За царицата на медитациите и ползите от нея. С езика на науката

За царицата на медитациите и ползите от нея. С езика на науката

 

Човек по-скоро ще си изкълчи езика, докато се опитва да произнесе трансцендентална медитация, отколкото да се убеди в преобразяващото й въздействие. Включително и малко неочаквано, с помощта на науката. И изобщо, подзаглавието на книгата „Трансцендентална медитация“ трябваше да бъде „Научни доказателства в полза на ТМ“.

Настоящото издание е преработена и осъвременена редакция на бестселъра, който излиза преди повече от 40 години. Всъщност, отбелязва авторът Джак Форем, това си е отделна книга – за тези четири десетилетия ползите от метода стават обект на стотици научни статии, публикувани във водещи медицински и академични списания. Което е естествено предвид експоненциалното разпространение на техниките за медитиране, в частност ТМ.

Над 350 научно рецензирани публикации доказват, че ползите от физиологичните, психологичните и поведенческите промени по време на ТМ са реални, значителни и количествено изразими. Научните експерименти и проучвания са категорични за ползите от ТМ точно там, където обикновено сме най-уязвими: здраве и дълголетие; семейство и приятели; образование, духовност и религия и т.н. Всички пътища обаче водят до себеосъществяването, разбирано като неоспорим фактор за благоденстване. Дори – или още повече – в този все по-несигурен свят, доколкото хората, които са в мир със себе си, създават един мирен свят.

Трансценденталната медитация не е философия или религия, а технология, уникална с хармоничното съчетаване на стандартизираност и гъвкавост. Сред нейните привърженици е Опра, която вижда в ТМ пространство, от което можеш да създаваш най-добрата си работа и най-добрия си живот.

Така или иначе, любопитно изглежда семантичното партньорство между медицински доказателства и медитация – как само звучи Неврофизиология на просветлението!. Особено като познаваме ревността, с която науката брани полето на човешкото здраве от чужди попълзновения.  Добър знак, както и да го погледне човек.

Вдъхновяващ, ясно, внятно и аргументирано поднесен текст. Може да служи както като увод в трансценденталната медитация за начинаещи и незапознати с ТМ, така и като пътеводна светлина за нейните ревностни последователи.

Дара Цветкова

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА