ХЮМАН ДИЗАЙН – НАУКА ЗА ДИФЕРЕНЦИАЦИЯТА И БЪЛГАРСКОТО ИЗДАНИЕ НА НЕЙНАТА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ „КНИГА НА ПОНЯТИЯТА“

ХЮМАН ДИЗАЙН – НАУКА ЗА ДИФЕРЕНЦИАЦИЯТА И БЪЛГАРСКОТО ИЗДАНИЕ НА НЕЙНАТА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ „КНИГА НА ПОНЯТИЯТА“

 

За книгата

„Книгата на понятията“ (КИБЕА, 2015) е обхватен и изчерпателен наръчник за системата Хюман дизайн. Написана от директора на Международното училище по Хюман дизайн (International Human Design School) Линда Бънел, с разрешението и подкрепата на основоположника на системата Ра Уру Ху, тя е най-качественият и достоверен източник на това познание. Преводът е на Весела Еленкова – официален преводач на всички учебни материали на Хюман Дизайн България. Книгата е ключова за българската хюман дизайн общност и за развитието на науката за диференциацията в България, тъй като представя системата, придържайки се стриктно към изложената от Ра Уру Ху оригинална информация.

Линда Бънел в ролята си на директор на IHDS отговаря за поддържането и утвърждаването на образователните стандарти, по които се сертифицират професионалистите в тази област. Ученик и близък сподвижник на Ра Уру Ху, г-жа Бънел има задълбочени и широки познания за системата и разбира колко важен е начинът, по който следва да се представя тази сложна материя. Благодарение на това тя поднася информацията пласт по пласт, в плавна и логична последователност. Като посочва практическото проявление на всеки аспект, авторът стимулира самонаблюдението и будността във взаимодействията с другите и така води читателя към по-дълбоко себепознание.

„Книга на понятията“ представлява изчерпателно, методично и методологично ръководство за разкриване на уникалните ни способности. Богато илюстрираният наръчник ни въвежда в произхода на науката, ясно и изчерпателно тълкува концепциите и представя информацията, закодирана в графиката на тялото (Бодиграфа). Стъпка по стъпка разкрива информацията за основните понятия и термини в Хюман дизайн: деветте центъра, авторитетите, четирите типа и техните стратегии, тридесет и шестте канала, шестдесет и четирите портала, дванадесетте профила, инкарнационните кръстове и т.н. Предназначението на тази ценна, интригуваща и обогатяваща информация е да ни помогне да си припомним кои сме всъщност. Първата крачка е професионален анализатор да направи анализ на личния ни дизайн, но истинската трансформация настъпва едва когато заживеем според своята Стратегия и Авторитет.

Никога не е твърде късно да се впуснем в приключение, предприемайки „най-необикновеното пътешествие в живота си“!

За Хюман дизайн

Хюман дизайн е наука за диференциацията. Тя обяснява защо сме предразположени да бъдем различни и посочва стратегии, чрез които да изразим максимално своята уникалност. Да си представим за момент, че всеки от нас е превозно средство: автомобил, самолет, лодка или балон с горещ въздух. Ясно е, че всяко се управлява по различен начин и работи с различно гориво. Аналогично, за да прояви потенциала си, всеки от нас трябва да подходи към себе си съгласно своето устройство. Системата разглежда четири типа, всеки със своя Стратегия за управление. Тя ни позволява да проявим заложбите си, като същевременно премахва психичното напрежение, което стремежът да бъдем нещо, което не сме, поражда. Това от своя страна ни дава възможността да живеем без съпротива. Всяко превозно средство (всеки Тип) има своите предимства и крие възможности, които залиняват, когато не знаем с какво разполагаме.

Едно от най-ценните постижения на Хюман дизайн е, че ни учи как да вземаме правилните решения за себе си. Бодиграфът (индивидуалната графика на всеки човек) показва къде е заложен Вътрешният ни Авторитет, онази вградена у нас мъдрост, на която винаги можем да се доверим. Генерира се въз основа на рождените данни – час, дата, място на раждане. Графиката на всеки човек се изчислява сложно и изглежда различно, доколкото зависи от позициите на Слънцето, Земята, планетите и възлите на Луната в момента на раждането и 88 градуса преди раждането. Когато познаваме механизма, по който сме устроени да вземаме правилни за себе си решения, познавайки индивидуалните си заложби и жизнена сила, и се уповаваме на Авторитета в себе си, качеството на живота ни се променя драстично във всяко отношение, в т.ч. връзките, здравето и материалното ни състояние. Тъй като Бодиграфът ни помага да се отърсим от външното обуславяне, което спъва изразяването на нашата уникалност, по естествен път отпада вечният въпрос „Правилно ли постъпих?“.

Когато действаме в съгласие със своите заложби, потенциалът ни се отприщва и животът ни носи повече удовлетворение, успех, умиротворение и изненади. Откриваме любовта към себе си, която всеки от нас търси и чието наличие или липса проличава от поведението ни. Да обичаме себе си означава, че умеем да разпознаваме собствената си природа, приемаме своя потенциал и своите ограничения и съумяваме да ги изживяваме автентично, наслаждавайки се на пътуването.

Ана Вълева

Хюман дизайн България

Допълнителна информация

Към книгата

ВПЕЧАТЛЕНИЯТА НА ЕДИН НЕПОСВЕТЕН В ХЮМАН ДИЗАЙН

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА