За царицата на медитациите и ползите от нея. С езика на науката

За царицата на медитациите и ползите от нея. С езика на науката

 

Човек по-скоро ще си изкълчи езика, докато се опитва да произнесе трансцендентална медитация, отколкото да се убеди в преобразяващото й въздействие. Включително и малко неочаквано, с помощта на науката. И изобщо, подзаглавието на книгата „Трансцендентална медитация“ трябваше да бъде „Научни доказателства в полза на ТМ“.

Настоящото издание е преработена и осъвременена редакция на бестселъра, който излиза преди повече от 40 години. Всъщност, отбелязва авторът Джак Форем, това си е отделна книга – за тези четири десетилетия ползите от метода стават обект на стотици научни статии, публикувани във водещи медицински и академични списания. Което е естествено предвид експоненциалното разпространение на техниките за медитиране, в частност ТМ.

Над 350 научно рецензирани публикации доказват, че ползите от физиологичните, психологичните и поведенческите промени по време на ТМ са реални, значителни и количествено изразими. Научните експерименти и проучвания са категорични за ползите от ТМ точно там, където обикновено сме най-уязвими: здраве и дълголетие; семейство и приятели; образование, духовност и религия и т.н. Всички пътища обаче водят до себеосъществяването, разбирано като неоспорим фактор за благоденстване. Дори – или още повече – в този все по-несигурен свят, доколкото хората, които са в мир със себе си, създават един мирен свят.

Трансценденталната медитация не е философия или религия, а технология, уникална с хармоничното съчетаване на стандартизираност и гъвкавост. Сред нейните привърженици е Опра, която вижда в ТМ пространство, от което можеш да създаваш най-добрата си работа и най-добрия си живот.

Така или иначе, любопитно изглежда семантичното партньорство между медицински доказателства и медитация – как само звучи Неврофизиология на просветлението!. Особено като познаваме ревността, с която науката брани полето на човешкото здраве от чужди попълзновения.  Добър знак, както и да го погледне човек.

Вдъхновяващ, ясно, внятно и аргументирано поднесен текст. Може да служи както като увод в трансценденталната медитация за начинаещи и незапознати с ТМ, така и като пътеводна светлина за нейните ревностни последователи.

Дара Цветкова

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА