Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“, отговаря на въпроси

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“, отговаря на въпроси

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на литературния афоризъм като своеобразна форма на психотерапия. Публикуваме най-важните от тях, както и отговорите на автора Назип Хамитов – философ, писател, психоаналитик, доктор на философските науки, професор, член-кореспондент на Националната академия на науките на Украйна.

Философска или психологическа е тази книга?

И двете. Сама по себе си афоризмотерапията като метод превръща психоанализата във философски диалог. И аз водя този диалог с читателите.

Какво представлява афоризмотерапията и откога съществува?

Предполагам, че в своите спонтанни форми лечението с афоризми е съществувало винаги. Но едва през XXI век то се трансформира в афоризмотерапия, надявам се, със скромните ми усилия. Представлява съзнателен метод на психоанализа, трансформирана във философска психоанализа, която е способна да разрешава светогледните и екзистенциалните проблеми на личността. Разбира се, афоризмотерапията не е единственият мост, който свързва психоанализата и философията, но това е един много важен мост.

Ваши ли са всички афоризми в сборника и има ли нови в сравнение с предишното издание?

Всички афоризми са авторски и са родени в практиката на психоанализата и андрогинния анализ. И да, в новото издание има нови афоризми – внимателните читатели ще ги открият. Впрочем може да отваряте и да четете книгата напосоки, с други думи, да се доверите на несъзнателното.

Приятно четене! Убеден съм, че ще намерите своите афоризми, които ще ви заинтригуват, удивят и вдъхновят за нови Решения и Срещи, водещи до нова Свобода и Любов!

Назип Хамитов (Нез Светли)
Назіп Хамітов (Нез Світлий)

Още от Интервюта

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Книги от автора

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА