ПОКАНА: виртуален уъркшоп с д-р Джон Кабат-Зин „Осъзнатостта (mindfulness) като практика за постигане на изцеление и промяна“

Събитието в Zoom е безплатно, регистрирането приключва

ПОКАНА: виртуален уъркшоп с д-р Джон Кабат-Зин „Осъзнатостта (mindfulness) като практика за постигане на изцеление и промяна“

(обновена)

На 28 октомври от 18.30 часа е дългоочакваната виртуална среща с Джон Кабат-Зин – световен авторитет по осъзнатостта (mindfulness) и автор на поредицата: Медитацията не е това, което мислите, Пробуждане без усилие, Целебната сила на осъзнатостта и Осъзнатост за всички. С уъркшопа отбелязваме излизането на четирите книги, които посочват пътя към постигането на вътрешен покой, равновесие, към подобряване на здравето и добруване.

В първата част д-р Кабат-Зин – създател на Програмата MBSR за намаляване на стреса чрез осъзнатост, ще обясни понятието осъзнатост, разбирана като внимание към настоящия момент. Ще се спре и на значението й днес, когато хроничното ускоряване на живота, скокообразното нарастване на стреса на ниво „човек“ и „общество“, огромните технологични промени и предизвикателствата в годината на Ковид–19 са само част от провокациите на XXI век.

Д-р Джон Кабат-Зин: Ще поговоря за силата и ролята на култивирането на осъзнатост както чрез формални медитативни практики, така и чрез начина, по който организираме своето ежедневие. Акцентът: осъзнаем ли факта, че ако живеем така, сякаш нашият живот и всеки миг от него наистина имат значение, ще съумеем да преодолеем разсейването на вниманието и липсата на присъствие тук и сега. Това от своя страна ще ни разкрие дълбоки нови измерения на благоденствието, изцелението, почтеността, мъдростта и сърдечността, които носим у себе си.

Втората част включва задълбочена водена медитация. Накрая е предвидена сесия за въпроси.

Виртуален уъркшоп „Осъзнатостта (mindfulness) като практика за постигане на изцеление и промяна“

Водещ: д-р Джон Кабат-Зин (с превод на български)
Провеждане: 28 октомври 2020 в платформата Zoom
Начало: 18.30 часа
Продължителност: 1,30 – 2 часа
Уъркшопът е безплатен, но е необходима предварителна регистрация.

РЕГИСТРИРАНЕ

За осъзнатостта накратко
Понятието „осъзнатост“, популярно и като „майндфулнес“ (от англ. mindfulness), е термин от модерната психология, който означава пълно съсредоточаване на вниманието върху сегашния момент, лишено от всякакъв елемент на оценъчност. Смята се, че осъзнатостта е сърцето на будистката медитация, но тя е универсална и се основава на човешката способност за внимание и осъзнаване. Над 40-годишните изследвания в медицината, психологията и неврологията доказват, че носи облекчение на хората, страдащи от стрес, болки и хронични заболявания. Истинската практика на осъзнатост надхвърля рамките на формалната медитация и включва целия живот такъв, какъвто го преживяваме миг по миг.

С други думи, основният инструмент винаги е осъзнаването на собствените усещания, чувства, мисли и действия, което позволява на човек да чувства по-добре собственото си тяло и стимулира механизмите за саморегулирането му. Това може да се постигне чрез различни форми на медитация в легнало, седнало, изправено положение, докато ходим или „просто знаем“, „просто чуваме“ и „просто дишаме“. В поредицата от четирите си книги д-р Кабат-Зин обяснява подробно, ясно и достъпно същността и ефекта от практикуването на осъзнатост.

За д-р Джон Кабат-Зин накратко

Основател на Програмата MBSR (Намаляване на стреса чрез осъзнатост), Клиниката за намаляване на стреса (1979 г.) и Центъра за осъзнатост в медицината, здравеопазването и обществото (1995 г.) в Медицинския факултет на Масачузетския университет. Доктор по молекулярна биология и почетен професор по медицина. Автор или съавтор на 14 книги. Води семинари и ритрийти за осъзнатост за специалисти от сферата на здравеопазването, технологиите и бизнеса, както и за непрофесионална аудитория от цял свят. Изявен привърженик на социалната и икономическата справедливост. Д-р Кабат-Зин е със значителен принос към разрастващото се движение за осъзнатост в сферата на медицината, психологията, здравеопазването, невробиологията, училищата, висшето образование, бизнеса, социалната справедливост, наказателното право, затворите, законодателната и изпълнителната власт, технологиите и професионалния спорт.

Методът му се основава на фундаменталните научни изследвания в областта на неврофизиологията, според които човек може да култивира способност да влияе върху нервната си система, за да подобри състоянието си. Така работи т.нар. „активна медицина“, която подтиква пациента да поеме отговорност за собственото си здраве и добруване, осланяйки се на способността на организма си да се саморегулира.

През целия ни живот ни учат да тренираме мисленето си. Но никой не ни учи да развиваме осъзнатостта си, която има също толкова могъщ ефект върху нашия живот, твърди д-р Кабат-Зин. Големият й плюс е, че обединява мисълта, чувството, тялото и взаимодействието ни със света около нас. Това ни дава ново усещане за свобода, което ни помага да минаваме с минимален разход на енергия през житейските обрати, свързани със здравето, взаимоотношенията, кариерата.

Програмата за намаляване на стреса на д-р Кабат-Зин е под контрола на науката и е приемлива за всички от философска гледна точка. Днес милиони хора по света практикуват медитацията му за осъзнатост в ежедневието и подобряват качеството си на живот.

През 2017 година КИБЕА издаде на български и книгата му Децата – благословия за всеки ден (в съавторство със съпругата му Майла Кабат-Зин).

Видео обръщение на д-р Джон Кабат-Зин към българския читател

Мислите, че нямате време за осъзнатост? Помислете пак. Очакваме ви на 28 октомври в 18.30 часа в Zoom.