За Петимата тибетци. Като задължително броим и Шестия, ако говорим за подмладяване

За Петимата тибетци. Като задължително броим и Шестия, ако говорим за подмладяване

 

Точно Петимата тибетци (като броим и Шестия) нямат нужда от реклама. Тъничката книжка, неизменно бестселър през последните десетилетия, е написана от дългогодишния учител по йога Кристофър Килам като инструкции и коментари към класиката на Питър Келдър „Древната тайна на извора на младостта“. Приносът е в допълнителните ценни коментари за специфичния начин на дишане, пропуснати в оригинала „погрешка или умишлено“ според Килам. Дишането, знайно е, наред с физическото усилие и въображението формира триумвирата на трансформацията в източните практики за постигане на здраве и хармония.

Самите Пет тибетски ритуала и инструкциите за тяхното правилно изпълняване могат да се намерят в издадените от КИБЕА книги: Петимата тибетци и Древната тайна на извора на младостта, Книга 1 и Книга 2.

Петимата тибетци е кодовото название на петте динамични упражнения за здраве, енергия и сила, наречени Пет древни тибетски ритуала. Достъпни са за всеки, който разполага с постелка и мерак да се чувства жив, с последователност и възможност ежедневно да им отделя по 20-ина минути.

Преди около осем десетилетия животворните практики и източник на вечна младост, до този момент интелектуална собственост на тибетските лами, напускат свещените хималайски селения и тръгват да завладяват света. Буквално, както сочи натрупаният доказателствен материал. Въпреки че не е религиозна практика и прилича просто на гимнастика, при редовно прилагане и включване на Шестия ритуал човек развива свръхвъзможности и навлиза в други, духовни измерения. Посредством Шестия ритуал сексуалната енергия се трансформира в жизнена сила. Тези, които нямаме подобни амбиции, се задоволяваме и с осезаемия прилив на енергия, чудесната физическа форма и странното усещане, че светът ни е по мярка.   

                                                                                   Дара Цветкова

 

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА