Великото приключение на малкото китче Съни в чудесна книга. И две (засега) изложби

Предстоят премиера и две арт ателиета в София

Великото приключение на малкото китче Съни в чудесна книга. И две (засега) изложби

Симпатична наситеносиня, образователна и поучителна е двуезичната детска книжка Великото приключение на малкото китче Съни. Излезе на български и английски насред лятото и наистина изглежда много лятно с чудесните си прозрачносини илюстрации. Ала посланието за опазването на планетата, за приятелството, честта и човечността на морските обитатели далеч надхвърля сезона на отпускарското безгрижие. На 22 август, само преди дни, очарователното гърбато китче Съни беше представено с изложба в живописното село Варвара. Изборът на дивнокрасивото кътче от родното Черноморие, засега по чудо опазено, не е случаен. Именно там се раждат „вдъхновението и провокацията да се създаде тази детска екологична океанска книжка“ по думите на авторката й. През септември в София предстои официалната премиера, в която издателите от КИБЕА ще пожелаят щастливо плаване на невръстния гърбатко. Представянето ще съвпадне с откриването на втора изложба, която ще е в рамките на Хартиения арт фестивал в галерия „Сан Стефано“. Към нея ще има работилница за децата, които искат да се научат сами да рисуват морските обитатели. Датата ще бъде уточнена по-късно.

Кой е гърбаткото Съни
Съни, на български Слънчо, е бебето на семейство гърбати китове. В началото на първото си презокеанско пътешествие той още е в корема на мама. Деликатно изчаква да се роди тогава, когато цялата мигрираща група (защото освен мама и тате има и други семейства) прекоси Тихия океан и стигне топлите води на Хавайските острови. (И да, гърбатите китове наистина мигрират всяка зима към тропичните и субтропичните води, където раждат малките си.) Любознателен и палав, Съни преживява приключение след приключение. Скоро след раждането си среща своя пръв приятел – бутилконосо делфинче, и се сблъсква с първата опасност за живота си. Спасяват го мама, тате и задружната гърбатокитска общност. На свой ред той спасява морска костенурка от сигурна смърт на Боклучения остров. За пръв път се натъква на кораб с хора. И благодарение на баща му оцелява един моряк, който пада зад борда. И защо ли татко кит му помага, като той е от лошите? Съни знае от мама, че има и добри хора, които… И така нататък. 

Идеята за книжката не е от вчера
11 години зрее замисълът на художничката Цветелина Спиридонова да напише и да илюстрира увлекателна детска книга, която да събуди интереса на малчуганите към морските обитатели и заплахата, надвиснала над бъдещето им. Когато преди повече от десетилетие вижда самоубиващи се делфини, осъзнава, че трябва да действа и че една екологичната океанска приказка е добро начало. Майката на две деца, художник по образование, споделя: Исках на малките хем да им е интересно, хем да научат истински факти за морската и океанската флора и фауна. Това, за жалост, включва и болезнени истини за безотговорното поведение на човека, който грубо се намесва в живота на океанската екосистема. Вмешателството ни носи сериозна заплаха за бъдещето на морските обитатели и желанието ми е чрез приключенията на Съни да привлека вниманието на децата към този проблем, но без да ги стряскам и плаша. Затова избрах за герой игривото симпатично бебе на гърбатия кит, който е един от най-големите морски бозайници. Освен това, макар и индивидуалисти, китовете са изключително емоционални, нежни и интелигентни бозайници, които оживено общуват помежду си.

Кой измисли гърбаткото Съни
Цветелина Спиридонова е художник, майка на две деца и искрено мотивиран човек на каузата. „Да спасим океаните и моретата“ е проект за опазване на околната среда, по който работи от 2010 година. Води занятия с деца от различни националности за развиване на въображението им. Със средствата на визуалните изкуства насърчава разгръщането на тяхната индивидуалност, като същевременно им помага лесно да проговорят на английски. Има зад гърба си множество самостоятелни и групови изложби в България и по света. Нейни картини са в колекциите на Конгресната библиотека във Вашингтон и на музея „Линдолс“ в Претория, Южна Африка.

Решението й да се посвети на каузата за опазване на планетата и бъдещето на децата я подтиква да проучи сериозно проблема със замърсяването на моретата и океаните и начините за решаването му. В търсене на достоверна информация от първа ръка изчита десетки доклади на учени океанолози, морски биолози, еколози и подводни фотографи. Черпи вдъхновение от филмите на сър Дейвид Атънбъро, от материалите по Мисия „Синьо“ на биоокеанолога Силвия Ърл, от наблюденията на фотографа Браян Скери (National Geographic) и други професионалисти.

Към новината за премиерата и арт ателиетата за деца

Още от Интересни факти

Кой и с какво спечели наградите от второ теглене на победители в играта „КИБЕА на...

Изтеглихме втората група късметлии, остава още един шанс

Първа награда – ваучер за книги на стойност 200 лв. – Роберт Джераси . С прочувственото си есе за разтърсващия роман „Магията“ г-н Джераси беше сигурен...

Коронавирусът: по-добрите новини

Бягайте далече от паниката и страховете и не чакайте ваксина или лекарство! Здравето е лична отговорност

Д-р Рюдигер Далке ( Peace Food. Миротворна храна , Болестта като път , 4-те страни на медала и др.) ни предостави текстове от блога си с препоръката да...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА