ИК КИБЕА с национална награда за принос в детското книгоиздаване

Детската секция на кибейския каталог печели все по-голямо официално признание

ИК КИБЕА с национална награда за принос в детското книгоиздаване

ИК КИБЕА е тазгодишният лауреат на националната награда „Константин Константинов“ – 2020, която се връчва за принос в книгоиздаването за деца. Преди час в голямата зала на Драматичен театър „Ст. Киров” в град Сливен приключи официалната церемония, на която Марияна Златарева, управител на издателството, получи високото отличие. В категория „Автор” надпреварата спечели Марин Трошанов – авторът на поредицата за приключенията на Робота Чапек. През годините носители на наградата за цялостен принос са били любими автори като Валери Петров, Георги Константинов, Марко Ганчев, Леда Милева и мн. др.

Ден по-рано роботската поредица Роботът Чапек на планетата с трите слънца, Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката и Роботът Чапек и Лабиринтът на Сърдитото лигаво чудовище, в която хармонично съжителстват текст, илюстрация и комикс, беше представена пред децата на Сливен от Марин Трошанов и Петър Станимиров (автор на илюстрациите и повечето комикси). Миналата година Литературен клуб „Перото“ отличи първата част за славните дела на Чапек Първи като най-добра детска книга за 2019. В началото на 2020 пък заместник-председателят на Управителния съвет на Съюза на българските художници Антон Стайков връчи на „издателката мечтателка“ Марияна Златарева плакет „За принос в развитието и популяризирането на българския комикс“.

Само след дни започва Алеята на книгата в Пловдив, на която ценителите на добрата съвременна детска книга ще открият най-хубавите кибейски издания за малчуганите, издадени през последните години.

***

Националният фестивал на детската книга в град Сливен се провежда ежегодно от 1999 година. Организатори са Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Сдружение „Национален фестивал на детската книга“ с подкрепата на Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенцията за българите в чужбина, издателства и др. От 2004 година в рамките на Фестивала се връчва и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Отличието е учредено от Министерството на културата, Националния център за книгата към Министерството на културата, Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“– Сливен и др.