Цялостна система за човека като цяло

Цялостна система за човека като цяло

 

Вътрешните упражнения са съвкупност от даоистки техники за постигане, възвръщане и поддържане на жизнеността на тялото и ума. Те са прост и надежден инструмент за всеки, който възприема здравето си като лична отговорност.

Според дао външните упражнения, свързани единствено с физическо натоварване, изчерпват енергията на органи и системи, без да я възстановяват, което причинява болест и преждевременно остаряване. Оттук и тезата: С външни и без вътрешни упражнения не бива, само с вътрешни може.

Съзерцателният, но практичен даоистки ум се оттласква от характеристиките на отделни обекти и закономерности от живата и неживата природа и ги проектира в света на човека с цел постигане на стабилно здраве и устойчиво благополучие. Шест хиляди годишната практика на най-старата световна религия черпи вдъхновение и модели от животните, растенията, посоките на света, луната, слънцето и т.н. Авторът д-р Стивън Томас Чан посвещава над 40 години задълбочени изследвания, за да представи на своите свръхинформирани, но доволно нездрави съвременници дестилат от автентични; естествени, но научни; доказано терапевтични и абсолютно безвредни методи за постигане на равновесие, здраве и духовно израстване. Така например чрез Петте упражнения на животните, които са стилизирани поведенчески особености на „братята наши по-малки“, интегрираме от тяхната енергия в света на човека. 

Около 30 са само упражненията за частите на тялото, освен тях са показани и обяснени още поне два пъти по 30, някои от които в женски и мъжки вариант. Сред първата група са упражнения за: облекчаване на болката, щитовидната жлеза, китките, ръцете, торса, белите дробове, за зареждане на сърцето с енергия, черния дроб, половите жлези и т.н.

Цялостна система за самолечение е от книгите, които се четат по-бавно – и не защото са трудни за разбиране (макар че теорията изглежда отчайващо сложно), а защото си харесваш отделни упражнения, които отработваш на момента. Гаранция: до последната страница ще сте си направили лична програма от най-малко 3 – 4 упражнения и поне една техника за медитация.

С пожелание за пролетно самочувствие и тонус ви подаряваме две практики:

Упражнение за намаляване на теглото в два варианта. (Знаехте ли, че след 20-годишна възраст коремните преси били противопоказани, освен ако не се занимавате системно със спорт?)

Дихателни упражнения за отпускане и зареждане с енергия

И нека слънцето, луната и звездите благосклонно огряват вашата пътека (дао) към пълно изцеление и благополучие.

Дара Цветкова

Повече за книгата

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА