Факти за кръговете в житните поля

Факти за кръговете в житните поля
 • Наричат се „житни кръгове“, защото първите (а и повечето) изображения са под формата на кръг и като правило се появяват в житни ниви. Срещат се, макар и много по-рядко, на други места: в картофени насаждения, около дървета и т.н.Вече съществува наука „Цереология“ (от англ. cereal – житни растения), която се занимава с произхода, технологията на възникване и тълкуването на пиктограмите.
   
 • Първите писмени сведения за житни кръгове са от далечната 1678 г., а първите известни към момента очевидци наблюдават явлението в Англия през 1972 г., когато забелязват как на 40 м от тях част от класовете полягат ветрилообразно, образувайки точен кръг. Обикновено явлението възниква за около 20 секунди и се съпровожда от скърцащи звуци. Други очевидци виждат червени кълбета, спускащи се от небето; ярки бели лъчи; ослепителни „колони“ и т.н.
   
 • Появявали са се в около 40 страни, но статистически девет от десет са на територията на Англия. Като причина се сочат древните каменни кръгове край селището Ейвбъри (два кръга с еднакъв размер, вписани в голяма окръжност, очертана от 100 тежки скали), в близост до които се появяват пиктограмите.
   
 • Изображенията са различни по вид (необичайни и сложни съчетания на форми от Евклидовата геометрия, животински и растителни символи, физични принципи, дори математически уравнения и закодирано числото Пи и мн. др.),като класовете неизменно остават цели, но полегнали настрани и завити.
   
 • Общото в оформянето на кръговете: Класовете са завити под формата на спирала, в която са заложени логаритмичните пропорции от числата на Фибоначи или златната пропорция. Дъното на фигурата може да се „разслоява“ до пет нива, като житото от всеки слой е полегнало в посока, обратна на съседните слоеве. В центъра на пиктограмите може да има един-единствен изправен клас, но в общия случай центърът е обозначен от сноп незасегнати класове.
   
 • Съществуват различни тълкувания, но повечето се обединяват от идеята, че пиктограмите са послания от по-висш разум, които човечеството трябва да разчете, тъй като засягат пряко неговото развитие и оцеляване.
   
 • Последици/аномалии на мястото на пиктограмите: Учените откриват данни за повишено инфрачервено излъчване във и извън фигурите, концентрично разположени магнитни следи, продукти от разпада на радиоактивни изотопи. Когато човек застане на такова място, мозъкът му се настройва на гама-вълни, пораждащи усещането за благополучие. Животните обаче избягват местата, на които се появяват пиктограмите, още преди възникването им. Треморът на болни от паркинсон изчезва. Батериите на уредите светкавично се изтощават, компасите не функционират. Радиацията надхвърля трикратно нормата.
   
 • Промени в самите класове: Наблюдава се още трансформация на зародишите и на ниво клетъчна структура, но въпреки товарастенията се развиват „в ускорен режим“, извличайки по-активно нитрати от почвата. В сравнение с имитациите на житни кръгове, дело на човешка ръка, в оригиналните класовете са плавно извити, а в частта под прегъвката се появяват издутини – като че ли стъблото се раздува силно и се пуква.Изследователите смятат, че растенията са били нагрети отвътре за кратко, което ги е направило по-гъвкави и е позволило да се прегънат и фиксират почти под прав ъгъл. Човечеството не познава подобни технологии.

Още от Интересни факти

Кой и с какво спечели наградите от второ теглене на победители в играта „КИБЕА на...

Изтеглихме втората група късметлии, остава още един шанс

Първа награда – ваучер за книги на стойност 200 лв. – Роберт Джераси . С прочувственото си есе за разтърсващия роман „Магията“ г-н Джераси беше сигурен...

Великото приключение на малкото китче Съни в чудесна книга. И две (засега) изложби

Предстоят премиера и две арт ателиета в София

Симпатична наситеносиня, образователна и поучителна е двуезичната детска книжка Великото приключение на малкото китче Съни . Излезе на български и...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА