Психотерапия по книга

Психотерапия по книга

Петте неща, които не можем да променим на Д. Ричо е наръчник за приемането с три фокуса: терапевтичен ефект, духовно развитие и благополучие.

Още за книгата

Сигурно знаете молитвата на хората, които се борят със зависимости. Добра е и за онези, които са зависими от контрола върху своята независимост – проверено. Точка първа от най-цитираната май молитва гласи: „Господи, дай ми смирение да приема нещата, които не мога да променя.“

Все някога, и надали веднъж, всеки от нас се е питал защо, по дяволите, не му върви, след като дава всичко от себе си. Според терапевтичната аритметика на д-р Дейвид Ричо – психотерапевт, философ и страстен адепт на доктрината „духовна психология“, отговорът е в не-приемането на пет универсални „негативни“ жизнени предизвикателства.

Тезата му е ясна: съпротивата срещу универсалните дадености, които определят  нашия всекидневен професионален и личен живот, ни заключва в света на болката, болестите и пропуснатите ползи. Защо тогава да не им кажем да? Да, ама как?

Накратко, Петте фундаментални заземяващи факта на д-р Дейвид Ричо имат пряко отношение към темата за съзряването. Първата част на книгата обяснява природата и последиците от неприемането на Петте дадености, т.е. отговаря на въпросите какво и защо. Втората част е по-технологична, обяснява механизмите на тяхното усвояване и отговаря на въпроса как.

Още за ползите

Темата за приемането на обективните дадености като шперц към спокойния и пълноценен живот не е от вчера. Без да е Шерлок, всеки фен на дедуктивния метод стига сам до неутешителните (дали?) изводи, че:

  1. Всичко се променя и всичко има край.
  2. Нещата невинаги вървят по план.
  3. Животът невинаги е справедлив.
  4. Болката е част от живота.
  5. Хората невинаги са любящи и предани.  

Зад кадър остава по-по-най-главната даденост: Всичко може да се случи на всеки. Пет прим пък е уговорката, че както и да ни изглеждат нещата в даден момент, винаги сме опрели гръб във Вселената, която никога не ни обръща гръб.

И заглавието не блести с оригиналност – масов проблем в комбина с цифра/число е кукичка, на която се закачаме заради внушението, че получаваме универсална формула. Да не говорим, че Петте неща могат да са сигурно и четири, и шест и т.н. … 

Защо тогава ни е тази книга? Ето поне пет причини според личната ми класация:

Полза първа. В механизмите, причинно-следствените връзки и зависимостите, които приемането задвижва. Една от най-любопитните е как Петте дадености пробуждат у човека различни архетипи. Пример: Нещата невинаги вървят по план пробужда архетипа на синхроничността, проявяващ се в съвпаденията, които усещаме като смислени.

Полза втора. Научим ли се да приемаме Петте неща, печелим поне две промоции от наградния фонд на Вселената. Първо, ставаме по-устойчиви на манипулации. И второ – колкото повече приемаме, толкова по-адекватни стават очакванията ни, по-точни и обмислени действията ни. Да! на реалността е най-прекият път към осъзнатостта. Осъзнати пък означава край на опростенческите ни норми за добро и зло – една причина по-малко да сме нещастни. Май промоциите станаха повече.

Полза трета. В книгата има неща, които приемаме от раз, други, които ни отегчават до смърт, трети, с които не сме съгласни. Тя обаче ни кара да се замисляме, да се променяме, да работим над болните си места.

Полза четвърта: Принципът на китайската капка и моментът на откровението. Неща, които човек знае на теория, ценѝ и „от понеделник“ вече ще ги прави, мухлясват с години в съзнанието му. Изведнъж – щрак! и вчерашното клише се преражда в откровение и жизнен принцип. Количеството се превръща в качество. А и Петте принципа са толкова фундаментални, че един да усвоим, рязко вдигаме качеството на живота си. В тази книга възможностите да прещракаме са изобилни.

Полза пета – ключът. В основата на приемането е доверието. Някъде в процеса на усвояването му Хомо сапиенс – разумният човек, се превръща в Хомо спиритуалис – човека на духа. Възможна причина? Преодоляването на невротичното его и неговите естествени атрибути: страх, контрол, привързаност и претенции. Не се ли смирим обаче, продължим ли да ритаме срещу ръжена…  За рака ли казваха, че се хранел с натрупан и непреработен гняв…

Формулирани просто, Петте основни предписания на д-р Дейвид Ричо следва да се възприемат в мащаб, но с фокус. Смисленото смесване на западната психология с източната духовност е адресирано до реалното ни всекидневие чрез упражнения, въпросници и практически насоки. Те ни помагат да се отворим изцяло към живота си, включително към неговите по-усойни аспекти, които ни напрягат, нараняват или отчайват. Отваряме се и към своите най-големи дарове.

И все пак един въпрос тревожи неспокойния ум: Къде е границата между ползите от безусловното приемане и апатията и бездействието. В кой момент мъдрецът, потопен в тук и сега, се превръща в апатичен наблюдател? Кога приемането не е предателство към действителността, а равняване по нея? И след като законът за приемането е универсален, защо да няма и универсални правилници и наредби за прилагането му? Или за пресмятане на разумния предел на търпението?

Има обаче надежда за ума, зациклен в омагьосания кръг на контрола и тя е, да преговорим, в доверието към реалността. Отварянето към реалността ще стопи различието между Зоната ни на комфорт, блокирана поради неприемането на Петте принципа, и живота, който започва там, където тя свършва (по Н. Уолш). Пак там свършват болката и разочарованието, защото казваме петкратно Да! на всичко, което е.

И това ако не е психотерапия по книга!

Допълнителна информация

Към книгата

Откъс от книгата

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА