Премиера: Изящната „Philadelphia Regalis” на Ренета Инджова разцъфтя

Премиера: Изящната „Philadelphia Regalis” на Ренета Инджова разцъфтя

Историята на една стогодишна родова идилия и нейното свидно Цвете

На 24 февруари от 18.30 часа в Националния археологически музей беше представена книгата Philadelphia Regalis: корени и цвят. Автор е първата и единствена засега жена министър-председател на България. Заглавието се състои наполовина от латинското название на билката ралица и наполовина от името на град Филаделфия, на чиято почва Цветето - герой и посвещение на този текст, постига пълния си разцвет. Нито за политика се говори в тази книга обаче, нито за ботаника.

Ралица (1978 – 2014) е дъщерята на Ренета Инджова, а историята за нейното разцъфтяване и корени пръска светлина и топлина по целия спектър на обичта. За благословията да умее да обича родът, тръгнал от арменски бежанци, има природен талант, грижливо култивиран от поколение в поколение като „идилия“ под знака на „жертвата и посвещението“.

Книгата излиза от рамките на първоначалния замисъл и по думите на авторката „ ...се роди хрониката на моя род. В движението от корените към цветовете му и обратно, сред съдби, събития и животи в повторение търсех да открия генетичния код на една стогодишна семейна идилия. Нейния идеал посвещавам на моя (на)род.“

Philadelphia Regalis е светла, трепетна, лична, лирична и идилична книга, плод не толкова на едно „напрегнато от знаци и символи съзнание“, колкото на гордостта от всичко, което успява да постигне за 36-те си години на земята една „божествено зададена добродетелност с име на цветето Ралица“.

Видео с най-запомнящите се моменти от премиерата на книгата - тук