Цветелина Спиридонова: Намираме се сред океан от красота (ЛиРА.БГ, 2020)

Художничката показва на децата как да спасим моретата и океаните

Великото приключение на малкото китче Съни“ е двуезична – на български и английски, с текст, който ще накара всяко дете да стане изследовател на морското дъно и герой, порещ вълните с истински кит; възрастните ще провокира към размисъл за проблема със замърсяването на природата – и всичко това на фона на рисунки, които са истинско произведение на изкуството. Защото Цветелина е художник по образование, тя е завършила  Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и Националната художествена академия с магистърска степен „Графика“ при проф. Петър Чуклев. Картините ѝ участват в много изложби в България и в чужбина, а сега авторката ни разказва за раждането на китчето Съни и идеята, която стои зад него.

– Трудно ни е да си представим бебе-кит, защо избрахте такова голямо животно за вашата книжка, не можеше ли да е някоя рибка?

– Моят избор е дълбоко преживян. Знаете, че ние, майките, сме много чувствителни към нашите деца и когато сме бременни и кърмим дете, си задаваме въпроси. Например в какъв свят искаме да живеят нашите деца, какво образование да им дадем?

Когато реших, че като майка, художник и учител мога и трябва да вдъхновявам хората за промяна по един проблем, който няма решение днес и сега, а се изисква време и пренастройка на отношението на обществото, си казах: „Океанът е огромен и необятен!“ Той най-малко е проучван, а именно там оставя човекът своя отпечатък, по страховитите данни за 2020 г...

Интервю на Людмила Еленкова

https://lira.bg/archives/159305

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА