Здрава психика с КИБЕА. –40%/10 книги/10 дни

Традиционната ни акция през октомври е част от световната кампания за повишаване на информираността по проблемите на психичното здраве

Здрава психика с КИБЕА. –40%/10 книги/10 дни

Акцията –40%/10 книги/10 дни в периода 1 – 10 октомври е посветена на връзката ум – психика – ментално здраве. Темата – колкото лична, толкова и социалнозначима, се изкачва все по-стремглаво към първите по важност точки от дневния ни ред. Отчасти защото възрастовата граница на проблемите, свързани с психиката, рязко пада.

Класическите фактори на психичното здраве са стабилната нервна система, оптималното функциониране на комплекса тяло • ум • душа • дух. То обаче не се изчерпва с липсата на заболяване, а означава устойчиво поддържано състояние на общо благополучие, което ни помага да преодоляваме житейските предизвикателства. Статистиката от своя страна става все по-печална. Проблемите с психичното здраве при децата и тийнейджърите заемат все по-голям дял в нея*; в постковидната ера главоломно нарастват симптомите на т.нар. посттравматично стресово разстройство**; фактори са също мръсният въздух и съмнителното качество на храните. И още, и още...

10 октомври е Международният ден на менталното здраве, а една от основните му цели е обменът и популяризирането на информация по темата. Кибейци се присъединяваме към усилията за разбирането и осветляването на понятието „психично здраве“, в насърчаването на личните усилия за преодоляване на проблема с критичното му влошаване в световен мащаб.

*Според статистиката на Световната здравна организация около 1 милиард по света страдат от психични разстройства, 15% от тях са деца и юноши.

** Пак по данни на СЗО по време на пандемията проблемите с тревожността скачат с 26%, депресиите – с 27%. Редица специалисти смятат, че самата СЗО – с паническите си публикации за Ковид-19 и реалните му последици, има сериозна заслуга тревожността да порази колкото може повече хора.

Ето и 10-те книги, които можете да вземете с –40% в периода 1 – 10 октомври: