„Път към върха“ на Гари Скот: Не четете тази книга, ако обичате зоната си на комфорт

„Път към върха“ на Гари Скот: Не четете тази книга, ако обичате зоната си на комфорт

 

Книгата е написана, за да помогне на хората с дезориентация в мотивацията. Гари Скот е професионален алпийски водач, рекордьор по скоростно изкачване на връх Маккинли (сега Денали) – първенеца на Северна Америка; признат авторитет в екстремното скално катерене с над 20-годишен опит в алпинизма. Следователно, когато говори за върхове, Гари Скот знае какво прави и казва. 

Предназначението на книгата е  да служи като наръчник за самопознание и саморазвитие, с ударение върху поставянето и постигането на цели. За разлика от кабинетните бестселъри по темата тук  всеки един съвет и препоръка са изпитани в реални, често погранични ситуации „на живот и смърт“.  Просто и достъпно поднесени, те самите далеч не са авторски прозрения или находки, още по-малко „тайни пътеки към вашия личен Еверест“. Ще намерите всички до една в дебелите буквари по бизнес развитие, мениджмънт и лидерство, управление и развитие на човешкия капитал, в литературата за самоусъвършенстване, мотивация и т.н. Разликата е в контекста, в източника на познанието, в кръстосването на „ученето чрез правене“ с психологията на развитието.

Път към върха на Гари Скот очевидно е от случаите, когато и метафорите трябва да се възприемат буквално.

Дарина Цветкова

Към книгата                 

Из книгата

Екстремните преживявания дават екстремни уроци. Природата е безжалостен учител, а най-високите върхове на света са класните стаи с най-сурови условия.

Когато определите своите стандарти за успех и започнете да се стремите към тях, неизменно ще осъзнаете, че това, което научавате и в което се превръщате, докато преследвате целите си, е по-важно от тяхното постигане.

Житейският ни успех е резултат от множество малки ежедневни решения, които изведнъж разкриват смисъла на своята последователност и истинското си значение, когато целта ни е осъществена или мечтата – сбъдната. Следвайте сърцето си и обличайте мечтите си в действия. Задайте си следния въпрос: Ако мога днес да захвърля абсолютно всичко и ако вече не съм ограничаван от време, средства и възможности, какво най-много бих искал да направя?... Помнете, че трябва да слушате единствено вътрешния си глас. Не съобразявайте желанията си с други хора или с реакцията им спрямо вашите намерения. …За да откриете източника на истинското си вдъхновение и мотивация, е нужно да се вслушате в сърцето си, а това е строго индивидуален процес. Бъдете внимателни и се пазете от стремежи, чиято единствена цел е да ви донесе възхищението на околните или от такива, които са породени от ревност и завист.

Да изкачиш Еверест означава да достигнеш най-високата точка на Земята и да знаеш, че никой друг не може да стигне по-високо, разчитайки само на собствените си сили и възможности.

Всъщност никой от нас не може да покори планината; тя може да ни позволи, ако заслужаваме, да застанем за миг на върха й.

Добре е да съобразявате размера и мащаба на предизвикателствата пред себе си с опита, който сте добили до момента. Колкото повече усилия инвестирате в подготовката за покоряването на върха пред вас, толкова по-уверени ще бъдете и ще допускате по-малко грешки, което на свой ред ще ви води по естествен начин все по-нагоре. С всяко новопридобито умение вашият потенциал нараства… Не забравяйте: няма пряк път към успеха.

За да опростите и улесните живота си, отделете време и пробвайте да се освободите от излишните притежания. Това включва купчините хартии, непотребните проекти и вещите от типа „може да ми потрябва някога“. … Непотребното имущество запълва както физическото пространство около вас, така и пространството в съзнанието ви. То ви бави и разсейва, пречи ви да сбъднете истинските си желания.

Важно е, когато поемате рискове с дадено начинание, да бъдете водени от здрав разум и да преценявате рисковете според ценността на крайния резултат. Лесно бихте си навлекли неприятности, ако амбициите ви надвишават уменията и опита ви. За да търсите границите на своите възможности, необходимо е добре да ги познавате. … Животът на всеки човек се превръща във вълнуващо пътешествие, ако той събере кураж да напусне зоната си на комфорт и да опита нещо ново.

#EverestKibea

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА