Три премиерни книги от КИБЕА на софийската Алея на книгата (5 – 11.09.22)

Три нови заглавия канят на първа среща в шатра 18.

Три премиерни книги от КИБЕА на софийската Алея на книгата (5 – 11.09.22)

Три нови издания с ДНК-то на КИБЕА очакват първата си среща с читателя в шатра 18. по време на софийската Алея на книгата’22. Те предлагат три различни фокуса върху начини, достъпни за всеки, който иска (и е готов да положи усилия) да внесе качество и хармония в живота си.

Всеки наш дъх

Всеки наш дъх, автор: Джеймс Нестор

Последните години, преминали под знака на Ковид-19, нагледно показаха, че нещо не е наред с дишането и белите ни дробове. Щадящото организма решение обаче не идва от пулмологиите, а от прашните подземия на древни гробища, тайни съветски научни бази, хорови училища в Ню Джърси и потъналите в изгорели газове улици на Сао Пауло. В книгата, преведена на 30-ина езика, се предлага приложим начин да оправим сбърканото си дишане, респ. свързаните с него куп проблеми на физическото и менталното здраве. Завладяващ, на моменти стряскащ и дори отвращаващ, но аргументиран и етичен, понякога комичен, разказът на автора за собствените му драматични перипетии и търсения обединява науката на древни дихателни практики (пранаяма, сударшан крия, тумо) с най-съвременните изследвания в областта на пулмологията, психологията, биохимията и човешката физиология.

„Всеки наш дъх“ преобръща из основи конвенционалната мъдрост на всичко, което смятаме, че знаем за най-основната си биологична функция. Вярваме или не, доказано е, че дори лекото коригиране на начина, по който вдишваме и издишваме, може да подмлади вътрешните органи, да спре хъркането, астмата и автоимунните заболявания и даже да изправи гръбначни изкривявания. Чудна работа, нищо от това не би трябвало да е възможно, но въпреки това е реалност!

Откъс от „Всеки наш дъх“

Милиардерът и монахът

Милиардерът и монахът. Обикновена история за пътя към необикновеното щастие, автор: Вибхор Кумар Сингх

Увлекателна история за двама мъже от различни слоеве на обществото, чиито жизнени пътища се пресичат, докато търсят отговора на изконния въпрос „Щастлив ли съм“? Два свята – на марковите костюми (изобилието) и монашеското расо (минимализма) се преплитат в едно провокиращо бизнес начинание, свързано с „оживяването“ на Шангри-ла, мистичната страна-утопия от романа на Джеймс Хилтън „Изгубеният хоризонт“ (Lost Horizon).

Дали не се предоверяваме на вкоренените в обществото представи за щастие? Ами ако са фалшиви? Да, щастието не е цел, но това прави ли го непостижимо? Дали пък обикновеният път не води до необикновени проникновения?

Смислен и проницателен разказ за най-важния житейски урок, свързан с „основните съставки“ и подправки на щастието, който всеки научава по различен начин. Щастието не е абстрактна или философска енигма, а постижимо и достъпно за всекиго състояние на ума, което ще му позволи да превърне нещо на вид незначително и дребно в извор на радост и удовлетворение.

Откъс от „Милиардерът и монахът“

Позитивната психология

Позитивната психология за процъфтяващ живот и общество, автор: Меги Беловска

Любопитен и проникновен научен поглед към позитивната психология – популярна млада и нееднозначно възприемана дисциплина, наричана още „наука за щастието“ с фокус върху силните страни на човека и неговия потенциал. Предлага съвременен прочит и доразвива идеите на основоположника ѝ Мартин Селигман, както и на редица авторитети в областта: Кристофър Питърсън, Джон Кабат-Зин, Михай Чиксентмихай, Барбара Фредриксън и др.

Меги Беловска споделя съкровените си преживявания по пътя към усъвършенстването. Част от въпросите, разгледани в книгата, са: Интересувате ли се от дейности, изпитани и утвърдени от позитивната психология като потенциал за засилване на положителните и намаляване на отрицателните емоции в ежедневието? Кои упражнения ще ни помогнат да „тренираме“ своята благодарност, оптимизъм, доброжелателност, състрадание и любов? Как да навлизаме в Потока (флоу)? Как физическата дейност и медитацията помагат да приложим на практика своите способности и да развием качествени междуличностни отношения?