Изложба „Книги в картини“: Проф. Мони Алмалех и страстта му към баграта в краски и думи

Изложба „Книги в картини“: Проф. Мони Алмалех и страстта му към баграта в краски и думи

От 14 до 27 февруари културното пространство на галерия Сезони ще приюти отдавна замисляната изложба с картини на проф. дфн Мони Алмалех. Така езиковедът чества приключването на десетилетния си труд върху тетралогията „Библията в цвят“. Последната част на тези дългогодишни задълбочени изследвания – „Тъмнината в Стария завет“, излезе през 2017 отново с логото на КИБЕА.  

Рисуването е другата страст на професор Алмалех, чиито приносни трудове са в пресечните точки на съпоставителното езикознание, теорията на превода, семиотиката и херменевтиката. Голяма част от мащабните му монографии са илюстрирани с негови картини. „Това е моят начин да разгърна симфоничните културни мрежи на езика на цветовете“, сподели авторът дни преди откриването на изложбата.

Синтетична по характер, изложбата представя разнообразното единство на книги и картини, в които белият лист засиява с чистотата на светлината и цветовете.

На 14 февруари за текстовете и образите на проф. Алмалех ще говори проф. дфн Мирослав Дачев.

Мони Алмалех е редовен професор в Нов български университет, където води курсовете „Цветознание”, „Четем Библията”, „Библейска култура”, „Науката за езика”, „Съвременни лингвистични теории“ и др.

Изложба „Книги в картини“: от 14 до 27 февруари
Откриване: 14 февруари, 18 часа
Галерия „Сезони“, Дом на културата „Средец“

София, ул. „Кракра“ 2

Очакваме ви.