Малки ловци на вълшебни бисери гласуват за най-хубавите детски книги. Подкрепете пъстрия отбор на КИБЕА

Малки ловци на вълшебни бисери гласуват за най-хубавите детски книги. Подкрепете пъстрия отбор на КИБЕА

ЧАПЕК, МОРТИНА, ГОСТИ ОТДАЛЕЧ и IMAGINE / ПРЕДСТАВИ СИ са кандидатите на КИБЕА в тазгодишната надпревара „Бисерче вълшебно“

Точно в 11 часа днес започна голямото гласуване за най-любимата детска книга–2019 в осмото издание на националната награда „Бисерче вълшебно“. КИБЕА участва с четири заглавия в онлайн надпреварата между над 130 издания, разпределени в пет категории. Само децата и младежите от 5 до 16 години имат правото да дадат гласа си за своя фаворит, номиниран във възрастовите групи „Откриватели“ (5–7 г.), „Изследователи“ (8–10 г.), „Мечтатели“ (11–13 г.), „Майстори“ (14–16 г.) и в невъзрастовата категория за нехудожествена литература „Нещотърсачи“.

Нашите кандидати

В силния кибейски отбор тази година блестят имената на Робота Чапек и синьорина Мортина, които се състезават в категория „Изследователи“. Гости отдалеч атакуват тийнейджърската категория „Майстори“, а четвъртият ни представител е, представете си … Джон Ленън (Imagine).

РОБОТЪТ ЧАПЕК И ШПИОНСКАТА МИСИЯ НА ПАФУЙ СЯНКАТА. Най-великият интелект във Вселената Чапек Първи вече получи литературно признание за първата книга от поредицата Роботски приключения. Сега на ход е втората част – за най-щурата шпионска мисия в Космоса, в която най роботът ще оцелее след няколко отвличания, опит за покушение с презряла папая, заплаха за саморазправа с точилка от съпругата на владетеля Галибруз Велики и майка на щерка им Чукундрела… и какво ли още не. Забавен разказ за чудати герои със смешни имена в уникално триединство текст + илюстрация + комикс. (Информация в аванс: Негова Скромност вече се стяга за премиерата на третата книга за космическите му приключения Роботът Чапек и Лабиринтът на Сърдитото лигаво чудовище през март.) А сега можете да подкрепите втория бисер от серията за Чапек тук.

МОРТИНА И ВАКАНЦИЯТА НА ЕЗЕРОТО МИСТЕРИЯ. Безподобната синьорина Мортина мери сили също в категория „Изследователи“. В третата книга за славните дела на момиченцето зомби то се насилва да се върне в света на хората, макар че ужасно не му се иска. Ала дългът към родàта зове Морти: трябва да се спаси от конфискация вила Финтифлюшка, в която живее леля Вещиана, родната сестра на леля Упокойна – респ. внучка на прачичо Фатален. Помните по-различното момиченце, за разнообразие – зомби, което в компанията на любимата си хрътка албинос Скръбен преодолява едно след друго препятствия, печели приятели и търси приключения… като всички други деца. Нейните са обаче по-смешни, по-весели и винаги – с добра поука. Подкрепете синьорина Мортина тук.

ГОСТИ ОТДАЛЕЧ се състезава в категория „Майстори“. Разказва за семейство, което емигрира на чужда планета след разрушаването на Земята от ядрена война. Странно, но книгата е веселяшка, твърди с пълно право авторът Джоф Родки, а и се поглъща на един дъх. Хуморът зарежда с кислород напрегнатите делници на оцелялото землянско семейство, докато се опитва да получи убежище на планетата Чом. Чудатите й обитатели обаче си задават законния въпрос: Защо, по дяволите, да отварят своите домове за вид, който току-що е взривил собствената си планета?  Подкрепете книгата тук.

IMAGINE / ПРЕДСТАВИ СИ се съревновава в категория „Нещотърсачи“ с могъщото надвъзрастово послание за мир от безсмъртния хит на Джон Ленън. Прекрасните илюстрации на френския художник Жан Жулиен вдъхват допълнително очарование на двуезичното издание, създадено в сътрудничество с Амнести интернешънъл. Страница след страница книгата следва гълъба с маслиново клонче в човката, поел на околосветско пътешествие, за да разпространи посланието за мир и дружба сред птиците от цял свят. Независимо от техния вид и размер и от цвета на перата им.

Част от печалбата от продажбата на книгата ще бъде дарена на „Амнести Интернешънъл“. Можете да дадете гласа си тук.

Надпреварата ще продължи до 23:59 часа на 4 април 2020.

Правилата за гласуване – тук
Към сайта на Бисерче вълшебно - тук