Мисията възможна: Човек е здрав, когато съчетава традиционната медицина с природолечение

Мисията възможна: Човек е здрав, когато съчетава традиционната медицина с природолечение

Д-р Димитър Пашкулев е завършил медицина, паралелно с което се е занимавал също с неконвенционални методи за здраве и усъвършенстване. От началото на 90-години на миналия век съставя цялостни природолечебни програми. В тях се включват индивидуално подходящи и домашно изпълними елементи от диетологията и хранителните добавки, фитотерапията, хомеопатията и подобни на нея методи (като на д-р Бах и Шуслер), достъпни физикални и  психорегулиращи техники и др.

Каква е разликата между природолечителя и лекаря и какво е предимството да си и двете?

Ако изключим редките случаи на перфектно самообразоване, при лечителя има значителни пропуски в цялостното медицинско познание. Той може да има значителни постижения в някои по-тесни сфери, където е натрупал полезен опит, но понякога прави сериозни грешки, когато излезе извън тях. Лекарят има по-системно образование, но и той не може да има опит във всички клонове, а и често подценява природните фактори за предпазване и лекуване. Това води до лоши последици в дългосрочен план, тъй като временното премахване на признаците, в което е резултатна конвенционалната медицина, не допринася за цялостното укрепване на организма. Лекарят-природолечител би следвало да съчетава положителните страни на медицинското образование и на натуропатичния опит, а това носи очевидни предимства, стига той наистина да е овладял съответните области.

Какво означава човек да е в добра форма и какъв е пътят към оптималното здраве?

Човек има нужда от физическо здраве, добра умствена форма, хармонични взаимоотношения и по-висока цел в живота си. Така телесното, психичното, социалното и духовното измерение се допълват и подпомагат взаимно. Лесен път към това интегрално развитие няма, но ако на него посвещаваме дори 1/4 от времето, което обичайно се отделя за бизнес и развлечения, ще постигнем бърз напредък. Естествено, отделеното време следва да се запълва от адекватни мероприятия за здраве и усъвършенстване, необходими са и съответните знания. За тях помагат качествените книги и специалистите-консултанти.

Какво място имат добавките, например магнезият, в нашето ежедневие?

В днешно време сниженото качество на храните, в съчетание с повишените загуби на някои съставки (поради стресовия и натровен начин на живот, който преобладава) прави популярни редица добавки. Да ги подценяваме е грешка, но е грешка и прекаленото да се уповаваме на тях. Необходимо е те да бъдат правилно индивидуално подбрани и дозирани и да не заместват, а да засилват действието на правилното хранене и начина на живот като цяло. Магнезият е е завоювал заслужено популярност, тъй като често пъти е дефицитен и заедно с това – изключително важен за целия организъм минерал. Възможността той да бъде прилаган и външно, и вътрешно разширява неговия спектър на действие.

Каква е личната Ви кауза?

Да допринеса за здравето, дееспособността, хармоничните отношения и осмислянето на живота като цяло – естествените човешки приоритети, които често остават на заден план в съвременната цивилизация. За реализирането им, фундаменталното значение на медицината, екологията и психологията се допълва и от редица други области на познанието и опита, от които също така се интересувам. 

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА