Книгодаряваме за шести път

Акцията на КИБЕА „Дари книга, подари любов“ се превръща във верижна реакция

Книгодаряваме за шести път

(обновена)
Шеста акция „Дари книга, подари любов“ подхващаме кибейци в началото на февруари. Поводът е Световният ден на книгодаряването (14 февруари), но нашата кампания традиционно ще продължи през целия месец. Тази година вашите дарения ще бъдат разпределени между читалища в страната и филиали на Столична библиотека (пълният списък е в края на новината). С подкрепата на Асоциация „Българска книга“ инициативата разширява мащаба. С готовността на читалища-бенефициенти пък да споделят книги с други читалища кампанията придобива верижен характер от типа „Предай нататък“.

17 февруари: Размяна на хубави книги в книжарница КИБЕА. На този ден светът почита човешкия дух и спонтанно проявената доброта, а кибейци ще подаряваме. Срещу вашето книгодарение, което на 17.02. направите в книжарницата ни на „Хан Крум“ 15, ще получите от нас издание стойностно, непреходно, изящно и с послание до всички възрастови групи. Два евъргрийна сме ви избрали; няма да издадем кои са, но в текста по-долу сме смесили скрити подсказки.

Представете си, че няма рай и ад, а отгоре е само небе. В него волно се стрелка странна птица – мечтател, която странѝ от ятото (или обратното). Тя живее според собствените си правила. Плаща си скъпо за удоволствието, но какво от това?!

Целта, фокусът и смисълът на дарителската акция (1-28 февруари). Целта е да споделим радостта от четенето с повече хора или организации. За разлика от световната инициатива International Book Giving Day, чийто фокус са децата и младежката аудитория, в България приемаме книги за всички възрасти. Надяваме се, че с подкрепата на съсловната организация на българските издатели АБК повече хора и институции ще се заинтересуват от книгодарителството и от потребностите на бенефициентите.

Бенефициентите. Събраните дарения се разпределят между библиотеки в читалища или училища. Затова нашите очаквания като инициатори, както и желанието на бенефициентите е да се даряват хубави книги. 
Уточнение: 5-годишният ни опит с кампанията налага да дефинираме, доколкото е възможно, понятието хубава книга. В контекста на тази акция то означава добре запазено стойностно издание, което бихте подарили на себе си. Молбата на библиотеките, които ще получат вашите дарения, е книгите да са публикувани през последните няколко години. Няма да приемат класика и чуждоезични издания.
Даряваме книги и подаряваме любов, а не сливи за смет.

Тази година вашите дарения ще отпътуват за:

  • Библиотеките на: Народно читалище „Васил Левски–1937“, с. Господиново, Варненско; СУ „Васил Левски“, Севлиево; Народно читалище „Фар 1930“, с. Паволче, общ. Враца, ул. „Хр. Ботев“ 53А;
  • Подразделенията на Столична библиотека: „Филиал Студентски“, ж.к. „Каменов“, Стол 17, ул. „Проф. Боян Пенев“; „Филиал Люлин“, бл. 331, ул. „Никола Обретенов“; „Филиал Сердика“ ул. „Сердика“ 1; „Филиал Овча купел“, ул. „Монтевидео“ 415.

Ако ви е по-удобно, можете да занесете даренията си направо там.
От Народно читалище „Николай Хайтов–1936“ (ж.к. „Изток“, ул. „Майор Юрий Гагарин“ 7, София) са готови на свой ред да споделят дарените книги с колеги от други читалища. Така в шестата си година акцията се превръща във верижна реакция.

Приходите от продажбите на книгата „Аз съм Ней“ с автор Хакан Менгюч ще бъдат дарени за нуждите на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия отпреди седмица. Дано „доброто ги открие“ по-бързо, каквото е и посланието на суфисткия текст.

Към кандидат-бенефициентите. Всички библиотеки и читалища в страната, които желаят да се включат в книгодарителските ни кампании, могат да заявят желанието си с имейл до Методи Атанасов, office@kibea.net. Ще се свържем с тези от вас, които активно се стремят да стигнат до читателя и търсят начини да привлекат вниманието му чрез различни инициативи.
Добра практика: Как двама души веднага привлякоха вниманието на книгодарителите

Как можете да дарите книги

  • Да ги занесете във фирмената ни книжарница на „Хан Крум“ 15 или в посочените горе читалища и библиотечни филиали.
  • Да ги оставите („забравите“) на публично място, да подарите любима книга на децата, родителите, приятелите или колегите и т.н.
  • Чрез онлайн поръчка от www.kibea.net, като изрично посочите, че книгата е предназначена за дарение. 38% е отстъпката в книжарницата и на сайта ни през февруари.

При онлайн поръчка можете да платите по три начина:

  • Чрез пощенски паричен превод в офисите на Еконт. Основание за плащане: Дарение за библиотеки (задължително условие);
  • Чрез банков превод*, като посочите изискваните реквизити;
  • Чрез PayPal**, като посочите потребителско име и основание за внасяне

На поръчките за дарение няма да бъде начислявана доставка. Ще се свържем с всеки онлайн дарител по телефона.

*Ако плащате през сметка, различна от левова, следва да причислите банкова такса от 10 евро (19.55 лв.).
**Нужно е да преведете равностойността на сумата на дарението в евро по курс 1,95583 лв. за 1 евро.

Очакваме ви!

За актуална информация по развитието на кампанията: новините на www.kibea.net и фб-страницата ни https://www.facebook.com/Kibeabook/

Следете също сайта и фейсбук страницата на АБК (https://www.abk.bg; https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation)