„Кодът на младостта“ от Мерилин Даймънд и д-р Доналд „Рок“ Шнел

„Кодът на младостта“ от Мерилин Даймънд и д-р Доналд „Рок“ Шнел

Как да изглеждате и да се чувствате с години по-млади без диети и усилия

Съдържание

Предговор от д-р Ариел Софър

Послание от Мерилин Даймънд

Послание от д-р Рок

ЧАСТ I

Мълчаливите убийци

Глава 1 Обществен враг номер едно: Синдромът на хранителния дефицит

Глава 2 Обществен враг номер две: Синдромът на заседналия начин на живот

ЧАСТ II

Как да избегнете фаталните последствия от хранителния дефицит и заседналия начин на живот

Глава 3 Върнете си младостта

Глава 4 Изненадващият ефект на анаболните процеси върху хормоналната дейност

Глава 5 Изометрични упражнения

Глава 6 Изометричната програма

Глава 7 Ползата от хранителните добавки

Глава 8 Секси антиоксидантът

Глава 9 Незаменимата съставка на младостта

Глава 10 Витамините от група В – мозъчният стимулатор

Глава 11 Рисковете на йодния дефицит

Глава 12 Слънчево затъмнение: дефицитът на витамин D

ЧАСТ III

Анаболните храни

Глава 13 Наситените мазнини: От какво се страхувате толкова

Глава 14 Протеин: Основното гориво за анаболните процеси

Глава 15 Изненада! Излишъкът от въглехидрати предизвиква хранителен дефицит

Глава 16 Как да победим дракона, наречен диабет

ЧАСТ IV

Митовете, които ни убиват

Глава 17 Защо страхът от холестерола е опасен за здравето

Глава 18 Дори милиони долари не са в състояние да докажат холестеролно-липидната хипотеза

Глава 19 Прочутото изследване „Фрамингам“

ЧАСТ V

Сбогуване със захарта

Глава 20 Сладки изкушения

Глава 21 Нация в гликация

ЧАСТ VI

Храните, които поддържат младостта

Глава 22 Яйцата: Златният стандарт на протеините

Глава 23 Силата на млякото

Глава 24 Говеждото и другите видове червено месо

ЧАСТ VII

„Кодът на младостта“ ще промени живота ви

Глава 25 Нов хранителен режим

Глава 26 Кухненското оборудване и основните продукти, които ще ви бъдат необходими

Глава 27 Здравословни рецепти от нашата кухня

Глава 28 Изотонични упражнения

Глава 29 Изотоничната тренировка

Епилог

Благодарности

Из Послание от Мерилин Даймънд

Тихата епидемия

В ролята си на защитник на здравословния начин на живот от 1985 г. започнах да популяризирам революционната тогава идея за хранителен режим, съдържащ големи количества пресни плодове и зеленчуци. Програмата „Сила за живот“ за първи път изложи пред широка публика моята концепция за съществуването на пряка връзка между хранителния режим и здравословното състояние, което аз смятам за най-голямото си постижение и до днес, тъй като по онова време традиционната медицина отказваше да признае, че правилното хранене може да повлияе благотворно върху организма. Борих се упорито заради всички нас и отстоявах твърдо позицията си, защото в продължение на повече от десет години бях прилагала на практика собствените си препоръки и знаех, че съм права. Диетата, основана предимно на плодове и зеленчуци, помагаше на хората да бъдат по-жизнени и енергични, и макар традиционната медицинска общност да не я прие, развлекателната индустрия я прегърна. Докато водеха телевизионните си програми или вървяха по червения килим, десетки актьори, модели, популярни телевизионни личности и модни дизайнери разказваха на Америка как са променили живота си благодарение на „Сила за живот“. Само след няколко години Американската кардиологична асоциация също оцени идеята и буквално принуди медицинското съсловие да причисли пресните плодове и зеленчуци към жизненоважните за здравето храни. Малко по-късно хирурзите вляха нов смисъл в твърдението, че човек е това, което яде, като обявиха, че причините за 60 процента от заболяванията имат връзка с хранителните навици.

„Сила за живот“ беше етап от моето търсене на съвършената физическа форма, която ви обещавам в тази книга. На „Сила за живот“ й липсва ключова информация, която не беше известна или достъпна преди ерата на интернет и виртуалния океан от енциклопедии, списания, форуми и блогове на експерти. Беше успешна, но начална стъпка от едно пътешествие. „Сила за живот“ беше новаторска, но не олицетворяваше крайната ми цел. Предстоеше й да се развие.

Като пионер на зародилите се тогава движения на вегетарианството, веганството и суровоядството, съм поддържала подобен режим на хранене в продължение на толкова години, с колкото малко хора днес могат да се похвалят. Пиша настоящата книга, защото всички трябва да сме искрени по отношение на преживяванията и направените от нас избори. След почти 20 години нископротеинова диета (едновременно като количество и качество на протеините) се оказа, че страдам от опасен протеинов дефицит. Този дефицит, в комбинация с обичаните от мен интензивни аеробни упражнения практикувани десетилетия, ме изправи пред сериозен здравословен проблем, за който не знаех нищо – проблемът на слабото и отпуснато тяло.

Наднорменото тегло е неприемливо състояние, също като слабата, но отпусната фигура. Това са двете крайности на един проблем, който се корени в липсата на информация. И при двете състояния нормалното съотношение мускули-мазнини в тялото е нарушено. За щастие, имах достъп до новостите в областта на диетологията и спорта и с тяхна помощ успях да извадя името си от списъка на милионите хора, проявяващи симптомите на този епидемично разрастващ се проблем.

В резултат на това свое състояние бях изгубила подвижност и гъвкавост, което е един от ранните признаци на преждевременното стареене.

Недостигът на протеини бе направил тялото ми слабо и немощно, липсваше важната съединителна тъкан, нужна за поддръжка на костите и тъканите. Теглото ми беше под нормата и въпреки че съм страдала от очевиден дефицит на хранителни вещества, също като повечето хора мислех, че няма какво повече да очаквам на 60 години и че това е естествена част от стареенето, с която просто трябва да се примиря. Живеех в непрекъснат кошмар, причинен от хронично възпаление на периферните нерви на шията, което периодично изстрелваше болезнени светкавици към главата, надолу по гръбнака и ръцете, чак до пръстите. При всеки пристъп на заслепяваща болка имах чувството, че светът свършва. Циркулацията в организма ми, дихателната ми дейност, целият ми живот спираше за момент, а след това ми прилошаваше и ме обземаше слабост, продължаваща часове. И всичко това се случваше не заради някакво рядко неврологично заболяване, а в резултат на най-обикновено недохранване, причинено от начина ми на живот, от двигателния режим и хранителните ми навици.

Ако досега сте вярвали на мита, че някои храни, като например маслото, са вредни за вас, съвсем скоро ще узнаете, че те са много по-полезни за тялото ви, отколкото можете да си представите. Лично съм изпитала върху себе си последствията от коварните епидемии, които ни убиват днес бавно, затова искам да ви предупредя – последните проучвания ясно показват, че ако не вземем мерки сега, само след няколко поколения те ще ни победят. От една страна, сме застрашени от синдрома на заседналия начин на живот или от мускулна атрофия в резултат на неправилни физически натоварвания (свръхтренировки), а другата епидемия, която тихо се промъква сред нас, е липсата на достатъчно хранителни вещества в организма – причина за почти всяко заболяване. Аз съм живо доказателство за това, че не само можем да избегнем тези заплахи за здравето и дълголетието, но и да го направим по забавен и ефективен начин.

„Здрав“ и „щастлив“ са кодови думи за дълъг живот

Написах тази книга, тъй като разбрах, че създадената от мен преди 28 години програма „Сила за живот“ вече не е адекватна. Разбрах, че заложените в нея ограничения, които спазвах в продължение на много години, са отключили в тялото ми катаболни процеси, водещи до мускулна атрофия, недохранване и фригидност. В продължение на десетилетия бях живяла на безмесна диета, а суровите зеленчуци и плодове съставляваха 80 процента от менюто ми – можете да си представите колко шокирана бях да узная, че вегетарианците не живеят по-дълго от останалите хора и рискът от дегенеративни болести при тях не е по-нисък. Да си слаб в днешни дни е модерно, но трябва да излезе от мода. Слабото тяло не е решение на кризата със затлъстяването. Слабото тяло е огромен компромис, който води до сериозни последствия, както скоро ще узнаете. Истината е, че на мода идва силното тяло. Силното тяло е секси, а силата е младост!

Осъзнавам, че настоящата ми позиция противоречи напълно на начина на живот, който преди години съм водила и препоръчвала като здравословен. Членувам във Фи Бета Капа – най-старото академично дружество с над 230-годишна история – и като негов член съм подчинила живота си на принципите на свободата в личния избор, мисленето и изразяването.

Възпитана съм от един от най-великите молекулярни биолози на XX век – Бърнард Л. Хорекър, доктор на науките и мой баща, който беше декан на Университета за медицински науки „Уайл Корнел“ по времето, когато разработвах програмата „Сила за живот“. По рождение и в резултат на възпитанието си аз съм преди всичко изследовател, който търси отговори и пътища към по-добър живот. [...]

Из Послание от д-р Рок

Ако обръщате внимание на новините, значи сте наясно, че ние, американците, сме изправени пред сериозна здравна криза. Прогнозите са мрачни и за специалистите не е тайна, че в рамките на следващите няколко десетилетия ще станем свидетели на обезпокоителни здравни статистики. Ето част от фактите:

– С поред последния доклад на Лансет до 2030 г. 50% от американците ще страдат от затлъстяване. Затлъстяването причинява дисбаланс в съотношението мускули-мазнини в тялото и съответно до блокажи в мозъка, запушване на артериите, а също и до нарушения в хормоналната секреция.

– На всеки 6 секунди един американец се диагностицира с диабет и в рамките на същите тези 6 секунди диабетът убива по един човек в света, докладва списание Дайъбитис кеър.

– А мериканската диабетична асоциация прогнозира, че до 2034 г. около 44 милиона американци ще проявят деструктивните симптоми и странични ефекти на диабета, като това ще струва на държавата 336 милиарда долара.

– Статистиката на Американската кардиологична асоциация показва, че на всеки 29 секунди един американец получава пристъп на коронарна недостатъчност и на всеки 25 секунди един американец умира вследствие на това състояние. Приблизително една трета (34 процента) от смъртните случаи в резултат на сърдечно-съдови заболявания са при хора на възраст под 75 години. Почти един от всеки четири смъртни случая се дължи на тези заболявания.

– С поред Центровете за контрол и превенция на заболяванията, около половината от всички американци в рамките на живота си ще проявят някаква форма на умствен (нервнопсихичен) проблем, като например депресия, стрес, тревожно разстройство.

– С поред проучване на Джърнъл ъф дъ Американ Медикал Асошиейшън, 43% от жените страдат от сексуална дисфункция.

– Изследователи от Държавния университет в Ню Йорк прогнозират, че един от всеки трима американци ще се разболее от рак и един от всеки четирима мъже и една от всеки три жени ще починат от рак. Националният здравен институт докладва, че през 2010 г. разходите за лечение на ракови заболявания са възлезли на 263,8 милиарда долара.

– А социация „Алцхаймер“ докладва, че 5,4 милиона души страдат от болестта на Алцхаймер, 14,9 милиона са доброволците болногледачи, а годишните разходи за лечение са 183 милиарда долара.

Статистиките са плашещи, но това, което двамата с Мерилин целим с издаването на настоящата книга, е да ви покажем, че няма нужда и вие да бъдете част от тези тъжни цифри, че можете да промените нещата за себе си. Нуждаете се от малко повече реални факти и информация и ще се спасите от връхлитащата вълна от болести. Нека ви разкажа накратко своята история, за да разберете по-добре гледната ми точка, да усетите искрената ми загриженост и желанието, с което споделям опита и знанието си, за да ви помогна.

Моята история

През 2009 г. неочаквано станах част от мрачните статистики, споменати по-горе. В продължение на няколко месеца не се чувствах добре и както обичайно, минах изцяло на сурова храна, за да видя дали ще успея да преборя симптомите и да се възстановя. Двамата с Мерилин тъкмо се бяхме преместили от Калифорния във Флорида, за да сме по-близо до възрастните й родители, затова не успях да потърся медицинска помощ веднага. Да отложа консултацията си с лекар и да ям само сурова храна бяха две грешки, в резултат на които [...]

Из ЧАСТ І

Високо кръвно налягане, хронична умора и неустойчивост на вирусни заболявания, наднормено тегло, поднормено тегло, тревожност, дефицит на внимание, упорити инфекции, преждевременни бръчки и посивели коси, болка и дискомфорт, липса на сексуално желание. Ако проявявате някой от изброените симптоми, дори да не сте клинично болни, несъмнено напредвате към синдрома на хранителния дефицит.

Докато сте на този етап от влошеното си физическо и умствено състояние, повечето лекари ще поклатят глава и няма да посочат конкретна причина за симптомите ви. Вероятно ще кажат, че е рано за поставяне на диагноза. Ще получите рецепта за лекарство, което временно да ви закрепи. Лекарство, което за момента ще отстрани проблемите ви, но тъй като лекарствата най-често вървят с дузина странични ефекти, рано или късно проблемите ще се върнат и ще доведат след себе си нови.

Голяма част от лекарите днес са неспособни да откриват и диагностицират хранителните дефицити. Образованието, което съвременните студенти по медицина получават, е предимно с фармацевтична насока – те се обучават да решават проблемите на пациентите си само с лекарства. Средностатистическият медицински ум не е трениран да разглежда недохранването като вероятна причина за заболяване при индивид, който се храни 2-3 или повече пъти дневно. Когато изследват кръвта ви, лекарите определят резултатите като положителни дори тогава, когато показателите са на долната граница или иначе казано, на крачка от синдрома на хранителния дефицит.

Истината е, че съвременната здравна система не позволява СХД да бъде навременно и правилно диагностициран. Голяма част от експертите в тази система явно нямат никаква представа за хранителните нужди на здравия организъм, ако съдим от автоматите за газирани напитки, сладкиши и зърнени десертни блокчета, разположени из болниците, клиниките и лекарските кабинети. Очевидно тези „експерти“ не са наясно с правилния избор на здравословна храна, след като и днес можем да попаднем на болничен поднос, върху който има сода, вафла или кроасан, одобрени от лекуващия лекар.

В общество като нашето, наглед напреднало и благословено с изобилие от храна, причините за разрастващата се епидемия от хранителните дефицити са три:

1. Артефакти, представяни като храна

2. Неaдекватни стойности на Препоръчителния дневен прием на хранителни вещества

3. Цензура с цел материална изгода

Храните ли се с артефакти?

През 1940 г. съвсем малък процент от храните, предлагани на пазара, са били предварително обработени. Днес този процент е 90. Обработените храни (полуфабрикатите) не са храни – те са артефакти. Полуфабрикатите са продукт на общество, принудено да се подчинява на интересите на хранителната индустрия дори в собствената си кухня. […]

Хранителни артефакти или изкуствено създадени от човека храни са всички зърнени закуски, всички газирани напитки, сода и сокове в кутия, снаксове, чипс и бонбони, пакетирани хлябове и хлебни изделия, опаковани храни, десерти или напитки в консерви, върху които са изписани безкраен срок на годност и неразбираемо съдържание с букви и цифри. Всяка храна, произведена от рафинирано зърно или захар, е артефакт. Всички видове заместители на маслото, маргарини и трансмазнини, всички пържени и дълбокозамразени храни, всички напитки, подсладени със захар или изкуствени подсладители, всички соеви и глутенови алтернативи (включително текстурираните растителни протеини), всички млечни продукти с ниска масленост и неживотински произход и особено обезмасленият протеин – всичко това са също артефакти.

Последният рекламен трик на хранителната индустрия – обезмаслените храни и продуктите с ниска масленост, представяни като много полезни за здравето ни – беше лансиран в началото на 90-те години на XX век. Малко по-късно, не без активното съдействие на медицинската общност, правителствените агенции и производителите на храни, случаите на затлъстяване се повишиха драстично и от близо 15 процента нараснаха до 33,8 процента. От 1960 г. до днес процентът на хората, страдащи от затлъстяване, почти се е удвоил.

Обезмаслените протеини са артефакт, защото са направени от човешка ръка и не се срещат никъде в природата. Протеините и мазнините са взаимосвързани хранителни вещества, характерни за пълноценните храни. Протеинът, лишен от мазнина, е индустриален продукт. Върховото постижение на същата тази индустрия са генно модифицираните храни, при които неестествената структура започва на клетъчно ниво, а нейният най-масов и лесно разпознаваем продукт са бързите или готовите храни в пластмасови или стиропорени опаковки, в комплект с пластмасови лъжички, вилички и ножчета. Сега вече е възможно да живеем, хранейки се само с артефакти. […]

Медиите ни убеждават, че „балансираната диета“ ще ни осигури всички хранителни вещества, необходими за превенция на болестите и за дълъг здрав живот, но нима е възможно да съществува балансиран хранителен режим при огромното количество хранителни артефакти, което ни залива? Истината е, че по-голяма част от населението на Земята трудно може да си позволи или осигури „балансирана диета“. При вегетарианците например (подведени да вярват, че са направили най-здравословния избор) това е почти невъзможно, тъй като консумират основно преработена храна от неживотински произход.

Някои медицински експерти като д-р Еймс вярват, че спешно се налага преразглеждане на препоръчителните стойности за хранителен прием, както и повишаване на стойностите на дневния прием на витамини.

В статия за Джърнъл ъф клиникал нютришън от април 2002 г. д-р Еймс и неговите колегите съобщават, че „около 50 генетични заболявания при хората, дължащи се на дефектни ензими, могат да бъдат успешно третирани или практически излекувани“ с помощта на терапия с прием на високи дози хранителни вещества, която е в състояние да възстанови дейността на дефектните ензими частично или изцяло. […]

Идеята за лечение чрез хранителни вещества просто не пасвала на икономическите интереси на фармацевтичната индустрия, но въпреки това „отцепниците“ продължавали да се борят, защото знаели, че фармацевтиката е враг на естествената биохимия на човешкото тяло. Всичко, което тези биохимици препоръчвали, било основано върху систематизиран прием на нетоксичните молекули на хранителните вещества, от които е изграден организмът ни.

Двукратният носител на Нобелова награда д-р Лайнъс Полинг е създател на термина „ортомолекулярна медицина“, дискутиран за пръв път от него в списание Сайънс през 1968 година. Той обединил идеите и опита на учени, посветили работата си на предотвратяването на патологичните изменения още на молекулярно ниво чрез терапии с вещества, които нормално присъстват в организма. Д-р Полинг започнал да събира научните открития в областта през последните десетилетия и да ги популяризира в Джърнъл ъф Ортомолекюлър Медисин, който се издава и до днес. Съдържащ основно материали в полза на хранителните терапии като алтернатива на медикаментозното лечение, журналът е включен в „черния списък“ на Националния медицински архив, вероятно защото представлява заплаха за фармацевтичната индустрия. Фундаменталните проучвания на самия д-р Полинг, публикувани в изданието, не присъстват и в архива MEDLINE . (Разбира се, проблемът отново е в парите. Хранителните вещества не могат да бъдат патентовани и от тях не се печели.) MEDLINE отказва достъп до работата на д-р Полинг както на вас, така и на журналистите, и на медицинските лица, използващи базата като източник на информация. Няма да намерите дори научната разработка, с която д-р Полинг спечелил първата си Нобелова награда! В MEDLINE липсват и революционните открития на други сериозни учени – хора, открили начин да приложат силата на хранителните вещества в борбата със смъртоносните болести.

Едно от най-тревожните последствия на налаганата в продължение на десетилетия цензура върху научния прогрес и постиженията на експерти в областта на диетологията са медийните кампании, оглавявани от известни личности – тези кампании целенасочено всяват страх от приема на хранителни вещества, чиято ключова за здравето роля отдавна е известна. В резултат на масовата дезинформация, начетени и ерудирани журналисти поддържат митовете за хранителните добавки. Статистиката за безопасност при допълнителния прием на витамини например нямат конкуренция в историята на фармацевтиката. Данните могат да бъдат проверени чрез националната информационна банка на Американската асоциация на центровете за контрол на отровните вещества. На с. 203 от Годишния доклад на Асоциацията, публикуван през 2011 в списание Клиникъл токсиколъджи, можем да видим цифрата 0 срещу броя смъртни случаи, причинени от използването на мултивитамини, В-витамини или витамини A, C, D и E. Ако е вярно твърдението на д-р Еймс, че повече от 50 различни заболявания при човека са пряко следствие от хранителни дефицити, то значи умишленото прикриване на доказано ефективните терапии при Синдром на хранителния дефицит (СХД) е довело до смъртта на десетки милиони души през последните десетилетия. […]

Из ЧАСТ II

Анаболизмът и катаболизмът са двата най-важни етапа от метаболизма, или обмяната на веществата в организма ви. Метаболизъм се нарича съвкупността от биохимични реакции, които непрекъснато протичат в тялото, за да го поддържат. Хората, които имат „бърз метаболизъм“, обикновено ядат каквото и колкото си поискат, без да трупат излишно тегло, докато тези, чиято обмяна на вещества се извършва по-бавно, обикновено лесно пълнеят.

Всеки път, когато напуснете дома си без закуска и се втурнете към офиса или училището на децата си, въоръжени само с чаша кафе, всъщност се втурвате през глава към катаболизма. Всяко пропуснато хранене и всяка бърза закуска с тестени, захарни или пакетирани изделия, които тялото ви не може незабавно да разпознае като естествен строителен материал, го принуждават да извлича протеини от мускулната ви тъкан. Тялото ви не може да чака да му доставите правилните хранителни вещества – неговата възстановителна работа продължава денонощно и без прекъсване.

Нашата програма „Кодът на младостта“ има за цел да ви помогне да живеете пълноценно. Поддържането на тялото в анаболно състояние е възможно най-добрият ви избор. Инженерите знаят, че за изграждането на една структура е нужно много повече време, отколкото за нейното разрушаване. Нали сте виждали как онези големи машини събарят сграда, строена месеци и дори години, само за няколко дни? По същия начин е много по-лесно да унищожите ценната си мускулна тъкан, отколкото да я създадете. Обърнете внимание на ползите от анаболизма! Тялото ви инвестира повече енергия в анаболните процеси, което означава, че гори повече калории и не само създава новите ви клетки, но и ви помага да се отървете от излишните мазнини и да изглеждате по-млади и в по-добра форма.

Научен доклад, публикуван наскоро в Америкън джърнъл ъф Епидемиолъджи, изнесе резултатите от експеримента на екип учени, наблюдавали група американци в продължение на 14 години, за да установят дали заседналият начин на живот влияе върху дълголетието им. Предходни изследвания в областта доказват връзката на заседналия начин на живот с дегенеративни заболявания като диабет тип 2, затлъстяване и сърдечни болести, но не и с преждевременна смърт. Според статистиката в този доклад при хората, които прекарват повече от 6 часа дневно в седнало положение и тренират малко, рискът от преждевременна смърт поради заболяване е с 94% по-голям за жените и с 48% за мъжете. […]

Готови сме да направим смела декларация: повторението на няколко 60- или 90-секундни упражнения всеки ден ще ви помогне да заздравите мускулите на гръдния си кош, да повдигнете гърдите си, да стегнете корема, да намалите талията си и да изваете великолепни ръце и рамене. Разбира се, колкото по-често и по-дълго (например в продължение на 5 минути) изпълнявате тези упражнения всеки ден, толкова по-впечатляващи и по-бързи резултати ще постигнете. И все пак е вярно: дори продължаваща само секунди тренировка на ден е в състояние да подобри мускулния тонус. Изометричната програма, която ви предлагаме, е лесна, доказано ефективна, приложима навсякъде и по всяко време, и със сигурност ще ви предпази от рисковете на саркопенията. Можете да я изпълнявате, докато седите, стоите прави и дори лежите.

Изометричните упражнения са отдавна познато средство за подсилване и оформяне на мускулатурата, потънало в забрава, след като фитнес индустрията се втурна да създава специални машини за тренировки и да организира състезания, изложения и неизброими курсове по аеробика. Тази индустрия е обсебена от желанието да ви продаде следващото най-добро средство за красиво и здраво тяло, като излишно усложнява нещо, което е съвсем лесно и естествено, и в резултат отказва много хора от физическа активност. Думата тренировка се превърна в символ на специални усилия, инвестиции, уреди и екипи и нерядко действа обезкуражаващо.

На този етап от историята на човека, когато физическото състояние на голяма част от хората е отчайващо, изометричните упражнения са един от най-лесните, достъпни и бързи начини да се сложи край на излишното тегло и отпуснатото тяло.

Изометричната тренировка не изисква нищо специално от вас. Изометричното упражнение представлява максималното съкращаване на определен мускул в продължение на определено време. […]

Ще разберете по-добре какво имаме предвид, ако опитате още сега, докато седите и четете тези страници. Трябва да поемете дълбоко въздух, да поставите дясната си ръка върху дясното бедро, а после силно да притиснете дясното си стъпало към земята, докато издишвате. Ще почувствате как всички мускули в крака ви са в контракция. Направете това упражнения един път, като използвате при натиска само 50 процента от силата си, за да загреете мускулите, после вдишайте отново и докато бавно издишвате със съскащ звук в продължение на 6 секунди (повече по този въпрос след малко), притиснете стъпалото си към пода толкова силно, колкото ви е възможно – докато усетите пулсиране в крака. Ето, току-що направихте първото си изометрично упражнение на принципа на максималната мускулна контракция.

Мускулните контракции във фиксирано положение на тялото стимулират 100 процента от фибрите на дадена мускулна група и ще ви помогнат да бъдете по-силни и в по-добра форма. Проучвания на института „Макс Планк“ показват, че след изометрични тренировки в рамките на определен период от време, физическата сила на участниците в опитната група се е повишила с 300 процента в сравнение с участниците, ангажирани с други видове тренировка. Въпреки че не се движите, докато напрягате мускула, той се активира, втвърдява се и запазва дължината си – така тренирате ефективно мускулните влакна, без да ги свивате или разтягате.

След продължителна работа с над 5000 доброволци д-р Мюлер установил, че задържането на определен мускул в изометрична контракция за 6 секунди дневно увеличава силата на този мускул с цели 5 процента на седмица! С други думи, ако сега започнете да стягате седалищните си мускули в продължение на само 6 секунди всеки ден, след 15 седмици те ще бъдат два пъти по-здрави и силни, отколкото са днес. Ако вземете решение да инвестирате 6 секунди дневно за една мускулна група или 60 секунди дневно за 10 мускулни групи, ще се имунизирате срещу един от най-сериозните рискове за здравето – синдрома на заседналия начин на живот.

Разполагате ли с 60 свободни секунди? Или поне с 6? Всичко, което искаме от вас, е да отделяте по 6 секунди на всеки час, който прекарвате в будно състояние, за да поддържате мускулите на тялото си. Тонизирайте по една мускулна група на всеки час, започнете с шията, после гръдния кош, ръцете, корема, седалището, и накрая – краката. […]

Трите основни принципа на изометричните упражнения

1. Дишайте дълбоко, за да изгаряте мазнини

Прекалено често забравяме да дишаме правилно и пълноценно, като използваме само горната част на дробовете си. За разграждането на мазнини е необходим кислород, така че колкото по-дълбоко дишате, толкова повече мазнини ще изгаряте. Ето какво казва Джак Лалан: „Когато дишате дълбоко, в кръвния ви поток навлиза повече кислород и излишните калории се изгарят по-бързо. Процесът наподобява горенето на огън в камина – колкото повече въздух подавате към огъня, толкова по-силно се разпалва“.

Д-р Филип Райс, специалист в работата с криминално проявени деца, твърди, че 55 процента от престъпността при подрастващите е провокирана от недостиг на кислород в организма. Голяма част от хората с наднормено тегло също страдат от кислороден дефицит. Трябва да доставяте достатъчно кислород до клетките си, за да бъдат в състояние да разграждат ефективно съдържащите се в тях мазнини. Вероятно досега сте имали навика да прекарвате продължителни часове в седнало положение или да дишате плитко, но сега ще може да се преборите с тези вредни навици с помощта на изометричните упражнения.

Първо обърнете внимание на начина, по който трябва да издишвате, за да се възползвате от всички предимства на изометричната техника: издишвайте през полустиснати зъби, докато издавате съскащ звук – С-С-С-С. Опитайте. Поемете си колкото е възможно по-дълбоко въздух и издишайте със съскане: С-С-С-С-С-С-С. Това е традиционна част от дихателната практика при източните бойни изкуства, която помага на ума да се съсредоточи върху действието, активира мускулатурата на тялото и изгражда вътрешна сила. Ако се намирате в асансьора, заедно с колегите си, може да издишате безшумно, разбира се. Няма нужда да плашите хората със съскането си.

Първата крачка към по-здрав и щастлив живот е да се научите да използвате правилно белите си дробове, затова спазвайте следните стъпки при изпълнението на всяко изометрично упражнение:

Стъпка 1: Вдишайте дълбоко, без да активирате мускулите, върху които ще работите.

Стъпка 2: Издишайте в продължение на 6 секунди, като издавате съскащ звук през зъби и правите подготвителната мускулна контракция, използвайки само 50 процента от силата си. Това е по-безопасно за мускулите ви, дава им възможност да се загреят и ги подготвя за пълното натоварване. (Всъщност все още не сме стигнали до самите мускули, но дихателният ритъм е от особена важност, затова заслужава вниманието ви.)

Стъпка 3: Вдишайте отново, колкото е възможно по-дълбоко.

Стъпка 4: Издишайте със съскане в продължение на 6 секунди, като бавно увеличавате интензитета на мускулната контракция до 100%.

С усвояването на тази дихателна практика, съпътстваща изометричните упражнения, ще се възползвате от древен и доказан във времето начин за поддържане на тялото в отлична форма, който не изисква нищо друго, освен време и желание. Ако използвате тежести по време на тренировките, вдишвайте дълбоко, преди да вдигнете тежестта, и издишвайте бавно, докато я вдигате.

2. Фокусирайте ума си за по-добри резултати

Важно е да знаете, че ако съзнанието ви не е съсредоточено върху мускулите, с които работите, няма да постигнете оптимален резултат. Свалете слушалките от главата си, докато тренирате и не гледайте новини на екрана пред вас. 100 процента фокус + 100 процента усилия = 100 процента резултат. Отдайте цялото си внимание на това, което правите, защото непълноценната концентрация води до непълноценен резултат, независимо от положените физически усилия. Може би в този момент ви се иска да кажете: „Тренировката ми е по-интересна и ефективна, когато слушам музика“... Всички обичаме музиката и тя е напълно подходящ фон за джогинг или на бягащата пътека, но ако искате наистина изваяно тяло, нужно е да вложите цялото си внимание.

Гарантираме ви, че щом вземете решение да прилагате стриктно изометричната система от упражнения, ще почувствате и видите всички обещани положителни последствия още в самото начало. Необходими са само няколко минути дневно и пълна концентрация! Изометричната практика не изисква никаква екипировка, подходяща е за всяко място и всяко време и в повечето случаи дори няма да бъде забелязана от околните.

3. Работете първо върху проблемните зони

За да постигнете по-голям успех, започнете да работите първо върху тези части на тялото си, които намирате за най-проблемни. Ако например искате да стегнете ръцете си и забележите, че задната им част – трицепсът – е най-отпусната, започнете с нея. За едни от вас критична зона ще бъдат бедрата, а други ще мечтаят за по-стегнат корем – каквато и да е целта на тренировката ви, отдайте й вниманието си още в самото начало.

Не забравяйте, че няма нужда да движите мускулите си, а само да ги стягате и отпускате (мускулна контракция). Изометричната техника изисква упражняване на сила при неподвижно съпротивление – облегалката на стола или противоположна група мускули например. Докато тонизирате трицепса си, може да изнесете ръце назад. За стягане на гръдните мускули може да изнесете двете си ръце напред. Ако вече използвате тежести, може да използвате този принцип, като задържите тежестта и контрахирате мускула за по 6 секунди в началото, средата и края на движението. […]

Ако кожата ви е груба, раздразнена, често се покрива с малки пъпчици или има видими бръчки и фини линии, започнете прием на витамин С и бавно увеличавайте дневната доза, докато достигнете около 10 грама дневно. Гарантираме ви, че промяната ще ви изненада приятно. Не забравяйте, че витамин С е най-мощният унищожител на свободни радикали и едновременно с това е най-полезното вещество за синтеза на колагенови клетки. Възможно е колагенът в кожата ви да е увреден от свободните радикали или от прекаленото количество захар в хранителната ви диета, което пречи на усвояването на витамин С от клетките ви – увеличете дневните си дози аскорбинова киселина и кожата ви ще стане не само по-красива, но и по-млада и еластична. Адекватните количества витамин С в организма ви са условие за производството на адекватни количества колаген.

При терапия с витамин С ще забележите удивително подмладяване на кожата и лицето си за сравнително кратък период от време.

