За Петимата тибетци. Като задължително броим и Шестия, ако говорим за подмладяване

За Петимата тибетци. Като задължително броим и Шестия, ако говорим за подмладяване

 

Точно Петимата тибетци (като броим и Шестия) нямат нужда от реклама. Тъничката книжка, неизменно бестселър през последните десетилетия, е написана от дългогодишния учител по йога Кристофър Килам като инструкции и коментари към класиката на Питър Келдър „Древната тайна на извора на младостта“. Приносът е в допълнителните ценни коментари за специфичния начин на дишане, пропуснати в оригинала „погрешка или умишлено“ според Килам. Дишането, знайно е, наред с физическото усилие и въображението формира триумвирата на трансформацията в източните практики за постигане на здраве и хармония.

Самите Пет тибетски ритуала и инструкциите за тяхното правилно изпълняване могат да се намерят в издадените от КИБЕА книги: Петимата тибетци и Древната тайна на извора на младостта, Книга 1 и Книга 2.

Петимата тибетци е кодовото название на петте динамични упражнения за здраве, енергия и сила, наречени Пет древни тибетски ритуала. Достъпни са за всеки, който разполага с постелка и мерак да се чувства жив, с последователност и възможност ежедневно да им отделя по 20-ина минути.

Преди около осем десетилетия животворните практики и източник на вечна младост, до този момент интелектуална собственост на тибетските лами, напускат свещените хималайски селения и тръгват да завладяват света. Буквално, както сочи натрупаният доказателствен материал. Въпреки че не е религиозна практика и прилича просто на гимнастика, при редовно прилагане и включване на Шестия ритуал човек развива свръхвъзможности и навлиза в други, духовни измерения. Посредством Шестия ритуал сексуалната енергия се трансформира в жизнена сила. Тези, които нямаме подобни амбиции, се задоволяваме и с осезаемия прилив на енергия, чудесната физическа форма и странното усещане, че светът ни е по мярка.   

                                                                                   Дара Цветкова

 

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА