Акция „Дари книга, подари любов“–2023: Равносметка и благодарности

Акция „Дари книга, подари любов“–2023: Равносметка и благодарности

Скъпи приятели – настоящи и бъдещи книгодарители,

Качествено различна се оказа 6-ата книгодарителска акция „Дари книга, подари любов“. Ще я запомним с няколко ободряващи акцента:

Включиха се повече хора.

Дариха се наистина качествени книги.

Идеята прегърнаха впечатляващо много млади дарители, част от тях самоорганизирано. Специална благодарност на Анна Кошничарова, Рози Арнаудова и Ниа Новоселски, ученички в Американския колеж (София).

Радостно е, че благодарение на личната инициатива Акция–23 се превърна във верижна реакция. Пионери тук са столичното Народно читалище „Н. Хайтов“ и Филиал Студентски на Столична библиотека, които отделиха от собствените си ресурси за нуждите на колеги от страната. Отделно благодарим на издателство „Фют“, което е винаги насреща за смислени и на ползу роду инициативи!

Човешкият фактор засрами организационния. Инак казано, хората сами свършиха работата, без да чакат на структури, които би трябвало да са заинтересувани от акцията по подразбиране. Мнозина занесоха лично даренията си на място, споделят с признателност от читалище „Фар–1930“ в с. Паволче, столичното „Н. Хайтов“ и „Напредък–1870“, гр. Лясковец.

Самоучастието на КИБЕА в акцията. Освен че винаги добавяме сериозна квота свои книги към вашите дарения, тази година обещахме приходите от продажбите на книгата „Аз съм Ней“ с автор Хакан Менгюч за нуждите на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Закръглихме сумата и я изпращаме с пожеланието „доброто да открие“ хората в беда по-бързо, каквото е и посланието на суфисткия текст.

Скъпи приятели, книгите ви, разпределени поравно, но и с внимание към желанията на рецепиентите отпътуваха за читалища и библиотеки в цялата страна. Предварителният им списък обаче се разшири още първия ден в отговор на две оперативно и аргументирано подадени заявки от Борислав Маринов, активист-доброволец към Училищната библиотека на СУ „Васил Левски“ в Севлиево, и Мария Божковска от Народно читалище „Фар 1930“ в с. Паволче.

Кибейци благодарим още веднъж на всички, които прегърнаха за шести път кампанията „Дари книга, подари любов“!  Надяваме се, че ще продължите да подкрепяте инициатива, която има право на живот и казва много за всички, които работим рамо до рамо за разрастването ѝ!

По-долу виждате малка част от снимките къде и как се озоваха даренията ви (галерията се актуализира своевременно).