На бис: Още веднъж - Халил Джубран

На бис: Още веднъж - Халил Джубран

През юни в Дома на киното чествахме за пръв път забележителния ливански поет, философ, художник и мистик Халил Джубран.  Провокира се сериозен интерес към творчеството му и по-специално към знаковото му произведение Пророкът, послужило като литературна основа на едноименна анимационна продукция.

На 9 септември от 19.30 във фоайето на Дома на киното всички почитатели на забележителния ливански творец ще могат да се докоснат още веднъж до творчеството му.

Литературното му наследство ще бъде представено от Мая Ценова, превела за пръв път Пророкът на български, и Михаила Йорданова – членове на Форум за арабска култура (Forum for Arab Culture). Мая Ценова ще представи и непревеждани досега текстове на писателя. Ще прозвучат и откъси от Пророкът, обединил 29 поетични есета в проза, преведени на 40 езика. Пророкът се определя като една от най-четените книги на 20. век, чието написване отнема на Джубран 37 години.

Събитието ще завърши с прожекцията на едноименния филм – анимационна антология от режисьора Роджър Алърс (Цар Лъв). Аниматори със световна слава превръщат елегантния текст на Джубран  в живописно кинематографично изживяване. Продуцент на екранизацията е Салма Хайек.

Още веднъж - Халил Джубран се реализира с любезното съдействие на Форума за арабска култура и Издателство КИБЕА.

КИБЕА представя Халил Джубран с естетската поредица Пророкът. Библия на една модерна вяра, Духовна съкровищница и Любовни писма до Мей Зияде.

Откъси от Пророкът четете тук: За Любовта, За Брака, За Децата