"София диша" 12 Август - Приятелство, религия и стратегията на Стив Джобс, разказани в комикс.

"София диша" 12 Август - Приятелство, религия и стратегията на Стив Джобс, разказани в комикс.

12 Август 2012 от 19:00 часа.

Антон Стайков представя в няколко кратки презентации теми, извлечени от комикса “Дзен и Стив Джибс. Изкуството да се създават компютри.”

Калиграфията е човешка дейност, която съчетава концентрация, чувство за пропорция и е синтезирано текстово и визуално послание. Почерците на всеки калиграф са неповторими. Сравнението между източни образци и западното мислене за красиво и добро са в основата на първата част на презентацията. Комиксът е посветил много истории на изкуството на калиграфията.

Религиите могат да вдъхновяват, или да вцепеняват. Понякога намираме истини в други религии, в други светогледи, които ни помагат да разберем себе си по-добре. В “Дзен и Стив Джобс” погледът към “другата” религия е в основата на сценария. Дзен будизмът вероятно е изиграл основна роля във формирането на
чистите идеи на Джобс, променили света. В презентацията се проследяват някои примери от света на комикса, посветени на дзен-будизма и на религиите изобщо.

Приятелството е третата тема в комикса на Forbes/Jess3, публикуван на български от издателство “Кибеа”. В презентацията примерите за приятелство ни убеждават, че то е основна тема в комиксовите истории изобщо. Приятелството в гранични ситуации, в моменти на безизходица е доказвало,че почти всичко може да се преодолее с общи усилия, без значение на каква цена.

Комикс език за разказване на различни истории. “Дзен и Стив Джобс” е комикс, в който идеите са предадени лаконично и синтезирано. Комиксът може да разказва реалистично, комично, триизмерно, плоско... В последната част на представянето ще бъдат сравнени различни визуални езици, използвани в комикса в зависимост от историите и адресатите.