Цялостна система за човека като цяло

Цялостна система за човека като цяло

 

Вътрешните упражнения са съвкупност от даоистки техники за постигане, възвръщане и поддържане на жизнеността на тялото и ума. Те са прост и надежден инструмент за всеки, който възприема здравето си като лична отговорност.

Според дао външните упражнения, свързани единствено с физическо натоварване, изчерпват енергията на органи и системи, без да я възстановяват, което причинява болест и преждевременно остаряване. Оттук и тезата: С външни и без вътрешни упражнения не бива, само с вътрешни може.

Съзерцателният, но практичен даоистки ум се оттласква от характеристиките на отделни обекти и закономерности от живата и неживата природа и ги проектира в света на човека с цел постигане на стабилно здраве и устойчиво благополучие. Шест хиляди годишната практика на най-старата световна религия черпи вдъхновение и модели от животните, растенията, посоките на света, луната, слънцето и т.н. Авторът д-р Стивън Томас Чан посвещава над 40 години задълбочени изследвания, за да представи на своите свръхинформирани, но доволно нездрави съвременници дестилат от автентични; естествени, но научни; доказано терапевтични и абсолютно безвредни методи за постигане на равновесие, здраве и духовно израстване. Така например чрез Петте упражнения на животните, които са стилизирани поведенчески особености на „братята наши по-малки“, интегрираме от тяхната енергия в света на човека. 

Около 30 са само упражненията за частите на тялото, освен тях са показани и обяснени още поне два пъти по 30, някои от които в женски и мъжки вариант. Сред първата група са упражнения за: облекчаване на болката, щитовидната жлеза, китките, ръцете, торса, белите дробове, за зареждане на сърцето с енергия, черния дроб, половите жлези и т.н.

Цялостна система за самолечение е от книгите, които се четат по-бавно – и не защото са трудни за разбиране (макар че теорията изглежда отчайващо сложно), а защото си харесваш отделни упражнения, които отработваш на момента. Гаранция: до последната страница ще сте си направили лична програма от най-малко 3 – 4 упражнения и поне една техника за медитация.

С пожелание за пролетно самочувствие и тонус ви подаряваме две практики:

Упражнение за намаляване на теглото в два варианта. (Знаехте ли, че след 20-годишна възраст коремните преси били противопоказани, освен ако не се занимавате системно със спорт?)

Дихателни упражнения за отпускане и зареждане с енергия

И нека слънцето, луната и звездите благосклонно огряват вашата пътека (дао) към пълно изцеление и благополучие.

Дара Цветкова

Повече за книгата

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА