Първото българско издание на „Витрувий. За архитектурата“ донесе втори „Златен лъв“ на КИБЕА

Асоциация „Българска книга“ оцени най-високо „смелия и безразсъден некомерсиален проект с огромно културно значение“ на КИБЕА

Първото българско издание на „Витрувий. За архитектурата“ донесе втори „Златен лъв“ на КИБЕА

ИК КИБЕА спечели за втори път „Златен лъв“ за най-добър издателски проект.* Стилният луксозен том на „Витрувий. За архитектурата“ събра най-много гласове от експертното жури в тазгодишното издание на престижния конкурс. Още по-ценна е наградата, защото се връчва от съсловната организация на българските книгоиздатели, както и заради сериозната конкуренция: 42 достойни проекта участваха в състезанието, 5 от които са номинирани за наградата в последния кръг.

Издаването на „Витрувий. За архитектурата“ е събитие с национално културно значение – класическият труд излиза за пръв път на български, макар че отдавна е достъпен на основните европейски езици. Преводът на античния трактат, написан преди 21 века от римския архитект-ерудит Витрувий и оказал огромно влияние върху световната история на изкуството, е директно от латински, по най-стария запазен текст „Десет книги за архитектурата“ („Di architectura libri dece“). Илюстрациите в луксозното издание са на художника архитект Чезариано (XVI в.). Опирайки се на прозренията в античния трактат, 15 века след написването му Леонардо да Винчи създава рисунката на т.нар. Витрувиански човек – идеал за всички светли и прозорливи умове в човешката история.

АБК отличи и графичната новела „На конци 1968. Една действителна история“ (текст и рисунки Веселин Праматаров), също издание на КИБЕА. Почетната грамота е за съхраняването на „паметта за стремежа към свобода в тоталитарното общество и въвеждането на новия жанр документален графичен роман“.

Наградата „Златен лъв” (плакет) в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост – 2021 получи издателство „Точица“ за книгата „Един ден в музея“ на Тодор Петев, Зорница Христова и Сияна Захариева.

***

Асоциация „Българска книга“: Наградата „Златен лъв“ се присъжда от експертно жури за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с добро полиграфическо изпълнение. В състава на журито влизат представители на професионалните организации в бранша – Съюз на художниците, Съюз на преводачите, Съюзи на писателите, литературоведи, литературни критици, полиграфисти.

*За пръв път ИК КИБЕА получава най-високото отличие на Асоциация Българска книга“  през 2007 година (тогава е „Бронзов лъв“) за книгата „Борис Георгиев от Варна“.

Допълнителна информация

Видео: Елена Йонкова (превод) и проф. д-р арх. Георгий Станишев (предговор) за предизвикателствата пред първото български издание на „Витрувий. За архитектурата“
Предговор към книгата. Елена Йонкова, превод
Към „Витрувий и неговата вселена. Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“
Към книгата „Витрувий. За архитектурата“