Лято с КИБЕА: Покана за изложба на открито

Лято с КИБЕА: Покана за изложба на открито

Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга. Избрано от света на нибелунгите, роботите и други чудати създания

Скъпи столичани и гости на София,
От 23 юли до 12 август Градската градина на София ще приюти суровия приключенски свят на нибелунгите, претворен в илюстрация и комикс от художника Петър Станимиров. Поредицата с роботски приключения на Чапек Първи и премеждията на симпатичната синьорина Мортина са другите два акцента от пъстрата вселена на хубавата съвременна детска книга, представена от ИК КИБЕА.    

В изложбата са включени избрани авторски илюстрации от албумната тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ и от едноименния комикс. И двете са създадени по либретото на Вагнер специално за възрастова аудитория 10+. Уникалните рисунки на Петър Станимиров зрелищно пресъздават перипетиите на героите във фентъзито за митичната сила на властелина Пръстен, покваряващ света на джуджета, валкирии, богове, великани и дракони. Още по-впечатляващи са илюстрациите, раздвижени в 3D и 2D чрез безплатното приложение за мобилни устройства KIBEA, което приковава вниманието на младия читател с помощта на т.нар. „добавена реалност“ (augmented reality). 

Това не е всичко! В експозицията ще се телепортират симпатични гости от други планети и светове – отскорошни любимци на малки и големи. Чапек Първи е лицето на нова детска поредица за роботски приключения – забавна гърмяща смес от хумор, познание и въображение в текст, илюстрация и комикс. Към компанията на робота, съставена от причудливи създания със смешни имена, се присъединява синьорина Мортина и любимата й хрътка албинос Скръбен, дразнещият братовчед Дилберт, семейство и приятели от италианската поредица за славните приключения на очарователното момиченце зомби. (В разгара на лятото ще излезе поредната дългоочаквана книга с вълнуващи истории „Мортина и ваканцията на езерото Мистерия).

Изложбата, както и приключилият наскоро фестивал на открито „Изкуството на рекламата“, отново с акцент върху „Пръстенът на нибелунга“, са част от Културния календар на Столична община.

Елате близо, още по-близо и надникнете в мистичния свят на суровите нибелунги, мъдрите роботи и симпатичните зомбита!

ОЧАКВАМЕ ВИ:

От 23 юли до 12 август
Градска градина (пред Народния театър „Ив. Вазов“)

Куратор на изложбата: Красимира Деспотова
Предпечат: инж. Мария Симеонова