13 януари: Роботът Чапек каца в Чешкия център

13 януари: Роботът Чапек каца в Чешкия център

Представяне на Роботът Чапек на планетата с трите слънца и Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката. Да се готви Роботът Чапек и Лабиринтът на Сърдитото лигаво чудовище

На 13 януари роботската поредица за Великия и всемъдър Чапек – героя на най-добрата детска книга за 2019 година, ще бъде представена в Чешкия център в София. Почетни гости на събитието са бащите на най-модерния, опърничав и опериран от скромност изкуствен интелект – Марин Трошанов (текст) и Петър Станимиров (илюстрации и комикси).

Дни преди събитието авторите заявиха: Щастливи сме, че съвсем скоро нашият Чапек ще бъде представен в Чешкия културен институт, най-малко по две причини. Първо, събитието е в началото на 2020, обявена за „Година на Карел Чапек“ в чест на 130-та му годишнина. Второ, чешкият писател „изобрети“ думата „робот“ и затова кръстихме нашия герой на него. Отсега каним всички почитатели на славните му дела на премиерата на третата книга „Роботът Чапек и Лабиринтът на Сърдитото лигаво чудовище“, която ще се състои също в Чешкия културен институт през март.

Вторият фокус на събитието е връчването на Националната награда за български комикс–2019, която носи името на големия български художник Александър Денков. Наградата е учредена по инициатива на Сдружение „Проектът ДЪГА“ и с подкрепата на Съюза на българските художници, както и с активното съдействие на Секция „Комикс“ към СБХ.

13 януари 2020
18 часа
Чешки културен институт
ул. „Раковски“ 100

Роботът Чапек на планетата с трите слънца и Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката са номинирани в категория „Откриватели“ на националната класация за детски и тийн книги „Бисерче вълшебно“–2020. Феновете на Чапек от 5 до 16 години, които искат да го подкрепят, могат да го направят с онлайн гласуване тук от 11:00 часа на 5 февруари до 23:59 часа на 04 април 2020. Следете нашите новини и фейсбук за подробности.