да се чувствам истински жив.“ Хмм. Това е „не“, нали? Но защо за мен в момента е „не“? И какво мога да на­правя по въпроса? Имам ли някакъв контрол над тези неща? Или е просто: ами, какво да се прави, карма?

***

А вие? Вие боите ли се, че може да сте изпуснали влака? Че сте се откъснали от истинското си призвание и се носите безцелно в океана?

Ето ви още една изненада, която може да ви окуражи. При първата си среща с идеята за дхармата повечето обикновени хора, които изследвах, смятаха, че да следват дхармата си за тях вероятно би означавало да започнат напълно нов живот. Да напуснат работата си в застрахователната компания и да се преместят в Париж, за да рисуват. Да изоставят работа­та си в дома за възрастни хора и да се отправят на самотно плаване в световния океан. Обаче се оказва, че повечето хора живеят много близо до своята дхарма. Наистина. На една ръка разстояние. Какъв е проблемът тогава? Същите тези хора, макар да са много близо до дълбоката мистерия на дхармата, знаят твърде малко за нея. Не я назовават. Не я познават. Не я изживяват съзнателно. Собственото им свещено призвание се крие. Постоянно им убягва. А, както ще видим, когато ста­ва дума за дхарма, няма значение дали отклонението е с един инч или с една миля. Важното е да уцелиш.

И така, тръгнете с мен и с моите спътници и ученици да изследваме проблема за себереализацията, докато разказваме историята за Кришна и Арджуна, както и историите на вели­ки хора, ярко илюстриращи принципите на съществуванието, изложени в Бхагавад гита. Донесете страховете, неврозите и съмненията си; не оставяйте този прекрасен товар зад гър­ба си. Донесете отчаянието си и най-пламенните си желания за пълноценен живот. Съберете се край огъня с останалите обикновени хора, докато изследваме не така неосъществима­та възможност за пълноценно съществувание.

***

Има много начини да бъдеш подмолно парализиран от колеба­нието. Бихме могли да наречем варианта на Катрин „страх да затвориш вратата“ – срещам го доста често. Някой е из­живявал пълноценно дхармата си, може би в продължение на десетилетия. Но сега тази дхарма е приключила – тя е изживяна. Усеща се. Човекът знае, че времето на дадената дхарма е свършило, но има само смътно усещане за бъдното. Все по-силно чувства, че за да открие следващото проявление на дхармата си, ще трябва да направи някакъв скок. Знае, че ще трябва да затвори вратата зад себе си, преди да види следва­щата врата да се отваря. И постепенно се придвижва към ръ­ба на скала, където ще му е необходим скок на вярата. И тук разпъва сгъваемия си стол. Дали някога ще се изправи и ще действа?

Страхът от затварянето на вратата е един вариант на парализирането на дхармата. Но има и много други – всъщ­ност безброй други. Нека ви опиша само някои, за да добиете представа за възможностите.

***

Спомнете си учението на Кришна: не можем да бъдем всичко, което искаме. Истински можем да бъдем само себе си. „Страш­но е да следваш чужда дхарма“, казва Кришна. Страшно е!

Ако проявиш онова, което носиш в себе си, проявеното ще те спаси; ако не проявиш онова, което носиш в себе си, непро­явеното ще те унищожи.

Но кое точно бива унищожено?

Първо се унищожава енергията. Онези блеснали очи. После вярата. И после надеждата. И после самият живот.

Към книгата

Още от Откъси от книги

Душата, свободна от страх – решаващ фактор за укрепване на имунната система

Четем „Защита от инфекции. Как да укрепим имунната си система трайно с естествени природни средства“

Публикуваният откъс е от края на Първа част „Нашият свят изисква укрепване на имунитета – сега и в бъдеще“. Преди това са приведени съвети и насоки за хранене и начин на живот...

Да успокоим ума и да избистрим мислите с готварски рецепти от аюрведа

Четем и готвим с „Аюрведа в кухнята“

Авторката Кейт О’Донъл: Въпреки че аюрведа е епична, сложна, утвърдена във вековете медицинска система, в тази книга споделям някои практики от сатвическото хранене и ежедневие...

2020: Ретроградност, затъмнения и енергийни възли

Четем „Астрологична прогноза – 2020: Скок на вярата“, автор: Гал Сасон

О Б Щ И Н А С О К И

Ретрограден и неподвижен Меркурий

В РИБИ: 16 февруари–4 март ВЪВ ВОДОЛЕЙ: 4–10 март В РАК: 17 юни–12 юли В СКОРПИОН: 13 октомври–...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА