Нов луксозен албум от КИБЕА и двоен празник на живописта. Изложба и премиера на 26 юли

Нов луксозен албум от КИБЕА и двоен празник на живописта. Изложба и премиера на 26 юли

На 26 юли КИБЕА ще зарадва ценителите на пейзажната живопис с нов луксозен албум. Бедиг Бедросян: Земя между реката и морето обединява в естетска подборка и изпълнение най-забележителните творби на най-известния художник в Силистра – лиричен пейзажист, майстор зограф и просто етичен, фин и доброжелателен човек и творец.

Съставители на албума са Кеворк Крикорян, племенник на художника, и Пламена Димитрова-Рачева, директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Графичният дизайн е дело на Красимира Деспотова.

Премиерата на луксозното издание Земя между реката и морето съвпада с откриването на ретроспективната изложба Пристани в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). След Силистра, Добрич, Пазарджик, Пловдив и Варна, София е последната българска спирка на пътуващата експозиция. Следват Париж и Ереван.

Изложбата Пристани се открива на 26 юли в 18, 00 ч. в СГХТ и ще продължи до 14 август. Пламена Рачева ще очертае мястото на Бедиг Бедросян в българското културно наследство.  

Кой е Бедиг Бедросян (1912 – 1989)

Български художник, потомък на арменски бежанци. Израства в Силистра сред неподражаемите пейзажи на Добруджа и Дунав, които ще наложат траен отпечатък върху цялото му творчество. Пикът на творческата му мощ е през 50-те години на миналия век. Наследството на художника обхваща над 600 произведения: живописни платна, ескизи; рисунки с туш, цветни пастели и моливи; икони и стенописи.

Негова визитна картичка обаче остава пейзажът, толкова импресионистичен със свободната вибрация на всяка маслена мазка.

Бедиг Бедросян има шест самостоятелни изложби и множество участия в смесени експозиции. Носител на орден Кирил и Методий – III степен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кеворк Крикорян, организатор на изложбата и племенник на художника, за двойния празник в памет на Бедиг Бедросян - тук

Подробна информация за пътуващата ретроспективна изложба на Бедиг Бедросян – тук