Единствено тялото може да излекува себе си. Но ние трябва да му помагаме

Единствено тялото може да излекува себе си. Но ние трябва да му помагаме

Барбара Рен е световноизвестен натуропат, хомеопат и водещ специалист по нутрициология и здравословно хранене, с повече от четиридесет години опит в областта на холистичната медицина. Като основател и директор на Института по нутрициология в Лондон „The College of Natural Nutrition“ е обучила признати специалисти с трансформиращи идеи, помогнали на хиляди хора да променят качеството на живота си. Тя поставя акцент върху обучението на пациентите си, за да им помогне да разберат състоянието си. Учи ги как да поемат контрол над собствения си лечебен процес. Нейният метод успешно повлиява и тежки заболявания като аутизъм, хранителни разстройства (анорексия и булимия), заболявания на щитовидната жлеза, шизофрения и много други. Днес Барбара Рен преподава, изнася лекции по целия свят и учи хората да прилагат различен подход към собственото си здраве чрез природосъобразно хранене и специални лечебни техники.

Барбара Рен е автор на книгите „Клетъчно пробуждане“ и „Завръщане към светлината“, издадени на български език от ИК КИБЕА.

Как възникват болестите на клетъчно ниво и как да се освободим от тях?

Всяко едно заболяване възниква и се проявява на клетъчно ниво. Един от първите признаци за настъпването на болестен процес е дехидратирането на организма. Когато организмът се обезводни, тялото преминава към състояние на повишена бдителност, което наричаме сигнал за дехидратация. Чрез въздействие върху черния дроб тялото повишава производството на холестерол и го транспортира до обезводнените клетки, за да предотврати по-нататъшната загуба на вода.

Пропускливостта на клетъчната мембрана намалява, в резултат на което се нарушава нормалното движение на четирите електролита натрий, калций, калий и магнезий навътре и навън от клетката. Последното от своя страна води до промяна на заряда в клетката. По този начин ние губим и способността си да задържаме електронни облаци и всички послания, които получаваме чрез светлината – от Вселената. Не сме в хармония – първото проявление на болестния процес. Колкото по-дълбоко е нивото на дехидратация, толкова по-дълбока и сериозна е болестта.

Първото нещо, което трябва да направим, е да изключим сигнала за дехидратацията. Така болестта не може да навлезе по-навътре в тялото и ще спадне нивото на страха, който е пряко следствие от обезводняването. Важно е да започнем да ребалансираме Ph в организма чрез повече алкални храни, като същевременно трябва да мислим какво ще стане с киселинността, която ще бъде освободена. Тук от критична важност са техниките, които използваме, тъй като следва да сме сигурни, че пътищата за елиминация са напълно отворени.
След като сме хидратирали организма, е важно да видим какво става с телесната температура, да подпомогнем ендокринната и централната нервна система. Колкото по-хидратиран е организмът, толкова по-пълноценно можем да използваме светлината и сме по-дълбоко свързани с всички природни ритми и самите себе си.

Как да изведем токсините от тялото?

Tялото има установен процес на детоксикация и всички етапи на този процес трябва да функционират добре, за да се възстанови и поддържа здравето.

В здравото тяло токсините се освобождават по следния път. Токсичността се освобождава на клетъчно ниво в лимфната система (някои токсини напускат лимфата и се излъчват от тялото през кожата и белите дробове). След това токсичната лимфа се просмуква в кръвта. Кръвта преминава през черния дроб и той филтрира токсините. Черният дроб екскретира токсичната жлъчка в червата. Чрез червата токсините се изхвърлят от тялото. Ако детоксикацията е нарушена, токсичността може да бъде блокирана на някои от горните етапи. Така например освободените от клетките токсини могат да останат твърде дълго в лимфата, в резултат на което тялото ще започне да проявява признаци на болест като подути лимфни възли или възпалено гърло. То би могло да повиши температурата си, за да разреди лимфата и да я раздвижи. В този случай процесът може да се подпомогне с определени техники. Една от тях е сухият четков масаж.

