Спомени с „Фокус“-и на Радой Ралин, или докъде стигаше синджирът

Спомени с „Фокус“-и на Радой Ралин, или докъде стигаше синджирът

Авторите на „А дано, дано, дано…“ – двигатели в сянка на събитието

10 април, понеделник
19.30 часа
Сити Марк Арт Център (бивше кино „Левски“)
Адрес: бул. „Янко Сакъзов“ 30
Водещ: Руси Чанев

Паметта на Радой Ралин ще честваме дни преди рождената му дата и нашите автори Джони Пенков и Джеки Стоев са на линия, този пък като двигатели на инициативата в сянка.  Повод за събитието в Сити Марк Арт Център (бившето кино „Левски“) е наближаващата 95-годишнина на „единствения различен измежду толкова еднакви хора“ (Борис Христов). Фокус на честването са едноименните филмирани кратки сатирични форми със сценарист и редактор Радой, които в периода 1964-66 се излъчват след кинопрегледите (приповдигнато-документален обзор на постиженията в народното стопанство по време на социализма, излъчван преди филма).

За Фокус-ите на Радой vs илюзиите на времето

Бърз преглед на екипа около Фокус-а показва, че въпреки краткия си (около година и половина) живот той се превръща в люпилня за таланти, стреснали тогавашните партийни и културни сановници със своето свободолюбие, но пък трогнали и очаровали зрителя. Във времената, когато тоталитарната власт си играе на контролирана критика с тез волнолюбиви люде, зрителите честичко влизат в киносалона тъкмо заради кратичките, много смешни, правдиви и шарени филмчета, пардон – документални киносатири.

През Фокус-а на кариерата

По-късно Радой-Ралиновите кинофокуси дават мощен тласък на редица неконформистки, но за сметка на това таланливи кариери. Те са на ярки имена с различен профил в изкуството, но до един жадни за свобода. Специално за нашия вътрешен човек Джони (водещ автор на афоризмите в „А дано, дано, дано…“) Радой си е жив кръстник, който като гост на Тодор Колев в „Как ще ги стигнем…“ определя историческата роля на ст.н.с. к.т.н. инж. Пенков по следния начин: Ние се чудехме как да ги прецакаме, а Джони ги цапардоса с интонация. Въпросната легендарна интонация на автентичен простак Джони обнародва години по-рано в прословутите си „Телефонни разговори“, приложени към книгата „А дано, дано, дано…“. След един Радоев Фокус, в който Джони импровизира поради забравен вкъщи сценарий, той се събужда още по-знаменит и така започва неговата плодотворна и продължителна кариера като „главния простак на Републиката“. Тоз си лейбъл, който в онези времена поражда куп недоразумения кой, аджеба, е по-по-най-главният простак на Републиката, г-н Пенков младши дължи на сатирика с козята брадичка и неподражаемия провлачен сливенски говор.

Пак в тази връзка мнозина ще се сетят за друг един фокус с неочакван край. Спомняте ли си за особения сорт Люти чушки, който Радой Ралин селекционира през 1968 г. в екип с Борис Димовски, а малко по-късно почти всичкият тираж изчезна в пещите на Полиграфическия комбинат?

Приносът на Джеки Стоев – другия наш вътрешен човек и автор (на карикатурите в „А дано, дано, дано…“) към празника е, че ще монтира на сянка най-ярките оцелели Радоеви Фокус-и, които ще преговорим на 10 април, понеделник. Нему принадлежи и най-непресторената референция за техните поразителни художествено-публицистични качества. Когато като младеж видял за сефте един Фокус, тутакси се изцепил възторжено насред тъмния киносалон „Е@а си мамата!“.

Познайте кой ще дойде на празника

Милчо Левиев, който заедно с Джони е емблема на Фокус-ите, пристига специално от Солун, където сега е постоянното му местожителство.

Естествено, ще се чуват често имената и изпълненията на други съратници от (зав)ерата на Фокус-ите, сред които Валери Петров, Иван Минчев (неговият Фокус бил изгорен – също в прекия смисъл), Тодор Колев (ще видим откъс от гостуването на Радой в предаването му „Как ще ги стигнем…“). На празника ще дойдат Ицко Финци, писателят Георги Мишев, режисьорите Мариана Евстатиева, Иван Ничев, Мая Вапцарова, а сигурно и много други.

Водещ – Руси Чанев.

Събитието е предназначено изцяло за любителите на автентично лютия Фокус от времето на социализъма, парафиран със свинска опашка*. Почитателите на писателското дуо Джони Пенков и Джеки Стоев пък ще могат да си вземат лично от тях „А дано, дано, дано…“ с автограф.

Допълнителна информация: На 23 април – Рождения ден на Радой Ралин, около паметника му пред бившето кино „Изток“ се събират негови почитатели и съратници. Всеки дошъл е свободен да почете паметта му с любим афоризъм, памфлет, епиграма и прочее артефакти от богатото му литературно наследство.

*За справка – карикатура от „Люти чушки“ с изобразено прасе, чиято опашка, засукана като инициалите на Тодор Живков, се визира.

ТВ-анонс за честването на Радой Ралин и още за книгата „А дано, дано, дано...“: Джеки Стоев гостува в сутрешния съботен блок на „Bulgaria on Air“ (скролнете надолу)