Представяне: Пръстенът на нибелунга в комикс

Представяне: Пръстенът на нибелунга в комикс

На 18 март КИБЕА и художникът илюстратор Петър Станимиров ще представят комикса „Пръстенът на нибелунга“. Графичната новела в 90 страници е поредният ярък прочит на историята за епични подвизи и коварни предателства в името на всемогъщото злато, но този път с различен фокус, обхват и в стилистиката на комикса.

Петър Станимиров по повод излизането на своя отдавна очакван, изцяло авторски прочит на староскандинавската сага за нибелунгите: В тетралогията с Елена Павлова успяхме да уравновесим оперната трагедия и да внесем малко справедливост. Това обаче не ми беше достатъчно. Затова реших с петото по темата издание (досега са излезли четирите книги „Рейнско злато“, „Валкирия“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ с общо над 200 илюстрации), този път със средствата на комикса, да представя и своята гледна точка за историята на Пръстена. Тук действието се развива изцяло в света на хората Мидгард. […]

Писателят Марин Трошанов ще сподели впечатленията си от интерпретацията на непреходната тема за битката между светлината и мрака в приказния свят на средновековния немскоезичен епос, която ни поднася класикът на българския комикс.

Представяне на ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА. КОМИКСЪТ

18 март, 18.30 часа
Чешки културен институт
Ул. „Г. С. Раковски“ 100

Очакваме ви.

Към Пръстенът на нибелунга. Комиксът (меки корици)тук   
Към Пръстенът на нибелунга. Комиксът (твърди корици)  тук
To The Ring of the Nibelung here 
Петър Станимиров за работата си над Комикса (видео) тук
Цялото интервю с Петър Станимиров по повод излизането на Комикса - тук