КИБЕА на Франкфуртския панаир на книгата’15: в златното сечение на полиграфията и хартиената архитектура

КИБЕА на Франкфуртския панаир на книгата’15: в златното сечение на полиграфията и хартиената архитектура

И тази година ИК КИБЕА ще се представи на Франкфуртския панаир на книгата с отделен щанд. За вниманието на разглезения европейски читател ще се конкурират част от най-зрелищните проекти на издателството – пир за окото и ума. Сред книгите с английска емисия, предназначени за българския и чуждия пазар, се открояват няколко акцента.

Проектът „Музикални инструменти“ е енциклопедия, която с информативната лаконичност на текста и графичното изящество на ръчно рисуваните илюстрации е комуникативен гид в света и времето на музикалните инструменти и оркестри.

Илюстрации – Антон Радевски

Сред последното поколение полиграфски бисери на КИБЕА блести „Пръстенът на Нибелунга. Рейнско злато“ – либретото на знаменитата опера, разказано за деца. Музиката на Вагнер, древните германски митове и скандинавски саги, заключени в пръстена на петнадесетчасовата грандиозна оперна сага, стават понятни и близки на малчуганите. Както и на всички в семейството с пропуски в познанията за световната оперна съкровищница.

Нито фентъзито, с авангарда на митичния му образен арсенал под формата на коварни пръстени и техните повелители, джуджета, великани и пр., нито пагубните страсти, завихрени около тях, са от вчера. Децата не подозират, а родителите понякога забравяме този факт, но пък „Пръстенът на Нибелунга. Рейнско злато“ ни потапя в извора на възпроизвеждащите се митични сюжети.

„Рейнско злато“ е първата книга от тетралогията, адаптирана за детската аудитория. На Франкфуртския панаир на книгата–2015 КИБЕА ще представи и втората книга – „Валкирия“. Предстои да бъдат издадени още „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“.

Илюстрации – Петър Станимиров

Перлата в полиграфската корона на КИБЕА са триизмерните книги с изумителните си обемни възстановки на забележителни обекти, съоръжения и събития от световна значимост. Предназначени доскоро предимно за деца, днес те оживяват – в мащаб и изящно илюстрирани хартиени бонзаи – разнообразни области на човешкия опит и знание. Изразните средства на поне две изкуства галят сетивата на ценителя: прекрасната илюстрация и миниатюрната хартиена архитектура.

На българския пазар КИБЕА е пионер в издаването на панорамни книги от различни области. Тази година издателството се представя във Франкфурт с няколко проекта: „Космическите кораби“, „Чудеса на архитектурата“, „Модерна архитектура“, „Дивият запад“ и др.

Оригинална концепция, хартиено инженерство и  илюстрации на 3d-обектите – Антон Радевски. Художникът е един от четиридесетината признати в света специалисти с рядката професия „инженер-дизайнер на обемни хартиени изображения“.

Графичен дизайн на цялата продукция – Красимира Деспотова.

Франкфуртският панаир на книгата (Frankfurter Buchmesse) е най-старото и най-голямото по рода си световно изложение. Традиционно се провежда в рамките на пет дни по средата на октомври. Шестдесет и шестото му издание ще се състои от 14 до 18 октомври, в него ще участват 7 103 изложители от 106 страни, което затвърждава ролята му на международно средище на книгоиздателската дейност. Почетен гост е Индонезия.

Тази година Панаирът е с нова концепция, целяща превръщането му в „глобален център за идеи“ по думите на неговия директор Юрген Бус. Основни акценти са международните изложители и технологичното развитие на книгоиздателската индустрия. Промените в инфраструктурата, разположението на щандовете на англо- и немскоговорящите участници и азиатските гости е в услуга на по-лесната комуникация и бизнес контакти.

Исторически Панаирът на книгата във Франкфурт се свързва с изобретателя на подвижната печатарска преса Гутенберг (15 в.), наречен впоследствие „бащата на модерното книгопечатане“.

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА