За ползите от веганското хранене: Опазването на околната среда започва от трапезата

За ползите от веганското хранене: Опазването на околната среда започва от трапезата

Веселин Станков. На 35 години. От София. Завършил е екология в СУ. Женен отскоро. Професионален път – експерт към БДЗП (Българско дружество за защита на птиците), изпълнителен директор на Асоциацията на био търговците, съдружник във веган ресторант. Понастоящем лектор-консултант в клиниката на д-р Емилова. Веселин Станков консултира книгата на Виктория Бутенко „Революцията на зеленото смути“.

Как и защо реши да промениш храненето си и какъв беше пътят ти до веганството?

Реших да го променя по морални причини, когато през 2007 година гледах документалния филм „Земляни“. Тогава станах вегетарианец. Две години по-късно преминах изцяло към веганското хранене.

Какви са ползите от този вид хранене?

Неизброимо много. В личен план – по-добро здраве, високи нива на енергия през цялото време, спокойствие. За околната среда – това е най-лесният начин човек да направи нещо за подобряване на ситуацията на нашата планета. Опазването на околната среда започва от трапезата.

Какъв е най-лесният начин да използваме ядливи зелени растения в менюто си и как да ги разпознаваме?

Най-лесният начин е да отделим няколко часа за разходки в чисти места сред природата веднъж седмично. Разпознаването става бавно и с необходимото уважение към сериозността на начинанието. Помагат много наставления от по-опитен в областта, видеоматериали и книги по темата.

Какво и кой те вдъхновява?

Спортисти като Франк Медрано, Брендън Брейзър, Тим Ван Орден, Патрик Бабумян, Харли Джонстоун; лекари и учени като Нийл Бернар, Джон Макдугъл, Т. Колин Кембъл; практици като семейството на Виктория Бутенко.

Каква е твоята лична кауза?

Не бих я нарекъл лична. Правя каквото мога за осъществяването на симбиоза между нас хората като популация и заобикалящата ни среда. Смятам, че това е кауза, която засяга всеки днес. Отделен е въпросът колко хора я пренебрегват.

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА