Сексът и духът: Една печеливша комбинация за пробуждане

Сексът и духът: Една печеливша комбинация за пробуждане

Любов, секс и пробуждане: Книга от коренната чакра на КИБЕА

За Марго Ананд - Велик майстор и учител на любовно изкуство, човек с мисия и основоположник на западната неотантра, тази й книга е най-лична. Толкова лична, че напомня равносметка, почти осезаемо озвучена от Моят път на Синатра. Дванайсетте глави са структурирани около дванайсет, както Марго им казва, приключения, подбрани в люта конкуренция. Те от своя страна пробуждат дванайсет възлови прозрения за интимната връзка между сексуалността и духовността.  И защото духовното измерение на сексуалното преживяване е в епицентъра на живота й, Любов, секс и пробуждане е най-свидната книга на французойката с български корени.

Написани под зоркото око на вътрешния наблюдател, всичките 300 страници са предизвикателство. Най-малкото заради почти материалната откровеност по темата „същност и употреба на секса в полето на духовността“, но и като универсално източно-западно познание за света. Самата Марго последователно изследва, овладява и преподава предмета си по методиката „учене чрез правене“. И за бога, тази жена не спестява нищо – нито на себе си, нито на читателя. Една крачка дели деликатния предмет на изследване – хлъзгав, неудобен, заклеймяван, потулван поради културни, религиозни, политически и народопсихологически табута – от пошлостта и търсенето на евтина популярност.

Тази крачка обаче, първо, е огромна. Второ, тя така и няма да бъде направена.

Нито в началото, когато първият оргазъм се превръща в мистично откровение, което ще предопредели целия живот на Марго като ловец на блаженство. Нито в свещения любовен ритуал с двама мъже тантристи. Нито в случката със забавното изнасилване (колко да е забавно?!). Нито при честата (но: далеч не безразборна) смяна на партньорите. Нито при демонстрацията на вътрешен масаж на вагината (собствената) пред група.

На пръв поглед Любов, секс и … гъделичка предимно коренната чакра. Няма лошо, пък и Марго настоятелно съветва жените да събудят гуруто между краката си. Друго обаче вълнува ученичката на Ошо и сподвижничка на Дийпак Чопра.

Екстазът на оргазма е за отскок. Търсещият човек се учи да преразпределя сексуалната енергия през всички енергийни центрове. Целта е да постигне свобода, разбирана като вътрешна цялост, от своя страна разбирана като съзнание за единение с всемира. Така че, въпреки повишения сексуален индекс на контекста, и свободата, и блаженството нямат общо с оргазмите, които Марго с техничарски размах дели на генитални, мозъчни, на цялото тяло и пр. Който и от тях да изпитаме, слава на бога!, „насочваното развитие“ на сексуалността е просто път, който – също като медитацията – води към Светлината.

Може и да е просто път, но пътят изобщо не е прост, както става ясно с всяка следваща глава.

Дали духовна книга за секса, или сексуална книга за духовността, Любов, секс и пробуждане е много точен текст на точен човек, който е наясно с целите, средствата и, забележете, границите в тази хлъзгава тема. Марго си е поставила ясната цел да внесе чувство за святост в любовния ни живот и усещане за пробуждане в духовния ни свят. Това е нейният начин да служи на света.

Поне две големи ползи можем да извлечем от книгата: класическа и психологическа. Първата: в края на всяка глава се систематизират поуките (Какво научих) и са споделени конкретни практики. Така че и да се разсее съзнанието вследствие на еротичната жега, накрая хладният ум ще систематизира знанието. И втората: Марго не си спестява човешките колебания, смущения и притеснения, които често я спохождат в тантричните ѝ търсения на блаженството. Споделянето им прави огромна услуга на читателя, защото кой, по дяволите, би допуснал, че най-титулуваният на Запад (и по подразбиране разкрепостен) преподавател по тантра би изпитвал неувереност тъкмо там, където е силата му.

Сексът и духът, оказва се, не е нито игрив каламбур, нито евтин жълт гъдел, а реално работещ и достатъчно хармоничен инструмент за постигане на блаженството. И ако ще търсим Бог в леглото, има ли по-подходящ водач и учител от човека, чието име – Марго Ананд – означава на санскрит Път към блаженството?

Резюме за книгата

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА