Първо официално представяне на графичната новела „На конци“

Честваме раждането на новия жанр „документален графичен роман“

Първо официално представяне на графичната новела „На конци“

На 29 септември, сряда, от 18 часа в Посолството на Словашката република графичната новела „На конци“ с автор Веселин Праматаров ще бъде представена за пръв път. Творбата по действителни събития с реални герои ни връща към потушаването на т.нар. „Пражка пролет“ (1968 г.). Във фокуса е гражданското чувство за справедливост и неговото оцеляване в условията на тоталитарния режим.

Историята. През септември 1968 г. войските на Варшавския пакт нахлуват в Чехословакия с цел да се осуетят политическите реформи за демократични промени в суверенната страна. Главен инициатор на политическия курс за „социализъм с човешко лице“, известен като „Пражка пролет“, е Александър Дубчек – ръководител на чехословашката комунистическа партия. СССР е категорично против реформите, предприети без санкцията му в „братската социалистическа държава“.

България, като проводник на „Доктрината Брежнев“, е участник във военната инвазия, която пресича тенденцията за демократизиране на Чехословакия. Месец след началото на събитията студентите Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия, в които призовават: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!“. След оперативна разработка на Държавна сигурност под кодово име „Марионетките“ тримата са изключени от университета, арестувани и осъдени.

Проектът „На конци“ е иницииран от Чешкия център в София, посолството на Чешката република в София и посолството на Словашката република в София. Книгата излиза с логото на КИБЕА.

За изданието

Графичната новела на Веселин Праматаров е без прецедент в историята на българския комикс. Тя съпреживява смелостта на трима български студенти след историческата Пражка пролет през 1968 г. Погледът на художника е на височината на героите, деликатните метафори и философските диалози надскачат политическите клишета и превръщат комикса в истинско събитие за жанра в България.
Антон Стайков

Въпреки условното графично решение, постигнато с лекота и майсторство, което рядко се среща, книгата въздейства с изненадваща документална убедителност. Това е пример за художествено произведение, което вярно и без преувеличения разкрива истинската същност на един порочен обществен строй.
С тази книга Веселин Праматаров въвежда нов жанр в нашия литературен живот – документален графичен роман. Дори читателят да не може да оцени подобаващо нейните художествени качества, познавателната й стойност е достатъчна причина да я прочете.

Сотир Гелев

Към графичната новела „На конци“