Ако черният дроб се претовари с токсини, те ще се върнат в кръвта, а ако червата са лениви, цялата „пречиствателна система“ спира. За да успее черният дроб да освободи токсичната жлъчка в червата, те трябва да работят ефективно. Ако на черния дроб му е трудно да пречиства кръвта, нивото на нейната токсичност ще се покачи, в резултат на което кръвоносната система ще се мъчи да пречисти ефективно лимфата. В случай че процесите не протекат „по план“, клетката ще има проблеми с освобождаването на токсините в лимфната система и това ще доведе до клетъчна конгестия. В такива случаи е важно да се използват техники за подпомагане и укрепване на черния дроб, като по този начин се подобри неговата ефикасност в процеса на детоксикация.

Барбара, би ли дала насоки как да хидратираме тялото и да поддържаме алкално- киселинното равновесие?

Когато имаме хроничен проблем, е важно да започнем много внимателно, за да не предизвикаме допълнителен стрес в организма и така болестта да проникне още по-надълбоко. Човекът ще разполага с малко свободна енергия, а за да постигнем изцеление, трябва да освободим енергия, защото единствено тялото може да излекува себе си. Дебелото черво е първият орган, който усеща и реагира на сигнала за обезводняване.

Най-напред следва да изключим сигнала за дехидратация механично чрез хранене и течности и постепенно балансиране на Ph в организма. Така ще попречим на болестта да проникне по-надълбоко и ще намалим нивото на страха при дадения човек. За да се избавим от токсичността, трябва внимателно да укрепим пътищата на елиминация в тялото. Много е важно да се постигне синхрон между прилива и отлива на токсини в тялото, така че скоростта на освобождаването им от клетката да съвпада със скоростта на елиминирането им от тялото. Не бива да изтегляме токсините от едно място в тялото и да ги складираме в друго. Това може да излекува някои симптоми, но всъщност ще създаде нова болест. Този процес може да се постигне с определени техники.

Следващата стъпка е да възстановим централната нервна система – мястото, където почива страхът, и да балансираме ендокринната система. Температурата също е много важна за баланса и благополучието ни. В сравнение с преди днес нараства броят на хората, които стават физически и емоционално по-студени и отчуждени. Този тип хора имат проблеми с усвояването на есенциалните мастни киселини, които играят фундаментална роля за правилното функциониране на ЦНС и ендокринната система. ЕМК играят ключова роля и в поддържане еластичността на клетъчната мембрана. Ако ние не ги усвояваме, губим и способността си да създаваме светлина.

Да не забравяме и минералите, които играят важна роля във всички аспекти на човешката биохимия и липсата на определени минерали може да окаже драматично въздействие върху здравето.

Как тялото задържа и създава светлината, за която пишеш?

За да може тялото да задържа и създава светлина, е важно да разгледаме клетката по-внимателно. Тя трябва да бъде с правилен електричен заряд. Причината е, че когато поемаме незаменимите мастни киселини Омега-3 и Омега-6, те имат потенциала да създават много електронни облаци, а електроните приемат фотоните светлина, които носят посланието на Вселената.

Когато условията в епруветката (ако наречем така условно тялото) са подходящи, незаменимите мастни киселини се разграждат и усвояват бързо и ефикасно и създават електронни облаци. Тези облаци се състоят от отрицателно заредени субатомни частици. За да могат те да бъдат привлечени към външната страна на клетъчната мембрана, зарядът от външната страна трябва да бъде силно положителен в края на всеки 24-часов цикъл. Облаците трябва да се задържат около клетъчната мембрана, защото, ако се отдалечат, няма да имат необходимото въздействие и посланията, които се извличат чрез фотоните, няма да проникнат в клетката. И така, за да се свържем със собствената си вътрешна мъдрост, трябва да работим върху условията в епруветката. Ядрото трябва да бъде със силен положителен заряд, вътрешността на клетъчната мембрана да има силен отрицателен заряд, а външната й страна – силен положителен заряд. Поради тази причина потенциалът на клетъчната мембрана е толкова жизненоважен. Колкото по-големи са електронните облаци, толкова повече светлина носи и излъчва човек.

Най-висшият ни орган, мозъкът, притежава най-голям потенциал да задържа светлина в сравнение с всички останали части на тялото. Есенциални мастни киселини има и в други части на тялото, но най-голямата концентрация е в мозъка.

Така че, за да бъде тялото ни здраво, се налага да използваме редица техники, част от които добре познати от древността. И това следва да се прави методично и последователно.

 

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Книги от автора

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА