10-дневка на осъзнатостта:–40% за 10 книги с фокус върху контрола на вниманието

Практиките за осъзнатост правят живота ни пълнокръвен, по-лесен, понякога просто поносим

10-дневка на осъзнатостта:–40% за 10 книги с фокус върху контрола на вниманието

Темата за осъзнатостта (mindfulness) е във фокуса на септемврийската ни кампания 10 дни –40% за 10 книги.

Умението да присъстваме тук и сега не е за превръщането ни в свръхчовеци. Целта е много по-простичка: държим съзнанието си отворено и сетивата изострени, за да не пропуснем важна подробност, случка, събитие; дребните неща, важните неща. В този смисъл осъзнатостта се декомпозира също на усещанията за допир, вкус, миризми, чувства, звуци и пр.

На един дъх разстояние е навикът да контролираме вниманието си и да укротим изтощителната бъбривост на ума, заради която поне 40% от времето си сме на автопилот. Овладеем ли универсални инструменти за присъстване (например чрез дишане или медитация) – а това зависи само от нас, тревожността спада, а ефективността расте; отношенията – лични и професионални се подобряват и пр.

12 септември – Световният ден на осъзнатостта (World Mindfulness Day), е добър повод да се изпробват техники за трениране на вниманието, което е сърцевината на майндфулнес. Припомняме ви уъркшопа на живия класик Джон Кабат-Зин специално за българските читатели по повод публикуването на 4-те му книги от КИБЕА. Кабат-Зин е създател на програмата MBSR (Намаляване на стреса чрез осъзнатост), на Клиниката за намаляване на стреса и на Центъра за осъзнатост в медицината, здравеопазването и обществото в Медицинския факултет на Масачузетския университет; почетен професор по медицина; сладкодумен лектор и просто приятен за гледане и слушане човек.  

Ето и 10-те заглавия от кибейския пакет, осветляващи от различен ъгъл осъзнатостта и съзнанието. Те са с 40% по-достъпни в периода 11–20 септември: