Премиера: ЦАРИЧИНА – СЪДБОВЕН КОНТАКТ

Премиера: ЦАРИЧИНА – СЪДБОВЕН КОНТАКТ

(обновена)

Елисавета Логинова: Защо копахме, какво (не) намерихме и какво открихме в недрата на Царичина

На 21 юни се състоя премиерата на една отдавна очаквана, дълго обмисляна и подготвяна книга. Феноменът Елисавета Логинова, която е насочвала загадъчната експедиция в недрата на Царичина в началото на 90-те, сподели премълчани истини в може би най-изстраданата си книга.

Какво всъщност се случва в забутаното селце край София от декември 1990 до ноември 1992? За пръв път повече от четвърт век по-късно – истината за най-загадъчната, вероятно и най-оклеветената експедиция в най-новата българска история, видяна през очите на прекия участник в събитията, който е определял техния ход и е прозрял техния смисъл.

АКЦЕНТЪТ НА ПРЕМИЕРАТА
Един от основните въпроси на 21 юни беше дали десетилетия след спешното закриване на „обекта Царичина“ други участници в секретната и старателно дискредитирана операция на военните ще съберат кураж да потвърдят думите на г-жа Логинова.

И да, дочакахме такъв човек. На премиерата на „Царичина – съдбовен контакт“ се случи едно епохално събитие – и дано хората, претъпкали залата в Централния военен клуб тогава, са разбрали неговата значимост. За пръв път от закриването на обекта Царичина насам проговори друг участник в операцията, като не броим авторите на двете книги полковник Цвятко Кънев и Елисавета Логинова. Подполковник (по онова време) Николай Юруков от Химически войски застана с името и лицето си пред многолюдната публика и със своите спомени, с аргументи и факти доказа: „Да, беше така, както го казва Ели. Тя е написала истината.“ С негово съгласие и с минимална намеса привеждаме краткото съобщение, което той изпрати до авторката преди дни:

Прочетох книгата с голям интерес. Много ми хареса! Публикуваната информация е обективна, точна и достоверна. Приятно ми стана да установя, че се отнасяш с уважение и почит към участниците в експеримента и в частност към военния екип. От книгата научих нови неща, които не съм знаел или не съм предполагал. За мен „Феноменът Царичина“ си Ти, с уникалните си способности, а „Загадката Царичина“ са контактите с неизвестното, изписаните хиляди страници с информация и други неизвестни за нас феноменалности, които настоящата наука в България не може да докаже. Аз се присъединявам към твоето предположение, че „някой някъде работи върху съдържанието на текстовете“, които успя с много труд и лишения да приемеш и запишеш. Мисля, че те ще бъдат оценени от поколенията! Възхищавам се на твоята упоритост, твърдост и желание за работа. Пази се! Бъди жива и здрава! Нека БОГ да те закриля! 

С уважение и обич, Николай

Видео от премиерата на книгата - тук
Интервю с Е. Логинова в деня на премиерата - тук
Интервю с журналистката Надя Обретенова - тук
Още за книгата - тук
Откъси от книгата - тук