ПОКАНА: Атанас Скатов представя книгата си „Лхотце и Еверест на един дъх. Плюс Денали“

ПОКАНА: Атанас Скатов представя книгата си „Лхотце и Еверест на един дъх. Плюс Денали“

Излизането на книгата съвпадна с атаката на връх Канчендзьонга

На 27 май, от 18.30 часа в Столична библиотека алпинистът Наско Скатов ще представи петата си книга от поредицата „Над 8000 метра. Дневникът на един веган“. Дни след завръщането си от третия връх на планетата Канчендзьонга  (8586 м) той ще разкаже за експедицията си до Лхотце и Еверест (2017 г.). Първата му среща с четвъртия осемхилядник Лхотце и второто изкачване на планетарния първенец са сред най-трудните му алпинистки приключения, сериозно усложнени от тежка вирусна инфекция.

Стискаме палци на Наско Скатов да се завърне жив и здрав от поредното си веганско-алпинистко приключение и го очакваме:

На 27 май от 18.30 часа в Столична библиотека – Американски център, пл. „Славейков“ 4А, София

Както и:
На 28 май от 11 до 13 часа на щанд 334, Пролетен базар на книгата в НДК, София
На 29 май от 18 часа в бар CRAFT, кв. КАПАНА, ул. „Абаджийска“ 15, Пловдив
На 30 май от 18.30 часа в хотел „Черно море“ - Конферентна зала, Варна

За книгата, Еверест и Лхотце и повторната експедиция до Денали

За второто изкачване до Еверест по южния ръб (от Непал) Наско мечтае още от първия път, когато стига до Покрива на света (24 май 2014) по северния ръб, откъм Тибет. Тогава жилавият сливналия, който до 2010 дори не е помислял за планинарство, решава, че Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м) „може да се изкачат заедно, стига обстоятелствата да позволяват.“ Мисията през 2017 година е особено тежка поради мизерните условия в базовия и междинните лагери, кучешкия студ, липсата на пълноценна веганска храна, неизпълнените договорености на фирмата организатор, проблемите с шерпа и най-вече заради тежката вирусна инфекция през по-голямата част от експедицията. За мнозина последното би поставило под въпрос атаката на двата върха. Българският алпинист обаче е друг случай, а и твърдо вярва, че „Връх не се качва със сили, а с психика и тактика!“. Той е първият за 2017, който изкачва Лхотце и Еверест в една мисия. Само десетина дни по-късно заминава за Аляска и солово изкачва първенеца на Северна Америка връх Денали (6190). Така нашият алпинист веган става първият българин, изкачил Седемте континентални първенци на планетата (Seven Summits).

Еверест е свързан поне с два рекорда на Наско Скатов, който е:

  • първият българин, който го изкачва по северния и по южния маршрут, съответно през 2014 и 2017 година;
  • първият българин, който изкачва най-бързо два върха над 8000 метра – Еверест и Лхотце – през май 2017 за 5 дни и 12 часа.

Целта на експедициите му е да докаже, че огромно физическо и психическо предизвикателство като изкачването на осемхилядниците може да се преодолее и от веган. За Наско това е неговата лична мисия за опазване на планетата.

Премиера на книгата „Лхотце и Еверест на един дъх. Плюс Денали“

27 май, 18.30 часа
Столична библиотека, Американски център
пл. „Славейков“ 4А

Към книгата - тук