Желаем светли празници и добра година! И влитаме в 2022-ра със свръхбагаж от полезни заглавия

На границата между две напрегнати години търсите мъдър навигатор за успешен преход? Имаме го!

Желаем светли празници и добра година! И влитаме в 2022-ра със свръхбагаж от полезни заглавия

Традиционният предколеден отчет и преглед на кибейските заглавия от 2021-ва, дами и господа

Според звездите сме пред прага на една сива година. Сивото е цвят, състояние и обещание, от което можем да очакваме всичко. Дайте да се престорим, че кризата отстъпва и в духа на най-цитирания китайски йероглиф бодряшки назовем 2022-ра Година на рестарта или на новите възможности. Впрочем постижимо е, а с избрани наши книги, емисия 2021-ва – съвсем изпълнимо.

Урокът ни догодина: ще трябва да отворим сърцето си и да се упражняваме в любов и в свободна воля. Как да се справим – всеки според нагласата и предпочитанията си? Ето кратка класификация на жокерите, издадени от КИБЕА през отиващата си година:

От носталгия по старата нормалност или просто по тишината в ерата на шума мнозина ще предпочетат да хванат гората (чува се все по-често) и се нуждаят от надежден практически наръчник. Имаме го!
Други традиционно се обръщат към дишането, и то от сърцето – заради доказаната му терапевтична стойност. Трети търсят дихателни техники, с които да блокират възпалителни процеси и болката или за да си върнат енергията, принесена в жертва на цивилизацията – Ледения човек споделя революционния си метод! И да, имаме го.
Трети предпочитат контрола на ума, разбиран като осъзнатост (съзнаване, майндфулнес), защото накъдето насочите вниманието си, натам се ориентира и невронната енергия. От същата тайна сила на несъзнаваното черпи магичните сили на сбъдването и изречената дума, особено когато е дестилирана в мощни утвърждения. И това го имаме.
Е, щом от фокуса на вниманието зависи толкова много, да се съсредоточим върху неутрализирането на стреса. Една противна квантова закономерност сочи, че колкото повече го избягваме, толкова повече ни настига. А и т.нар. преход сякаш се превръща в константа: няколко поколения ударихме джакпота да обитаваме аморфно пространство, в което старото не си е отишло, а новото още не е дошло. Чудесна дефиниция за депресия по подразбиране. Очевидно се нуждаем от наръчник за устойчива психика в период на промяна, от жокер, който да ни подскаже начини за свързване с дълбочинните ни ресурси. И да, имаме го! В тази връзка, 30 дни може да трае пътят от страданието към щастието, стига да овладеем навиците, съчетаващи дзен и осъзнаването на момента (тоест майндфулнес). Имаме и тях.
Ако не помогнат и все пак депресията ни засмуче, разполагаме с препоръките на един психиатър за балансиране на ума, тялото и душата без медикаменти. Вникваме в дебрите, причините и проявите на един разпилян ум с едноименния бестселър, който – със или без СДВ – влиза под кожата… Да не забравяме бустерния антистрес ефект и на задоволеното желание – каним ви на откровен разговор за жените и техния пол. Имаме ги всичките.

Дори да сте върл реалист, който нарича кризата със стържещото й име, вероятно пак търсите начин да се измъкнете от нея. Симпатична малка книжка свързва делото и мъдростта на един велик Просветлен коуч (да, за Буда говорим), очертаваща ясно пътя за изход от кризата. Друг един тип (жизнена) интелигентност, също от Изтока, ни препоръчва да овладеем структурата на живота, организирана около 5 важни движения. И да, имаме книгите!

Ако ли горните предложения за справяне с житейски неприятности ви изглеждат твърде технически (да знаете, че не са), да направим плавен арт завой към курс 1-ви от Мистерийната школа на Дон Мигел Руис (Четирите споразумения). Покана да погледнем на живота си от позицията на твореца, да си изберем ролята, която ще ни позволи да заживеем истински. Естествено, че имаме и този сценарий.
Общото между всичките ни предложения е, че са за хора, които поемат лична отговорност за промяната в тялото, ума, душата и духа си. Те ще оценят по достойнство както реалната възможност да отгледат щастливо аутистично дете, така и отблокирането на мозъчната съпротива при опитите да отслабнат например. Имаме и двете.

И накрая: ако още не сте намерили пътя си в свят, абсурдно надценяващ постиженията в невръстна възраст (да знаете само колко много има като вас), не увесвайте нос. Имаме нещо ободряващо за хората, които успяват късно. Не си търсите оправдания обаче, нали? „Симпатичното ни племе“ сме силни в тази част и явно си личи отдалеч, щом ни го казва чужденец, който наскоро се обясни в любов на България (на английски също) и май-май познава историята ни по-добре от нашего брата.

Като стана дума за успехи, благодарим ви, скъпи кибейски почитатели! През цялата си юбилейна година (през 2021-ва станахме на 30) ви усещахме наблизо. Зарадвахте рожденичката: мнозина споделиха защо КИБЕА е на нощното им шкафче в трите кръга (1, 2, 3) на празничната ни игра. Други впрегнаха въображение и дарба, за да нарисуват как се е появил животът на Земята съгласно революционната теза на една Звездна приказка.

Последната е колкото за деца, толкова и за родители. Пак така сме прицелили и книгите, които с много мерак и отговорност подбрахме и издадохме през 2021-ва за малчуганите. Мортина връхлетя най-накрая с разтърсваща изненада, а други две находчиви момиченца хванаха чалъма на неща, които изглеждат невъзможни, но не и в историята с килнатата къща и часовника. Графичната новела „На конци“ пък ни връща към една действителна история от 1968. Имаме ги всичките.

В юбилейната си година направихме и два сериозни културни удара, които не останаха незабелязани. Преиздадохме „Книга на безпокойството“ – почакахте доста, но си заслужаваше. След близо 10-годишен труд пуснахме на пазара и първото българско издание на класическия античен труд „Витрувий. За архитектурата“. То ни донесе и „Златен лъв“ за най-добър издателски проект през 2021-ва.

Прекрачваме в идната година с надеждата за нови хубави заглавия и за повече срещи на живо с вас, свидни кибейски почитатели. Каквито и ковид и прочее душмани да ни дебнат в сивото на 2022-ра, вярваме, че ако владеем изкуството да обичаме себе си, всеки ден ще бъде чудо. Тъкмо това ви пожелаваме!

Ако ли нямате вяра в чудеса, с радост ще ви заемем от нашата. Имаме я!

Бъдете здрави и четете (правилните) книги!

Дара Цветкова
Постоянен наблюдател към Коледния департамент на КИБЕА