Роботът Чапек, светът на комикса и наградата за издателката мечтателка Марияна Златарева

Роботът Чапек, светът на комикса и наградата за издателката мечтателка Марияна Златарева

Роботът Чапек събра почитатели в годината на писателя Чапек, а издателката на забавната детска поредица бе отличена за принос към делото на комикса в България

На 13 януари Чешкият център в София беше любезен домакин на важно културно събитие с два фокуса. Роботът Чапек и неговите създатели Марин Трошанов (текст), Петър Станимиров (илюстрации и комикси) и ИК КИБЕА събраха широк кръг почитатели на изложба с илюстрации и комикси, украсили първата и втората книга от космическата одисея на железния почтичовек. По-прозорливите гости на събитието отличиха и няколкото нови илюстрации, подгряващи предстоящата зрелищна поява на третото заглавие от поредицата – „Роботът Чапек и Лабиринтът на Сърдитото лигаво чудовище“.

Голямата изненада на вечерта обаче поднесе втората част на артсъбитието. Марияна Златарева, управител на ИК КИБЕА, получи отличието на авторитетното жури в категорията „За принос в развитието и популяризирането на българския комикс“. Антон Стайков – художник, журналист и експерт по поетиката на комикса, зам.-председател на УС на СБХ, за избора на комисията: „Отличихме човек, който има куража да е мечтател в бизнеса на книгоиздаването и да се хвърли с главата надолу в приключението, наречено „издаване на книги за и с комикси в България“.

„Щом аз получавам тази награда, значи положението с комиксите у нас наистина е зле“, отбеляза Марияна Златарева, която само през последните години издаде няколко книги, посветени на жанра. Част от тях са „Кратка история на българския комикс“, „10 първи стъпки в комикса“, графичната новела „Пръстенът на нибелунга“ на български и английски, роботската поредица за Чапек и още редица заглавия.

Честито на кибейци и на г-жа Златарева в частност! Междувременно се задава третата книга за чутовните дела на робота Чапек, който скоро ще очаква верните си почитатели до входа на Лабиринта на Сърдитото лигаво чудовище.

Междупланетната одисея на робота Чапек е представена в смешна, забавна, ненатрапчиво поучителна и образователна поредица за любознателни деца и родители. Отличава се с новаторска визия, в която текст, илюстрация и комикс хармонично се съчетават.