За беда, препоръчваният от здравните институции дневен прием на витамин С продължава да бъде между 60 и 85 мг дневно (при горна допустима граница 2000 мг) – количество, което се задържа в тялото ви само 4 часа (или докато не бъде изхвърлена с урината) и наред с това продължава да се разпространява митът, че високите дози аскорбинова киселина могат да доведат до образуването на камъни в бъбреците. Всичко това е лъжа! Многократно и научно опровергана лъжа![…]

Препоръчваме ви да приемате буфериран витамин С под формата на хранителна добавка, като започнете с малка доза – през първата седмица 250-500 мг дневно, през втората – 1000 мг дневно, а през третата – 3000. Увеличавайте дозата постепенно, докато достигнете 3000-5000 мг на ден след 4 седмици, когато вече несъмнено ще се чувствате по-добре, тъй като тялото ви ще е започнало да се прочиства и възстановява. После продължете плавно да увеличавате приема на витамин С след всяко хранене и ако организмът ви позволява, можете да приемате по 10 000 мг на ден. Ще разберете дали тялото ви се нуждае от такова количество или се задоволява с по-малко, по това как се чувствате. Някои хора абсорбират по-големи количества витамин С от други. Доверете се на инстинкта и на личния си ръководен принцип, както ни съветва и самият д-р Полинг: „Никога не вярвайте на нищо друго освен на собствената си истина и собствения си интелект,... вярвайте само на себе си.“

Д-р Полинг продължил да изнася лекции активно до 92-годишна възраст и до последния си ден се радвал на сияйна кожа, силен глас и младежка усмивка, въпреки че бил болен от рак. Вследствие на десетилетията научен труд върху ползите от аскорбиновата киселина и според личните си физически потребности, д-р Полинг приемал ежедневно по 18000 мг витамин С и независимо от заболяването си не бил нито слаб, нито в инвалидна количка, нито бил лишен от активен живот по какъвто и да било друг начин.

Много плодове и зеленчуци са натурален източник на витамин С, но за да си набавяте между 3000 и 7000 мг витамин С дневно – дозировка в доста широк диапазон, която при повечето хора дава видим и осезаем ефект – би трябвало да изяждате по 100 чаши броколи, 100 кивита или да изпивате 80 чаши портокалов сок всеки ден. Дори да допуснем, че все пак успеете да направите това, кръвните ви показатели ще излязат извън всички таблици и норми и ще се подуете от газове. Необяснимо е защо Американската асоциация по диетология продължава да дава съвети като: „старайте се да си осигурите по девет порции плодове и зеленчуци дневно, за да избегнете дефицит на витамин С“. […]

Витамин С и ракът

След спонсориран експеримент с мишки, проведен през 2007 г., Националният здравен институт достигна до заключение, че витамин С е в състояние да спре или забави развитието на туморни образувания – извод, направен от д-р Лайнъс Полинг 30 години по-рано.

Д-р Полинг е първият учен, изследвал клинично влиянието на големи дози витамин С върху пациенти с онкологични заболявания, при които конвенционалните средства за лечение са изчерпали потенциала си. Той демонстрирал, че терапията с аскорбинова киселина не само помага за удължаването на живота на раковоболните, но и значително подобрява качеството им на живот. Неизвестно защо медицинската общност и онкологичните сдружения не посрещнали радушно революционното откритие на д-р Полинг. Дори нещо повече – клиниката „Майо“ направила опит да го дискредитира, като повторила неговите опити и „доказала“, че изводите му не са верни.

Тук трябва да уточним, че при своята терапия д-р Полинг вливал интравенозно големи дози витамин С, докато терапията на „Майо“ се осъществила чрез прием на таблетки. При теста си специалистите от клиника „Майо“ изменили значително методологията на д-р Полинг по отношение на количествата, формата и качеството на използваната аскорбинова киселина и съвсем разбираемо достигнали до различен резултат.

Въпреки че опитът на клиниката „Майо“ да повтори експерименталното изследване на д-р Полинг бил некоректен, тъй като не следвал точно методите на разработената от него терапия, друг опит оттогава до днес не е правен. Което повдига въпроса – не се ли игнорира умишлено тази евтина, нетоксична и напълно безвредна алтернатива на противораковата терапия, само защото няма да донесе почти никакви печалби на здравната индустрия. […]

Познати ли ви са състоянията на депресия, хронична умора или безсъние? Жертва ли сте на резки промени в настроенията? Страдат ли отношенията ви с близки и колеги заради вашата раздразнителност? Проявявате ли синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието? А загуба на паметта и страх от деменция?

Всичко това са сигналите на тялото ви, чрез които то деликатно или пък не толкова деликатно се опитва да ви подскаже, че не ви достигат витамини от група В.

Историята на витамините В чака да бъде разказана много отдавна. Невероятният обем научна информация и откритията на д-р Ейбрам Хофър за връзката между умствените заболявания и дефицита на витамин В досега не са достигали до широката публика. Последната си книга, посветена на ефекта от терапията с витамини В върху шизофренията и други сериозни душевни болести, този прочут биохимик, лекар и психиатър публикува, когато е на 91 години, но за съжаление и тя не успява да добие популярност, също както и научният труд на д-р Роджър Уилямс, пенсионирал се през 1986 г. от Университета на Тексас на 92-годишна възраст. Ако не друго, то поне дълголетието и завидната жизненост на тези представители на ортомолекулярната медицина би трябвало да ни говорят за благотворното въздействие на хранителните добавки върху тялото и ума. Д-р Уилямс е автор на „Биохимия на и В-витамините“ и е първият учен, който е установил, че при всички хора, страдащи от диабет и алкохолизъм, се наблюдава недостиг на тиамин (витамин В1).

В-витамините са изключително важни за елиминирането на последствията от стрес върху организма, който абсорбира тези водноразтворими хранителни вещества в нужните количества, а остатъкът отделя с урината. Витамините В-комплекс участват динамично в ежедневните процеси в тялото и тъй като не се задържат в него за дълго, е трудно да бъдат предозирани. […]

Какво могат да направят за вас В-витамините

Ефектът от терапията с витамините В-комплекс може да ви изненада приятно, затова си струва да опитате. Не само ще усетите осезаем прилив на здраве и жизненост, но и ще се освободите от излишното напрежение, ще мислите по-ясно и ще се справяте по-лесно с житейските ситуации. Ще започнете да искате от живота си повече и да се поддавате по-слабо на стрес. Хранителните вещества от В-групата оказват забележително въздействие върху настроението, ето защо можем да ги наречем „витамини на щастието“.

Въпросът пред нас не е дали трябва да приемаме витамини В-комплекс, а в какви количества е подходящо да ги приемаме. Преди да обсъдим това, нека ви дадем възможност да проверите дали проявявате някой от симптомите на дефицит на витамини В:

- променливо настроение

- раздразнителност

- нервност

- умора

- депресия

- често главоболие

- световъртеж и замаяност

- треперещи крайници

- загуба на апетит

- безсъние

- глад за сладко

Ако водите характерния за съвремието ни начин на живот, вероятно сте отбелязали поне два или три симптома. (Или може би всички?)

Витамините В-комплекс са толкова важни за организма и здравето ни, че са едно от малкото одобрени от правителството хранителни вещества, които могат още на производствен етап да се добавят към храните. Въпреки че тези добавки са в минимални количества, те все пак допринасят за предотвратяването на дефицита на В-витамини.

Изброявайки предимствата на В-комплекс витамините, нека започнем с това, че всички те участват в процеса на конвертиране на въглехидратите в глюкоза, която е основен източник на енергия за организма, ето защо недостигът на В-витамини предизвиква хронична умора и лошо настроение, които обаче често приемаме за нормално състояние. Друга ключова роля на витамините В е метаболизирането на мазнините и протеините в тялото, наред с поддържането на нервната система, мозъка и паметта.

В-комплекс витамините са основен фактор за здравето на кожата, косата и очите, както и за нормалната функция на черния дроб. Накратко казано, без витамините от група В не можете да асимилирате правилно някои от най-важните хранителни вещества, необходими за гладкото протичане на основните жизнени процеси. […]

Колко е достатъчно?

За да определите оптималната за вас дневна доза витамини от група В, ви препоръчваме да започнете с 1 таблетка дневно от стандартната формула В-комплекс х 50 и в рамките на няколко седмици да увеличавате постепенно дозата си, докато симптомите ви изчезнат напълно. Приемайте таблетките с храна, не по-късно от следобед. Нашата обичайна доза е 3 или 4 таблетки на закуска и 1 или 2 на обяд, но ви съветваме да напредвате към това количество бавно, като след всяко увеличаване на дневния прием оставяте на организма си достатъчно време, за да се адаптира.

Запомнете, че почти всяко заболяване се провокира или влошава от хранителен дефицит. Начинът ви на хранене днес предопределя здравословното ви състояние утре. За пръв път в историята имаме възможност да наблюдаваме отблизо ефекта на хранителните вещества върху организма и да контролираме достъпа си до тях. Вече не е нужно да се съобразявате с морално остарелите медицински стандарти за прием на витамини и минерали – разполагате с всичко необходимо, за да подхраните пълноценно тялото и ума си и да се уверите сами, че хранителните добавки са сигурен път към здравето и щастието. […]

Д-р Браунстейн свързва дефицита на йод с възникването на различни репродуктивни проблеми и заболявания като поликистозни яйчници или рак на гърдата, яйчниците, матката или простата. Според д-р Доналд Милър, кардиохирург и професор във Вашингтонския университет, терапията с йод влияе положително върху жени с фиброзно-кистозни изменения, вследствие способността на йода да противодейства на развитието на раковите клетки.

Всяка клетка в тялото ви се нуждае от йод, за да функционира нормално. Всички жлези в тялото – яйчници, тестиси, щитовидна жлеза, хипофизна жлеза и надбъбречни жлези – се нуждаят от йод, за да произвеждат хормони. Учени от Медицинския център при Университета в Мериленд твърдят, че при липса на йод е възможно тъканта на млечните жлези да стане фиброзна или кистозна.

Съвременният живот ни подлага на силен стрес, който е в състояние да разстрои метаболизма ни. Основната функция на щитовидната жлеза е да поддържа баланса на метаболитните процеси, но без йод това е невъзможно. Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, тя произвежда по-малко хормони – често срещано състояние, наречено хипотиреоидизъм или понижена функция на щитовидната жлеза. Възможно е да проявявате някои от симптомите на дисфункция на щитовидната жлеза, но да нямате поставена диагноза, защото лекарите не разпознават външните признаци на субклиничния йоден дефицит. Някои от тези признаци са наднормено тегло, хронична умора, проблеми с концентрацията, въглехидратен глад, зиморничавост, фиброзни образувания в гърдите или матката, косопад, суха кожа.

Смущенията в работата на щитовидната жлеза се отразяват на целия организъм. Съществува доказана връзка между хипофункцията на щитовидната жлеза и хипофункцията на надбъбречните жлези, наричана още адренален дефицит, който не само влошава още повече тиреоидната продукция, но и нарушава действието на половите хормони. […]

Ролята на витамин D

Най-здравословната и ценна форма на витамин D се синтезира в организма чрез разумното излагане на слънце, което за нас означава слънчева баня с продължителност 40 минути (20 минути по гръб и 20 минути по корем), между 9.00 и 11.00 часа или след 14.00, освен ако не сте в тропиците, където този час ще бъде след 16.00. Витамин D е също така и най-мощният стероиден хормон, който слънчевите лъчи активират в тялото ви, ако обстоятелствата не ви позволяват да правите слънчеви бани всеки ден, може да приемате витамин D под формата на хранителна добавка.

Витамин D контролира генетичните механизми на клетъчния живот. Тези механизми определят кога клетките ще растат, ще се делят или ще умрат. Когато тялото ви получава достатъчно слънчева светлина и съответно си набавя достатъчно количество витамин D, съумява да ръководи правилно тези механизми. Витамин D е анаболно хранително вещество, което стимулира освобождаването на тестостерон, а според някои експерти – и на растежния хормон. Вероятно не знаете, че през 1903 г. датският учен д-р Нилс Финсен получава Нобелова награда за откриването и успешното прилагане на светлинната терапия при лечението на най-различни кожни заболявания. Светлолечението или светлинната терапия е един от първите лечебни методи, използвани още в дълбока древност, когато хората са забелязали благотворното въздействие на слънчевата светлина при зарастването на рани и различни кожни проблеми. До 1927 г. лампите за светлолечение били най-ефективното средство за третиране на акне, псориазис и екземи.

Из ЧАСТ III

Маслото е здравословна храна

Дайте на дете препечена филийка и то веднага ще ви каже: „А може ли и масло?“ Маслото е безценна храна, която трябва се завърне в кухнята ни. Много хора продължават да го отбягват, наред с яйцата, млечните продукти и месото, подвластни на заблудата, че от тези храни се пълнее или че са вредни за здравето. Абсурдно е, че в днешни дни децата тръгват сутрин на училище със стомах, пълен с произведена от генномодифицирана соя или царевица, високофруктозен царевичен сироп и изкуствени оцветители зърнена закуска, вместо с яйца, приготвени с масло. Това е безумна злоупотреба с човешкото тяло, която се поддържа целенасочено от медиите и хранителната индустрия в продължение на цели 50 години!

Всичко е преобърнато наопаки!

Кулинарно приложение на маслото

Когато печете, сотирате, варите или задушавате на пара зеленчуци, прибавете към тях накрая голямо парче вкусно безсолно масло. Не щадете количеството! Задушете порция броколи, добавете малко масло и келтска морска сол и се насладете на идеалната закуска. Сварете глава карфиол до пълно омекване и го пасирайте заедно с бучка масло, малко сирене и келтска морска сол, за да получите страхотна гарнитура към основното ястие.

Гответе зеленчуците с много масло и децата ви ще ги харесват повече.

Послание от Мерилин...

В продължение на двадесет години бях от хората, които ядат моркови и пият сок от моркови, за да си набавят бета-каротин и фанатично отбягват животинските мазнини. В резултат страдах от дефицит на витамини А и D, проявявах ранни признаци на остеопороза и имах хроничен бронхит, нарушено зрение и проблемна кожа. Ако спазвате строга веганска или вегетарианска диета, би било добре да помислите за допълнителен прием на хранителни добавки, които да ви предпазят от дефицити. […]

Послание от Мерилин...

Разбрах какво е значението на протеина с висока биологична стойност по трудния начин, след като преживях разрушителните последствия на катаболизма. Желанието ми да напиша тази книга е плод на трагичните резултати от продължителната ми консумация на протеини с ниска биологична стойност и вегетарианската ми диета, поддържана в продължение на две десетилетия. Твърдението, че растителните протеини са бедни на аминокиселини и неспособни да задоволят потребностите на вашия организъм, е извлечено от моя личен опит.

Ако растителната храна беше в състояние да ни достави всички необходими хранителни вещества, в това число протеини, никога не бих станала жертва на състоянието саркопения. Косата ми оредя и започна да капе. Ноктите ми спряха да растат и станаха чупливи. Кожата на лицето ми изсъхна и се появиха бръчки. Кожата на тялото ми увисна, а мускулатурата ми се отпусна. Тялото ми болезнено се разпадаше под влияние на катаболните процеси. Когато се качвах или слизах по стълби, коленете ме боляха така силно, че се налагаше да спирам. Не можех да движа свободно шията, раменете и гърба си от болка. Имах сърдечна аритмия, въпреки че не консумирах наситени мазнини и холестеролът ми беше много нисък.

Растителните протеини са познати още като непълноценни протеини. Вегетарианството ме беше превърнало в непълноценен организъм, но ми отне дълги години, изпълнени с болка и страдание, докато го осъзная. Малко след като навърших петдесет, внезапно ме връхлетяха признаците на преждевременното остаряване. От този момент нататък започнах да търся решение – което сега споделям с вас чрез програмата „Кодът на младостта“ – защото отчаяно се нуждаех от промяна и след силни колебания, експерименти и опити да променя двадесетгодишните си навици, д-р Рок успя да ме убеди, че и двамата се нуждаем от протеинова диета.

Междувременно навърших шестдесет и състоянието ми продължи да се влошава. Започнах да изпитвам страх от пътуване със самолет, изгубих увереност да шофирам на дълги разстояния. Често се налагаше Рок да ме откара до дома след поредната паническа атака. Животът ми се бе превърнал в кошмар и трябваше да предприема нещо!

Информацията и познанието отключиха в мен желание за промяна. В годините, в които бях фанатично отдадена на вегетарианството и суровоядството, все още нямаше интернет и достъпът до различни гледни точки и научни факти беше ограничен. Дълго време отказвах да допусна и приема истината. Идеята, че бих могла отново да ям месо, беше в пълен разрез с всичките ми убеждения, но след много опити и грешки, след хиляди колебания и хранителни експерименти, най-накрая се убедих, че се чувствам по-добре, когато не съм вегетарианец.

Години наред съм живяла трудно и съм се борила с пристъпите на депресия, без изобщо да си давам сметка. Бях приела симптомите на катаболното си тяло за естествени, а физическия си дискомфорт превърнах в навик. Чувствах се стара и безпомощна, изпитвах затруднения да се справя с оттеглянето си от вегетарианската общност и с вълната от критики, надигнала се след публикуването на книгата ни „Фитоника“, в която изтъквах предимствата на консумацията на месо.

Вегетарианците спореха ожесточено с мен и твърдяха, че тялото винаги може да извлече нужните за функциите си протеини от собствения си резервоар с аминокиселини. Да, така е! И именно това извличане е дефиницията на катаболизма – тялото разгражда собствената си мускулна тъкан, за да си набави аминокиселини. Ако приемате само растителна храна, протеините с висока биологична стойност в организма ви са в незначително количество и тялото ви е принудено да се самоизяжда, за да компенсира дефицита. Възможно е за тази цел да използвате хранителни добавки с верижно разклонени аминокиселини, но организмът ви отново ще е подложен на изпитание.

Нуждаете се от качествени естествени протеини с висока биологична стойност! Животът в анаболно тяло е нещо прекрасно. Анаболизмът е неизчерпаем извор на младост и енергия и аз ще бъда щастлива, ако ви помогна сами да се уверите в това. Невъзможно е да поддържате анаболните процеси в тялото си, ако разчитате единствено на храни с растителен произход. Съжалявам, че трябва да ви го кажа, но този начин на хранене би могъл да е унищожителен. Изпитах разрушителните му последствия лично, но имах щастието да открия здравословна алтернатива, която сега споделям с вас. […]

Из ЧАСТ IV

Неудобната истина, прикривана дълго и старателно от всички нас, е следната: бедната на мазнини храна е една от главните причини за съвременната епидемия от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Преди настъпването на нискомаслената ера, в продължение на десетилетия, затлъстелите хора в САЩ са били не повече от 15 процента, докато сега, когато „здравословните“ соеви и нискомаслени продукти са навсякъде, процентът на затлъстяване сред населението се движи нагоре към цифрата 35 процента.

Към книгата

Още от Откъси от книги

Гал Сасон за 2024 и за огнените знаци Овен, Лъв и Стрелец

Из „Астрологична прогноза 2024. Пътеводител на космическия навигатор за една смутна година“ (откъс в аванс)

*От редакцията: Първа среща на живо с книгата „Астрологична прогноза – 2024“ + възможност за автограф – на щанд 336, Коледен панаир на книгата в НДК.

***

...

Гал Сасон за въздушните знаци Близнаци, Везни и Водолей през 2024 година

Из „Астрологична прогноза 2024. Пътеводител на космическия навигатор за една смутна година“ (откъс в аванс)

*От редакцията: Първа среща на живо с книгата „Астрологична прогноза – 2024“ + възможност за автограф – на щанд 336, Коледен панаир на книгата в НДК.

***...

Гал Сасон за земните знаци Козирог, Телец и Дева през 2024 година

Из „Астрологична прогноза 2024. Пътеводител на космическия навигатор за една смутна година“ (откъс в аванс)

*От редакцията: Първа среща на живо с книгата „Астрологична прогноза – 2024“ + възможност за автограф – на щанд 336, Коледен панаир на книгата в НДК.

***...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА