Кой и с какво спечели наградите от второ теглене на победители в играта „КИБЕА на нощното ми шкафче“

Изтеглихме втората група късметлии, остава още един шанс

Кой и с какво спечели наградите от второ теглене на победители в играта „КИБЕА на нощното ми шкафче“

Първа награда – ваучер за книги на стойност 200 лв. – Роберт Джераси. С прочувственото си есе за разтърсващия роман „Магията“ г-н Джераси беше сигурен кандидат за приза „Избор на редакцията“, но Фортуна му отреди голямата печалба. Ето откъс от есето: Въпреки че повествованието покрива един дълъг времеви период отпреди Първата световна война до наши дни, романът се чете много леко и на един дъх. Тук може би трябва да отдадем дължимото и на преводача Евелина Банева и редактора на текста Сирма Велева. В романа се преплитат две сюжетни линии: историята на Моше Голденхирш, син на равин и впоследствие менталист, известен в по-голямата част от живота си като „Великия Дзабатини”, и на малкия Макс Кон, жадуващ да запази брака на своите родители.

Това са истории на два свята: единият преминал през борбата на евреите за оцеляване през годините на Холокоста, преследване, мъчения и извършено предателство на най-любимия си човек. Другият е светът на дете, изправено пред шока от раздялата и възможен развод на неговите родители, търсещо панически начин да спаси брака им. Единият търси изкуплението за своето предателство, другият все още вярва в чудесата и търси магьосника, който може да ги сътвори.

Двата свята се сблъскват в една неочаквана развръзка, завихрят се в най-неочаквани обрати и най-накрая всеки от героите получава това, за което е копнял. Романът е пропит с типичния тъжен еврейски хумор, на моменти толкова ефирно поднесен, че самоиронията е трудно доловима. Но това спомага историята да се чете леко въпреки драматизма на сюжета.

Ваучер за книги на стойност 50 лв. – Виолета Иванова: В памет на съпруга ми проф. Кънчо Иванов, който беше страстен читател, почитател и пропагандатор на Морган Скот Пек реших да ви пиша. Благодарение на него повечето ни приятели прочетоха книгите от серията "Изкуството да бъдеш БОГ". И понеже са мислещи хора, не винаги бяха съгласни с автора. Прекарвали сме часове в спорове и обсъждане.

Ваучер за книги на стойност 50 лв. – Румяна Карапетрова: Моята Библия за истинска красота [„Вътрешната красота“]! В тази книга д-р Сяолан Джао увлекателно, простичко и с любов разкрива на западния читател тайните на традиционната китайска медицина за постигане на вътрешна красота. Красота, която времето и  обстоятелствата не могат да ни отнемат, могат само да й придадат.

Ваучер за книги на стойност 50 лв. – Камен Коев: С книги на Вашето издателство се запознах още през младежките си години, когато баща ми ми ги препоръча. Още тогава останах силно впечатлен и разбрах, че марката "Кибеа" означава високо качество и полезно познание. Мисля, че творбата, която най-силно ми повлия и то в последните години, бе "Бъди господар на живота си" от Уейн Дайър. Принципите, които са заложени в тази книга, ми дадоха сила и свобода да управлявам в голяма степен битието си.

Хареса ми в някаква степен и "Щастието на нощното шкафче" на Алберто Симоне. Намирам за доста значима "Как да печелим приятели и да влияем на другите в дигиталната ера" от Дейл Карнеги и Брент Коул. Обмислям да си закупя и прочета "А дано, дано, дано..." от Джеки Стоев и Джони Пенков, както и "Древните философи" от Марк Върнън. Любопитна ми е втората книга на Алберто Симоне "Всеки ден е чудо!". Преди време си бях набелязал "Без кариес: невидимата връзка на зъбите с цялостното здраве" от Радосвета Симеонова, както и още няколко други все Ваши произведения. Като цяло имате много богат каталог и понякога ми е трудно да избера, но го правя по някакъв интуитивен начин. Най-новата книга на Вашето издателство, която си закупих наскоро, е "Вашата свещена същност" от Уейн Дайър и вярвам, че ще ми донесе истинско удоволствие.

Благодаря Ви, че правите достъпно на български език толкова много от важното световно познание в различни области.

Награда „Избор на редакцията“ – Ирена Мицковска. Избрахме за нея т.нар. „женски комплект“: „Жената – желана и желаеща“, „Разказвачки на истории“ и „Жените и техният пол“. Откъс от топлите думи на г-жа Мицковска: Любимият Едуард де Боно и „Щастието като цел“- това е моята КИБЕА на нощното шкафче.

Вече над двадесет и пет години съм начален учител. Работата с малките ученици е не само моя професия, а и мой път на израстване и уроци. След всичките тези изминали години се уморих от дебели книги  със задължителни за заучаване методи, похвати и прийоми на преподаване, които не скъсяват пътя към детето; от подмяна на термини, които сменят думите, но не променят работата; от привнесени лозунги за креативност, които убиват творчеството; от проекти за подкрепа, които подкрепят чиновничеството и бумащината, но не и децата…

В „моята педагогика“ остана един метод на преподаване и той се нарича „обич“ – към децата и към работата. Защото обичта включва безусловна отдаденост и доверие; безусловна подкрепа; желание за лично израстване, за да бъдеш полезен; умение да дадеш простор за развитие на другия; да не налагаш своето виждане, а да подкрепяш в търсенето на свой път; искрена радост от малките или големи стъпки на напредъка…

Ето защо във философията на Едуард де Боно открих една семпла, но работеща педагогика, дидактика и методология в едно. Както самият той казва в „Щастието като цел“: „Това е сдържана религия, основаваща се на хумора и доброто настроение. Вместо да отрича Аза, тя цели да го насърчи и поставя ударението върху самоуважението. Понеже на разчита на абсолютни истини, тя е в състояние да превърне в бог човешкия ум.“

Вярвам в силата на и на шестте мислещи шапки, и на латералното мислене, и на щастието като цел. Те са надеждна почва, в която да засадим семенцата на любознателността, въображението и будния ум, на творчеството и порива да създаваш, на умението да гледаш на света с широко отворени очи.

И на финала: На четенето [на Камино] в Тетевен в края на 2018 помолих автора Тихомир Иванов за автограф и му казах, че самата аз планирам Камино през 2019... Така още една Ваша книга стана знакова за мен, защото аз приех тази среща за добър знак, че ще сбъдна мечтата си. Което и стана – около 300 км от Асторга до Сантяго.

Награда „Избор на редакцията“ – Илия Митков. Заради интереса на г-н Митков към литературата за саморазвитие избрахме за него комбинацията от „Магическият път на интуицията. Силата на изречената дума“ на Флорънс Сковъл Шин, „Емоционална алхимия“ на д-р Тара Бенет-Голман и „Тишината в ерата на шума“ на Ерлинг Каге. Ето думите на наградения: Една от най-вдъхновяващите и невероятно мотивиращи книги, която кара човек да погледне навътре в себе си и да извади скритите си заложби и да се докосне до Висшият интелект и Бог. Препоръчвам горещо на всеки, който иска да се намери и преоткрие вътрешните сили в себе си. В нея човек може да намери много техники за справяне с живота с усмивка и увереност. Толкова много я харесах, че я купих 5 пъти и я подарих на най- близките ми хора.

Книгата е ,,Силата на положителното мислене“, автор:  Норман Винсънт Пийл.

Третото, последно теглене на награди за играта „КИБЕА на нощното ми шкафче“ предстои в края на септември. Четете, пишете, снимайте се, изпращайте на igra@kibea.net. Знаете, че ще дадем повече, отколкото сме обещали.

Към новината

На снимките долу: Ирена Мицковска с любимите си книги, Вили Иванова с трите (по-рано) книги от поредицата „Изкуството да бъдеш бог“

Още от Интересни факти

Великото приключение на малкото китче Съни в чудесна книга. И две (засега) изложби

Предстоят премиера и две арт ателиета в София

Симпатична наситеносиня, образователна и поучителна е двуезичната детска книжка Великото приключение на малкото китче Съни . Излезе на български и...

Коронавирусът: по-добрите новини

Бягайте далече от паниката и страховете и не чакайте ваксина или лекарство! Здравето е лична отговорност

Д-р Рюдигер Далке ( Peace Food. Миротворна храна , Болестта като път , 4-те страни на медала и др.) ни предостави текстове от блога си с препоръката да...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА