Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Много питахте за тази книга, ето я пак.
В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда. Можете самостоятелно да поработите по темата с разкриването и шлифоването на своята креативност, без да търсите съмнителни курсове по творческо писане например.

***

Целева група на бестселъра са всички в криза на творческата идентичност – осъзната/неосъзната, приета/ отричана, неглижирана/драматизирана.

Темата: (пре)откриването на творческото начало, призванието, удовлетворението – не непременно в този ред. Азбучна истина е, че у всеки от нас дреме креативен потенциал, чието отключване (или рестартиране в случай на блокаж) носи усещането за пълноценност. Особено е валидно за хората, чийто център на тежестта е в гравитираща към изкуството област. Писането например.
Трудната част е как да го събудим.

Ценното в книгата е, че отлюспва всякоя елитарност от идеята за творческото начало, креативността, съзидателността – както и да го наречем, ще е код за божествената искра, която носим. Ще ви допадне деликатният подход към твореца у нас като дете, което обича да бъде глезено. Ако приемете идеята за детската природа на твореца, то задачите, напътствията и упражненията в книгата ще ви помогнат да напипате точката, в която висшият Творец и репликата му – вашата креативност, вибрират на една честота.
Джулия Камерън обяснява защо и как точно става тази работа.

Непоискани съвети: Не хабете сили да оспорвате вижданията на авторката (впрочем болезнено точни на моменти), не отричайте инструментариума й за творчески рестарт като елементарен (признавам, че на места звучи така). Възможно е да надигат глава вътрешни съпротиви, тя ги обяснява добре. Просто опитайте, резултатът може да Ви изненада, особено това със Сутрешните страници.
Пробвайте и да си спестите семантичните автосаботажи, които думи от високия регистър: Бог, творец, духовност, съзидателност, призвание, и т.н., често пораждат в началото на епоха, белязана от хегемонията на изкуствения интелект. Ибо неизбежна е таз висока лексика в открития разговор за обикновени неща, доколкото творческото начало/съзидателността е неделима част от духовността ни така, както краката и ръцете – част от физическото ни тяло (цитат).
Онова, от което се страхуваме, обикновено ни показва какво търсим.

Цената на отрицанието. Ако четете това, значи знаете какво се случва с човек, който неглижира вътрешния си творец. Причините са много, но като цяло картинката е „хем сърби, хем боли“. Скъпо си плащаме за избора, често несъзнателен, да се отчуждим от теми като „творчество“ и „призвание“. Както цитира Евангелието на Тома друга една кибейска книга – Великото дело на живота ти* (абстрахираме се от пластмасовия американски привкус на заглавието), внимание!:
Ако проявиш онова, което носиш в себе си, проявеното ще те спаси; ако не проявиш онова, което носиш в себе си, непроявеното ще те унищожи.

И пак стигаме до простата истина, че човек трябва се отвори за космичния поток – т.е. да се научи да иска и да получава от Вселената – ибо тя е, първо, безграничен и, второ, свободен за заинтересуваните лица ресурс. Естествено, книгата съдържа техники, упражнения и пр. полезни инструменти, които за жалост освен четене изискват правене и постоянство.

Какво ще намерите в „Пътят на твореца“

  • Фазите, през които минава човек в хода на програмата по изкарване на светло и разгръщане на творческото начало
  • Инструментът „Сутрешни страници“ → форма на медитация → прозрение за себе си → интелектуален комфорт и пр.
  • Инструментът „Творческа среща“ и пътуването към себе си
  • Всичко, което може да вкара някаква ненасилствена, забележете, системност в творчеството (работата по книгата е структурирана в 12 седмици)
  • Как да възстановим усещането си за сигурност, идентичност, сила, пълнота, шанс, изобилие и т.н. – все активи, жизненоважни за твореца
  • Кои са враговете на връщането ни към творческото начало и др.
  • И още…

Джулия Камерън, от друга страна, е „на ти“ с материята. Драматург, сценарист и просто творец с интригующа биография (от житейския и творческия ѝ съюз с Мартин Скорсезе се ражда един от най-емблематичните му филми – „Шофьор на такси“ с „Оскар“ за най-добър филм през 1976 г.), изобилстваща с какви ли не върхове и спадове и почерпан от тях осмислен и споделен в книгата опит, тя е нещо като духовен учител, психоаналитик, наставник, предпочитан приятел, вдъхновител и ментор.

И така, книгата изкарва на светло съмненията, страховете, драмите, неврозите, които неизменно ни връхлитат, ако неглижираме творческото си начало и изберем наглед по-безопасен, но успореден на отредения ни път. Всяка жертва на подобен житейски дисонанс ще открие в книгата яснота. Да не е малко?!

Накратко, предлагаме спасителен маршрут на всеки дръзнал да поеме по Пътя на твореца, който към 30-то си издание, е вече добре утъпкан, осветлен и с ясна маркировка.

Дара Цветкова

* За жалост изчерпана, затова ви припомняме откъс от нея

Към книгата „Пътят на твореца: Ръководство за преодоляване на творчески кризи“

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА