Езотерична физика

Нова и неочаквана реалност

Езотерична физика

През септември 1991 г. заедно с група приятели, с които споделях интереса към езотериката, за пръв път посетих общността Даманхур. Твърдеше се, че там се правели проучвания в областта на паранормалното.

На една от сергиите на тяхното пазарче открих малки брошурки, на които се четеше надписът „С ОБЕРТО“. Обясниха ми, че това са транскрибираните изказвания от конференциите на Оберто Аирауди, основателя на общността Даманхур, на различни теми, често от езотерично естество. Привлече ме една от тях със заглавие „Реално и квазиреално“ и си я купих.

Когато се прибрах вкъщи, се зачетох и постепенно, с напредването на страниците ме обзе много странно усещане: на рационално ниво почти нищо не разбирах от прочетеното, тъй като езикът беше високоспециализиран; очевидно текстът беше част от по-широк контекст и се налагаше да се започне от самото начало, от основите на материята, разглеждана от Оберто Аирауди по време на неговите конференции. И въпреки това друга част от мен чувстваше този език близък, сякаш вече бях чувал тези идеи, които на емоционално ниво ми звучаха ясно – като че бях намерил онова, което търсех, макар и да не разбирах какво точно чета.

Две години по-късно, след като прочетох известен брой от тези „С ОБЕРТО“, за пръв път присъствах на една от онези вечери с Оберто Аирауди – в една театрална заличка, която едва побираше присъстващите. Повечето от тях бяха членове на общността Даманхур, което ме караше да се чувствам не съвсем на място, бях и доста стеснителен. По едно време лекцията започна и аз напълно се стъписах, щом си дадох сметка, че се говори за пътуване във времето.

Не ми беше нужно много време след това, за да разбера, че тук се обсъжда нещо, към което съм се стремил през последните години. След дълго и безплодно търсене пред мен се отваряше напълно нова и неочаквана реалност. Оттогава насетне присъствах на всички конференции и курсове, водени от Оберто Аирауди, а през 1995 г. влязох и аз в общността, очарован от възможността да дам нова посока на живота си, отговаряща на желанието ми за учение и познание.

„Езотерична физика“, както беше определена поредицата, предложена от Оберто и представена на конференциите, стана основополагаща тема на моите търсения, истинска страст до такава степен, че две години по-късно, следвайки съвета на самия Оберто, започнах сам да изнасям лекции по темата. Когато преодолях първоначалната си срамежливост, разбрах, че това за мен е мисия и оттогава следвам този път.

Днес съм част от групата теоретици в Даманхур – няколко души, споделящи необходимостта да разтълкуват и задълбочат учението на Оберто и да го предадат на другите.

И така, след 13 години работа и учене, ето събрани в книга основните елементи на езотеричната физика според моето виждане, което е само една от многото възможни гледни точки. В текста се редуват теоретични части, свързани с основите на Даманхурската философия, с практически, илюстриращи приложенията на познанието. Има и историческа част, която дава възможност да се постави дейността на Даманхурската школа в по-широк общочовешки контекст. Смятам тази част за много важна, тъй като за пръв път толкова сложна материя се предлага с намерението и стремежа да бъде разбрана и от незапознатите с нея.

Приятно четене                                                     Поръчай

Още от Откъси от книги

Гал Сасон. „Астрологична прогноза – 2022: Жертва в името на любовта“. Предговор

Откъс в аванс

Запретнете ръкави и се пригответе за бурното трето десетилетие на XXI век! 20-те години на миналото столетие, с корени в пандемията от испански грип, ни донесоха джаза, киното,...

Гал Сасон за огнените знаци Овен, Лъв и Стрелец през 2022-ра

Из „Астрологична прогноза – 2022: Жертва в името на любовта“* (откъс в аванс)

ОВЕН: Аз съм

Моето племе

Братя и сестри Овни, през 2022-ра продължавате да опознавате своето племе, общност и клан. Тази година е изцяло свързана с хората, които...

Гал Сасон за въздушните знаци Близнаци, Везни и Водолей през 2022-ра

Из „Астрологична прогноза – 2022: Жертва в името на любовта“* (откъс в аванс)

БЛИЗНАЦИ: Аз мисля

Моята философия и верую

Близнаци, вие препускате на гърба на Дракона от юни 2020-а и ние сме ви...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА