Дефицит на витамин В12: Да вземем нещата в свои ръце. Предайте нататък

Дефицит на витамин В12: Да вземем нещата в свои ръце. Предайте нататък

Разговорът със Зорница Павлова – препатилата млада майка, която сама и въпреки системата на българското здравеопазване диагностицира детето си с остър дефицит на витамин В12, е публикуван в бюлетина За дефицита на вит. В12: Книгата и Проблемът.

Зорница Павлова е на 31 години, живее във Варна. Омъжена, вече с две  малки дъщерички: Анастасия (Настя) на 2 години и 10 месеца и едномесечната Екатерина. Голямото момиченце е герой на печално известната история с погрешното диагностициране на В12-дефицит, която можеше и да не завърши с хепиенд, ако не беше майка й.

Какво се случи и защо – вече от дистанцията на времето? Как личният опит на Зорница отваря и нашите очи? Неглижира ли се проблемът с дефицита на В12? Защо смята, че А дали не е В12? „трябва да е със златен кант“? Какво се крие зад диагнозата „дефицит на В12“? Кой оспорва майчиното й право и задължение да спаси дъщеря си, защото нямала медицинска диплома?

И още много болка и оптимизъм, лично изстрадани поуки и размисли, „предадени нататък“ специално за бюлетина на КИБЕА с фокус Витамин В12: Книгата и Проблемът.

Интервюто на Зорница можете да прочетете тук
Какво мислят по темата д-р Адил Кадъм, която помогна на Зорница, и нейните колеги четете тук.

Ако още не сте се абонирали за бюлетина на КИБЕА, можете да го направите, като попълните формата на сайта.