Аюрведа и хормоналното здраве

Аюрведа и хормоналното здраве

Стефка Реджилъс практикува йога и аюрведа от 15-годишна възраст. Образованието си като инструктор по йога и аюрведичен консултант получава в реномираната Школа по йога и аюрведа „Крипалу“, щат Масачусетс, и с д-р Васант Лад и д-р Клаудия Уелч в Аюрведичния институт, щат Ню Мексико. Води лекции и практически сесии за запознаване с принципите на аюрведа, аюрведично готвене, поддържане на личен и хормонален баланс чрез йога и начин на живот. Консултант-редактор е на българското издание на книгата „Баланс на хормоните, баланс в живота“, на д-р Клаудия Уелч.

Как реши да се занимаваш с аюрведа и йога?

Йога започнах да практикувам на 15 г., след като случайно попаднах на книгата „Хата йога за всички“. Тогава нямаше учители в България. Истински се запалих по йога, когато се включих в школа в Лондон през 2001 г., а оттам любопитството ме заведе към центъра Крипалу* в щата Масачусетс. В Крипалу осъзнах колко интересен е светът на аюрведа и как йога се вмества в него, как двете науки взаимно се допълват и помагат.

Какво са хормоните в нашите тела?

Хормоните са вечните пазители на психичния и физическия ни баланс. Те се секретират в дадена част на организма и като пренасят сигнали до друга част на организма, оказват необходимото влияние за постигане или възстановяване на равновесието й към момента. Това може да бъде сигнал за ускоряване на пулса, за преработване на хранителни вещества, за изграждане на нова тъкан….

Какъв е най-ценният урок, който си научила от Клаудия Уелч?

Имам късмета да общувам с Клаудия и като учител, и като приятел. Тя е страхотен човек, който живее според това, което е проумяла за хормоните. И за мен самата най-ценният урок е необходимостта ежедневно да следим нивата на стрес, на който се излагаме, независимо от къде идва той – отвън или изцяло отвътре. В това се включват някои грижи за намаляване вредите от стреса си – например дихателни практики, съобразено хранене, лягане навреме….

Коя е личната ти кауза?

Дълбоко вярвам в ценността на аюрведа като наука. Следя с огромен интерес научните открития, които потвърждават разбиранията на аюрведа за нашия организъм. В България интересът към аюрведа расте, търсенето на добри книги и източници също. За мен е истинско удоволствие да съм част от процеса на обогатяване на познанията на хората.

*Директор на Института за необикновен живот в Крипалу е Стивън Коуп, специалист по йога, преподавател и изследовател на връзката между източните съзерцателни традиции и западната философия и психология. Автор е на книгата „Великото дело на живота ти“ (КИБЕА, 2015), в която описва процеса на отключване на уникалната възможност, заложена във всяка човешка душа. 

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА