In Memoriam: Наско Скатов остана там, където се чувстваше най-добре

In Memoriam: Наско Скатов остана там, където се чувстваше най-добре

Всяка новина за изгубен и загинал в планината ме връща към 2005, когато през януари брат ми Димитър Златарев тръгна към Мусала и не се върна. Така и не го намерихме. Трудно се преглъща такава загуба, особено от родителите.

Съболезнования към родителите на Наско Скатов и сина му Васко!

Запозна ни Мария Илиева, моя приятелка – духовен пътешественик. Тъкмо беше срещнала Наско и беше впечатлена от целта, която си беше поставил. Тази цел той превърна в мисия – да спечели поддръжници за каузата да се намали консумацията на месо в световен мащаб.

Още докато следва за агроном, Наско разбира, че животновъдството е сред най-големите замърсители на планетата. През 2012 година става веган. Поставя си за цел да изследва последиците от този начин на хранене върху границите на човешките възможности. Подлага се на екстремно физическо и психическо натоварване, като изкачва осемхилядниците на планетата, без да консумира животинска храна. Наско доказа, че това е възможно, макар че трудностите, през които преминаваше, с годините го наведоха на мисълта, че не всеки би издържал.

КИБЕА е издателство, което вече 30 години застава зад иновативни идеи, зад автори, които се интересуват от надмощието на духа над материята. Това е и идеята във всички книги, които Наско написа. В своите книги-дневници разказва за изпитанията, през които преминава, за изкушението да захвърли всичко, когато е на ръба, но стисва зъби и продължава.

Шест книги направихме заедно. Почти не сме цензурирали пиперливия на места език. Постарахме се да запазим този автентичен израз на състоянието му по време на експедициите, подробен разказ за ежедневие, което ние, настанени удобно с книгите му в ръка, трудно можем да си представим. Още по-малко имаме представа от проблемите, които алпинистът трябва да реши – в този случай сам – от подготовката на експедицията до постигането на целта.

Трудно намираше финансиране, а част от него бяха и приходите от продажбите на книгите му. Затова решихме сам да издаде следващото си заглавие, като му предоставихме всички материали, необходими за „Седемте първенци на планетата“ (2020 г.). След нощната атака на втория по височина връх К2 тази книга се оказа и последната.

В съзнанието ми ще остане с усмивката си! Още една личност, която изживяваше по свой начин идеите си и до последно предизвикваше границите на своите възможности, напусна нашия свят.

Почивай в мир, Наско!

Марияна Златарева, управител на ИК КИБЕА