Сексът и духът: Една печеливша комбинация за пробуждане

Сексът и духът: Една печеливша комбинация за пробуждане

Любов, секс и пробуждане: Книга от коренната чакра на КИБЕА

За Марго Ананд - Велик майстор и учител на любовно изкуство, човек с мисия и основоположник на западната неотантра, тази й книга е най-лична. Толкова лична, че напомня равносметка, почти осезаемо озвучена от Моят път на Синатра. Дванайсетте глави са структурирани около дванайсет, както Марго им казва, приключения, подбрани в люта конкуренция. Те от своя страна пробуждат дванайсет възлови прозрения за интимната връзка между сексуалността и духовността.  И защото духовното измерение на сексуалното преживяване е в епицентъра на живота й, Любов, секс и пробуждане е най-свидната книга на французойката с български корени.

Написани под зоркото око на вътрешния наблюдател, всичките 300 страници са предизвикателство. Най-малкото заради почти материалната откровеност по темата „същност и употреба на секса в полето на духовността“, но и като универсално източно-западно познание за света. Самата Марго последователно изследва, овладява и преподава предмета си по методиката „учене чрез правене“. И за бога, тази жена не спестява нищо – нито на себе си, нито на читателя. Една крачка дели деликатния предмет на изследване – хлъзгав, неудобен, заклеймяван, потулван поради културни, религиозни, политически и народопсихологически табута – от пошлостта и търсенето на евтина популярност.

Тази крачка обаче, първо, е огромна. Второ, тя така и няма да бъде направена.

Нито в началото, когато първият оргазъм се превръща в мистично откровение, което ще предопредели целия живот на Марго като ловец на блаженство. Нито в свещения любовен ритуал с двама мъже тантристи. Нито в случката със забавното изнасилване (колко да е забавно?!). Нито при честата (но: далеч не безразборна) смяна на партньорите. Нито при демонстрацията на вътрешен масаж на вагината (собствената) пред група.

На пръв поглед Любов, секс и … гъделичка предимно коренната чакра. Няма лошо, пък и Марго настоятелно съветва жените да събудят гуруто между краката си. Друго обаче вълнува ученичката на Ошо и сподвижничка на Дийпак Чопра.

Екстазът на оргазма е за отскок. Търсещият човек се учи да преразпределя сексуалната енергия през всички енергийни центрове. Целта е да постигне свобода, разбирана като вътрешна цялост, от своя страна разбирана като съзнание за единение с всемира. Така че, въпреки повишения сексуален индекс на контекста, и свободата, и блаженството нямат общо с оргазмите, които Марго с техничарски размах дели на генитални, мозъчни, на цялото тяло и пр. Който и от тях да изпитаме, слава на бога!, „насочваното развитие“ на сексуалността е просто път, който – също като медитацията – води към Светлината.

Може и да е просто път, но пътят изобщо не е прост, както става ясно с всяка следваща глава.

Дали духовна книга за секса, или сексуална книга за духовността, Любов, секс и пробуждане е много точен текст на точен човек, който е наясно с целите, средствата и, забележете, границите в тази хлъзгава тема. Марго си е поставила ясната цел да внесе чувство за святост в любовния ни живот и усещане за пробуждане в духовния ни свят. Това е нейният начин да служи на света.

Поне две големи ползи можем да извлечем от книгата: класическа и психологическа. Първата: в края на всяка глава се систематизират поуките (Какво научих) и са споделени конкретни практики. Така че и да се разсее съзнанието вследствие на еротичната жега, накрая хладният ум ще систематизира знанието. И втората: Марго не си спестява човешките колебания, смущения и притеснения, които често я спохождат в тантричните ѝ търсения на блаженството. Споделянето им прави огромна услуга на читателя, защото кой, по дяволите, би допуснал, че най-титулуваният на Запад (и по подразбиране разкрепостен) преподавател по тантра би изпитвал неувереност тъкмо там, където е силата му.

Сексът и духът, оказва се, не е нито игрив каламбур, нито евтин жълт гъдел, а реално работещ и достатъчно хармоничен инструмент за постигане на блаженството. И ако ще търсим Бог в леглото, има ли по-подходящ водач и учител от човека, чието име – Марго Ананд – означава на санскрит Път към блаженството?

Резюме за книгата

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА