„Път към върха“ на Гари Скот: Не четете тази книга, ако обичате зоната си на комфорт

„Път към върха“ на Гари Скот: Не четете тази книга, ако обичате зоната си на комфорт

 

Книгата е написана, за да помогне на хората с дезориентация в мотивацията. Гари Скот е професионален алпийски водач, рекордьор по скоростно изкачване на връх Маккинли (сега Денали) – първенеца на Северна Америка; признат авторитет в екстремното скално катерене с над 20-годишен опит в алпинизма. Следователно, когато говори за върхове, Гари Скот знае какво прави и казва. 

Предназначението на книгата е  да служи като наръчник за самопознание и саморазвитие, с ударение върху поставянето и постигането на цели. За разлика от кабинетните бестселъри по темата тук  всеки един съвет и препоръка са изпитани в реални, често погранични ситуации „на живот и смърт“.  Просто и достъпно поднесени, те самите далеч не са авторски прозрения или находки, още по-малко „тайни пътеки към вашия личен Еверест“. Ще намерите всички до една в дебелите буквари по бизнес развитие, мениджмънт и лидерство, управление и развитие на човешкия капитал, в литературата за самоусъвършенстване, мотивация и т.н. Разликата е в контекста, в източника на познанието, в кръстосването на „ученето чрез правене“ с психологията на развитието.

Път към върха на Гари Скот очевидно е от случаите, когато и метафорите трябва да се възприемат буквално.

Дарина Цветкова

За книгата прочетете тук.                   

Из книгата

Екстремните преживявания дават екстремни уроци. Природата е безжалостен учител, а най-високите върхове на света са класните стаи с най-сурови условия.

Когато определите своите стандарти за успех и започнете да се стремите към тях, неизменно ще осъзнаете, че това, което научавате и в което се превръщате, докато преследвате целите си, е по-важно от тяхното постигане.

Житейският ни успех е резултат от множество малки ежедневни решения, които изведнъж разкриват смисъла на своята последователност и истинското си значение, когато целта ни е осъществена или мечтата – сбъдната. Следвайте сърцето си и обличайте мечтите си в действия. Задайте си следния въпрос: Ако мога днес да захвърля абсолютно всичко и ако вече не съм ограничаван от време, средства и възможности, какво най-много бих искал да направя?... Помнете, че трябва да слушате единствено вътрешния си глас. Не съобразявайте желанията си с други хора или с реакцията им спрямо вашите намерения. …За да откриете източника на истинското си вдъхновение и мотивация, е нужно да се вслушате в сърцето си, а това е строго индивидуален процес. Бъдете внимателни и се пазете от стремежи, чиято единствена цел е да ви донесе възхищението на околните или от такива, които са породени от ревност и завист.

Да изкачиш Еверест означава да достигнеш най-високата точка на Земята и да знаеш, че никой друг не може да стигне по-високо, разчитайки само на собствените си сили и възможности.

Всъщност никой от нас не може да покори планината; тя може да ни позволи, ако заслужаваме, да застанем за миг на върха й.

Добре е да съобразявате размера и мащаба на предизвикателствата пред себе си с опита, който сте добили до момента. Колкото повече усилия инвестирате в подготовката за покоряването на върха пред вас, толкова по-уверени ще бъдете и ще допускате по-малко грешки, което на свой ред ще ви води по естествен начин все по-нагоре. С всяко новопридобито умение вашият потенциал нараства… Не забравяйте: няма пряк път към успеха.

За да опростите и улесните живота си, отделете време и пробвайте да се освободите от излишните притежания. Това включва купчините хартии, непотребните проекти и вещите от типа „може да ми потрябва някога“. … Непотребното имущество запълва както физическото пространство около вас, така и пространството в съзнанието ви. То ви бави и разсейва, пречи ви да сбъднете истинските си желания.

Важно е, когато поемате рискове с дадено начинание, да бъдете водени от здрав разум и да преценявате рисковете според ценността на крайния резултат. Лесно бихте си навлекли неприятности, ако амбициите ви надвишават уменията и опита ви. За да търсите границите на своите възможности, необходимо е добре да ги познавате. … Животът на всеки човек се превръща във вълнуващо пътешествие, ако той събере кураж да напусне зоната си на комфорт и да опита нещо ново.

#EverestKibea

Още от Мнения за книги

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Идиотите били непобедими. Въпросът е какви сме ние, щом доброволно се тровим със стрес

Как хем да се справим с поредния невидим вредител (напомня ли ви нещо, с корона например), хем да се наслаждаваме на процеса

На портата ни потропа поредният невидим враг. Нещо трябва да се прави и организмите ни задействаха естествената реакция „Бий се или бягай“. Сега, няма къде да бягаме, стоим си...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА