Миротворната храна като лек; болестта като лична отговорност, път и символ

Миротворната храна като лек; болестта като лична отговорност, път и символ

Peace Food. Миротворна храна – програмата на д-р Рюдигер Далке за „заразно здраве“

Както и да се отнасяме към идеите на д-р Рюдигер Далке, не можем да отречем желязната последователност, с която ги отстоява. Нито пък, че го прави колкото аргументирано, толкова директно, на места безцеремонно. Нито пък, че го прави не заради евтина социалномрежова слава и лайкове, а в името на личния ни комфорт и оцеляването на Земята и човечеството. Последното го определя като екстремист-хуманист-практик, дълбоко нагазил в лайняната тема за масовото производство на животински продукти и неговите болезнени и болестотворни ефекти. Колкото до миризливата дума по-горе, то, да – тя и сродна ней лексика се срещат в книгата. Странното е, че не се връзват особено с маниерите и стила на автора и определено привличат вниманието, но далеч не са най-сериозното изпитание за сетивата на читателя. Всъщност предизвикването на ума отвъд зоната му на комфорт е традиционен психотерапевтичен прийом, а д-р Далке го тества спрямо  връзката душа – здраве от четири десетилетия.

За какво и за кого е „Peace Food. Миротворна храна“

Миротворна е веганската храна, а месото и млечните продукти разболяват. Книгата обаче не е точно за веганството, нито пък целевата й аудитория са веганите. Тъкмо напротив, а и по думите на автора веганската храна сама по себе си не е решение. Peace Food е книга за мира, първо, между душата и тялото, който съгласно психосоматиката е решаващ за здравето. И второ, за мира с околната среда. Отговорността за опазването му по точка първа и втора е изцяло в ръцете на всеки отделен човек. Казано така, звучи парадно приповдигнато, но пък хер Далке е експерт по духовната страна на здравето и умее да аргументира идеите си.

На прицел в Peace Food. Миротворна храна е произходът на най-разпространените животински продукти – месо, мляко и яйца – и ефектът им върху човешкото здраве и околната среда, в т.ч. идните времена. Авторът обосновава научно вредата от т.нар. масово производство с арсенала на вече известни и новоустановени факти, като взривява естествено възникнали и съзнателно насаждани заблуди, обслужващи корпоративни интереси. В угода на последните бясно нараства консумацията на месо и млечни продукти (Част 1.), свързана с куп болести на цивилизацията: сърдечносъдови, ракови, автоимунни, диабет и затлъстяване, деменция и т.н. Те са отчасти цената, която плащаме за страданията на животните (Част 2.), поглъщани от нас заедно с мръвките, яйцата и млякото. (Втора част изисква здрави нерви, но не бива да се прескача.) Веднага след този кошмар е посочен изходът от ситуацията, който е и най-доброто за тялото и душата (Част 3.), а с рецептите за щастлив живот (Част 4.) книгата завършва на оптимистична нота.

Ако лексиката в горния пасаж звучи агресивно, то е защото заради начина си на хранене (а човек е това, което яде) водим война със собствените си тела, с други хора, с животните и планетата, натъртва д-р Далке. Споменах ли вече, че човекът е екстремист-хуманист?

Шок и ужас в чинията. Как ги предпочитате: леко или силно препечени? Или суровата истина?

Като месоядец с комплекс на тема етика, Peace Food. Миротворна храна ме впечатли с три неща: аргументирането на идеята за чистата храна, психоаналитичната й проекция и езикът, с който този инак тъй вежлив човек си служи на места. И в настоящия си фундаментален труд специалистът по холистична психосоматика д-р Рюдигер Далке прави същото отвратително нещо, което ни вгорчи живота в Болестта като път, Болестта като символ и в останалите му трудове. Безкомпромисно, дори безжалостно (към читателя, но състрадателно към животинския свят) и със замах стоварва във фокуса на книгата си проблема за личната отговорност. Казано накратко, нашето здраве и живот, както и оцеляването на нашата планета се оглеждат в съдържанието на чиниите ни. Приведените аргументи са колкото от научен (само библиографията е 5 страници), толкова от духовен порядък и са прецедени през ситото на солидно медицинско образование и 40-годишен психотерапевтичен опит.

По скалата на шока Болестта като път е загрявка в сравнение с камшичния удар от текста, скрит зад миротворното пацифистко заглавие. И не, не е заради угнетяващите истини за условията, в които се отглеждат, заплождат, доят, умъртвяват, дерат и разфасоват животните от менюто ни – грижливо пазени корпоративни тайни, които превръщат тази книга в документален хорър. Най-вече – заради противната истина, че консуматорите сме лично отговорни. Ето така психотерапевтът д-р Далке ни сблъсква челно с тъмната ни страна, със Сянката под формата на гризящата ни съвест.

Тази книга не ни докосва. Тя ни бърка в здравето.  

Авторът: „Peace Food. Миротворна храна“ е може би най-важната ми книга

Вероятно защото изяснява връзката тяло – душа – храна – здраве – бъдеще тъй кристално членоразделно, че щем – не щем, вече ЗНАЕМ. Хер Далке не ни остава вратички, зад които да се скрием – не и след тази книга. Време е да направим информиран избор какво ядем. Което означава, че избираме и последиците, за които авторът услужливо ни предупреждава. Излиза, че дори личното ни меню ни не е само наша работа (което е ужасно дразнещо), защото сме на път да опустошим планетата си. И уви, няма как да прехвърлим отговорността за избора си на звездите, луната, хороскопа ни, циклите на земята, природните катаклизми или слънчевите изригвания. И да, вярно е, че не знаем колко „чисти“ са растенията в чинията ни, но също така е вярно, че с растителна храна поне ще си спестим комплекса за вина, който, осезаемо или не, яде месоядеца отвътре. Въпрос на време и обстоятелства е тези (често неосъзнати) терзания да се проявят като болест.

Така че, време е за избор, а пътят към ада е посипан с малки избори.

Дара Цветкова

Източник на илюстрацията: bbclearningenglish.com 

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА